Češi, národ rekordmanů. V čem vynikáme?

Vytrvalostní držení vrtáku spuštěné vrtačky v zubech - silák René Golem Richter.

Zavařili jste vrtačku svými zuby, unikli ze svěrací kazajky pod vodou nebo umíte zahrát přes tři tisíce skladeb na piano zpaměti? Mezi námi žijí lidé, kteří tohle všechno dokážou. "Náš národ je plný rekordmanů, na počet obyvatel asi nemáme ve světě konkurenci," říkají tvůrci České knihy rekordů.

Největším českým rekordmanem, a to rovnou na světové úrovni, je sedmadvacetiletý Zdeněk Bradáč z Liberce. Kromě toho, že se dokáže vyvléknout z jakýchkoli pout, žonglovat vzhůru nohama, vyprostit se ze svěrací kazajky pod vodou v nejkratším čase, vznášet se nad zemí nebo kouzlit s kartami, je také držitelem pětadvaceti Guinnessových a deseti českých rekordů. V jednom z minulých vydání Guinnessovy knihy rekordů byl zařazen mezi deset největších rekordmanů desetiletí a ve věku 24 let se stal nejmladším člověkem v historii knihy, který na tolik rekordů dosáhl. V úniku z kazajky a pout dokonce překonal legendárního Harryho Houdiniho.

Zdeněk Bradáč."Můj první světový triumf spočíval v žonglování vzhůru nohama. Taky jsem během jednoho dne dokázal uniknout z více než deseti tisíc pout. Nejvýznamnější ale pro mě je rekord, který držím do dneška - žonglování se čtyřmi míčky na nejdelší výdrž. Nakonec jsem měl čas dvě hodiny a 46 minut. Bylo to strašně náročné a málem jsem zkolaboval," vzpomíná Zdeněk na některé ze svých úspěchů. "Toužil jsem mít hodně rekordů, a tak jsem je v některých případech sbíral za jednu dovednost, kterou jsem prováděl v několika variantách - únik z pout poslepu, únik z pout pod vodou apod. Rekordy, které předtím drželo několik eskamotérů, jsem tak všechny získal já," dodává.

Kouzla a iluze jsou podle českého rekordmana praktické i v běžném životě: "Jednou mě chtěli okrást o peníze, tak jsem svoji pětistovku prostě nechal zmizet. Taky jsem toho využíval ve škole, například jsem si během zkoušení na střední škole kouzlením vysloužil dvojku místo trojky."

Dostat se z pout je pro Bradáče hračka.Kouzelnictví a eskapologie ale rozhodně nejsou jenom o zábavě a překonávání se, někdy jde doslova o život: "Jednou jsem v jablonecké přehradě trénoval únik z pout a měl jsem na sobě závaží. Naštěstí jsem tam měl asistenta a ten měl instrukce, aby mě vytáhnul, kdybych se nevynořil do dvou minut. To se taky stalo, topil jsem se."
O tom, že Zdeněk válí i s kartami, jsme se sami přesvědčili a domů jsme navíc odcházeli bohatší o naučené kouzlo. Umění vznášení se ve vzduchu nám ale zůstane i přes vytrvalé naléhání utajeno.

Zdeňkovy další plány rozhodně nepostrádají vysoké ambice. "Chtěl bych se dostat ze svěrací kazajky, zatímco budu uvázán vzhůru nohama v největší výšce na světě. Aktuální rekord je starý více než deset let a uvidíme, jestli ho dokážu pokořit. Taky bych rád natočil vlastní show. Víte, při lámání rekordů nejde ani tak o dovednost, kterou můžete umět třeba i několik let, ale o výzvu - udělat něco nejrychleji, nejdéle, a do toho musíte dát obrovské nasazení, výdrž, trpělivost a často i svou vlastní inovaci. To nemusí zvládnout každý," myslí si kouzelník.

Guinnessova kniha komerce?

Světovým prvenstvím se může chlubit i Radim Linhart z Prahy. Hudebník a skladatel dokáže na piano zahrát zpaměti přes tři tisíce skladeb, což je nejvíc na světě. Oficiálně to bylo zapsáno v České knize rekordů. "Hodnotitelé z londýnské Guinnessovy knihy rekordů se se mnou nechtěli bavit, pokud nezaplatím poměrně vysokou sumu. V jejich knize už nenajdete ani jméno mého finského předchůdce, kterého jsem překonal.

Radim Linhart dokáže zahrát nejvíc skladeb zpaměti na světě.Tahle kniha se podle mě stala ryze komerční záležitostí," vypráví Linhart, který si se svým konkurentem ze severu dokonce dopisuje. "Občas si napíšeme. Když jsem ho ale poprosil o seznam skladeb, které zahraje zpaměti (údajně jich jsou tři tisíce a já umím o tři sta víc), dušoval se, že ho ztratil, a poslal mi jich pouze pět set. To je podezřelé," tvrdí Linhart.
O tom, že hudebník o svých schopnostech nelže, se hodnotitelé z pelhřimovské agentury Dobrý den přesvědčili na několikahodinové akci, jejíž návštěvníci si náhodně vybírali, co chtějí zahrát. Neodolali jsme ani my, a když volba padla na píseň Memphis Tennessee, poslechli jsme si ji od českého rekordmana i s vokálním doprovodem.

Každého zřejmě napadne, jak v paměti utkví takové množství různých skladeb. "S mechanickým hraním to nemá nic společného, zahrál bych všechno třeba i na kytaru. Písničky mají svoji vnitřní logiku, a když si je rozeberete jako stroj, tak jejich stavbu pochopíte a zapamatujete si je," vysvětluje Linhart.

Nadaný hudebník, který původně vystudoval techniku, hraje odjakživa a všechny své tři potomky vedl k multiinstrumentalismu. Rodina Linhartova tak dohromady ovládá hru na desítky nástrojů. Kromě několika kapel muzikant spolupracuje se spoustou zpěváků (Eva Pilarová, Marie Rottrová a další). "Někdy přemýšlím nad tím, že bych rekord překonal a dostal se na čtyři tisíce skladeb, ale nevím, jestli to stihnu," plánuje.

Tři sta rekordů ročně

Zlomit rekord se dá ve všech oblastech lidské činnosti. A Češi jsou ohromně vynalézaví. "Přibydou nám průměrně tři stovky rekordů ročně, proto s oblibou říkáme, že jsme hravý národ. Hlásí se například firmy kvůli reklamě, města pořádající nějakou akci nebo jednotlivci pro pobavení. Jednou se nám ozval pán, který dokáže na šířku přečurat autobus. Občas jde o bizarní kuriozity nebo nebezpečné výkony, některé rekordmany proto odmítáme. To se ale snažíme dělat co nejméně, takže dáváme podněty ke zlepšení.

Nejtěžší a nejmenší český pes vedle sebe. Obr má 111,65 kilo.V České knize rekordů je osmdesát kapitol a v každé najdete jiné výkony - od vážných po vtipné. Můžeme ale říct, že siláků a jedlíků ubývá, není to jako kdysi," vypráví nám Luboš Rafaj z pelhřimovské Agentury Dobrý den. Ta mimo jiné vydala knihu Czech Book of Records popisující světové úspěchy Čechů.

Podle agentury u nás přibývá rekordů, které mají v daném místě tradici, a propagují tak zajímavé české dovednosti. "V muzeu rekordů a kuriozit třeba vidíte trenažer zametání s obřím koštětem a pak zjistíte, že pochází ze Zubří - chudého kraje, kde se živili výrobou březových košťat. Místní řemeslníci pomocí rekordů zviditelní to, v čem jsou dobří, a to se nám líbí," tvrdí Josef Vaněk, spoluzakladatel pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit.
"Já osobně mám rád také zvířecí rekordy, které svým způsobem podporují normálno. Ty lidi to baví, protože zvířata mají rádi a dlouhodobě se jim věnují. Například jsme tu měli chovatele pštrosů, kteří mu snesli největší vejce na světě," pokračuje Vaněk.

A jak ohodnocení nového rekordu probíhá? Když v Pelhřimově dostanou zprávu, že chce někdo pokořit určitý rekord, podívají se do databanky a určí podmínky. Pak ho přijedou natočit a nafotit. Většinou chodí nové žádosti o víkendu, kdy se konají různé akce. "S Guinnessovou knihou rekordů ale nemáme nic společného. Měli jsme například rekord čtrnáctkrát větší než v této knize, chtěli jsme ho tam prosadit, ale nepodařilo se. Z tohoto důvodu jsme založili vlastní knihu. Já je ale chápu, mají hodně práce a musejí si vybírat. Není to tak, že by dotyčného třeba nechtěli," myslí si Rafaj.

Oslava jinakosti

V databázi českých rekordů najdete zkrátka vše - od držení prasečího rypáku na čas přes zavaření vrtačky v zubech až po vypěstování nejmenšího stromu na světě. Mezi nejslavnější rekordmany u nás patří například silák René Golem Richter, který dokáže mimo jiné utáhnout jedenáct kamionů, zvednout malíčkem sto kilogramů nebo zastavit vrtačku vlastními zuby.

Tomáš Korda - král sirek.Z trochu jiného soudku byla dovednost zesnulého Tomáše Kordy z Vrchlabí, kterého už zřejmě nikdo v jeho dovednosti nepřekoná. Korda vyrobil ze zápalek a zápalkových hlaviček více než devadesát předmětů - od houslí až po obrazy. Titěrnou práci obdivují lidé z celého světa. Světově ojedinělá kolekce zabrala autorovi více než čtyřicet let života a musel kvůli ní použít 820 215 zápalek.

České unikáty

Letos už do databáze českých rekordů přibyla pěkná řádka dalších zápisů a společného jmenovatele u nich skutečně nenajdete, ani co se pohlaví či věku týče. Pro představu uvádíme některé z nich: nejvíc absolvovaných pochodů Praha-Prčice, největší sbírka šesti- a sedmilístků, největší počet vábičů černé zvěře vábících ve stejný okamžik na jednom místě, nejrychleji odtančená polka na dvě stě metrů, štafetové pití piva v průběhu třiceti minut, na jednokolce kolem ČR apod.

Povolání: rekordman

Držitelem největšího množství světových rekordů v historii je téměř šedesátiletý Američan Ashrita Furman, který má na kontě i rekord v lámání rekordů. Od roku 1979 Furman nasbíral 553 Guinnessových rekordů, přičemž dvě stovky z nich ještě nikdo nepřekonal. Nebo se o to spíše ani nepokusil. Jde totiž o velmi zvláštní, mnohdy až komické výkony. Velký fanoušek meditace například foukal poštovní známku na vzdálenost sta metrů, zatímco držel lenochoda, dokázal stát přes dvě hodiny na gymnastickém míči u britského Stonehenge nebo se v Mongolsku snažil předehnat jaka divokého skákáním v pytli...

Foto: Jakub Stadler, Robert Sedmík, Dobrý den

Autor: Markéta Bajerová





Čtěte dále

Vláda bude v úterý projednávat návrh novely s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře

Vláda bude v úterý projednávat návrh novely s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře

Ošetřovné by od příštího roku mohli mít i živnostníci a dohodáři s nemocenským pojištěním. Vedle nemocenské by se měly...

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem účinné složky THC. Hlavním cílem...

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Rozhodnutí Pavla Tuleji (TOP 09) vzdát se nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace bylo správné. Shodla se na tom většina...

České instituce byly cílem kyberútoků skupiny spojované s ruskou GRU

České instituce byly cílem kyberútoků skupiny spojované s ruskou GRU

Ruskem kontrolovaná skupina APT28, která je spojována s tamní vojenskou tajnou službou GRU, od loňského roku cílila...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi