Byznys majitele ubytoven: desetitisíce z dávek pro chudé. Měsíčně

Ubytovna v Ústí nad Labem.

Mnohačlenné rodiny žijící spolu v malých pokojích, vysoké nájmy, podivné smlouvy, nedostatek soukromí - tak popisuje život na ubytovnách pro sociálně slabé na Ostravsku analýza Občanského sdružení Vzájemné soužití. Špatné hygienické podmínky, dané především soužitím mnoha lidí na malém prostoru, pak z ubytoven dělají zdroj infekce. V těchto podmínkách žije na Ostravsku více než sedm tisíc lidí.

Podle analýzy bydlí často natěsnáni po několika v malých pokojích o rozměrech devět až dvacet metrů čtverečních. "Například i osmičlenná rodina žije společně v jednom pokoji o rozměrech dvacet metrů čtverečních," konstatuje analýza. Tyto pokoje jsou přitom často bez vlastního sociálního zázemí. Pouze ojediněle jsou na Ostravsku ubytovny, kde je malá kuchyňka a samostatné toalety se sprchou.

Ubytovna Tlučná."U většiny ubytoven jednotlivé rodiny nemají k dispozici vlastní sociální zařízení ani kuchyňku," popisují autoři zprávy. Společně s ostatními rodinami (od 10 výše) na jednom patře sdílí jedno WC, které je někdy společné pro muže i ženy, jinde rodiny mají k dispozici na jednom patře dvě WC zvlášť pro muže a ženy, někde jsou toalety pro tři rodiny, pro malé děti záchody nejsou vůbec. Častým jevem bývá, že WC není přístupné, protože je mimo provoz či v havarijním stavu. Prostory sociálního zařízení velmi zapáchají, bývají v neudržovaném stavu. Obyvatelé jednoho patra sdílí většinou společně jednu sprchu. Pokud je na patře více sprch, zpravidla ostatní bývají nefunkční.

"Lidé si velmi často stěžují na nedostatek teplé vody. Jak sami uvádějí, 'pokud zaspím a přijdu později, nemám již teplou vodu...'. Maminky jsou pak nuceny vodu ohřívat a koupat děti i samy sebe v malé vaničce," popisuje otřesné podmínky na ubytovnách analýza s tím, že na patře bývá k dispozici od jednoho do čtyř umyvadel.

Konec soukromí i zdraví

Protože lidé v ubytovnách žijí ve velmi nevyhovujících podmínkách, sdružují se společně na chodbách a v dalších společných prostorech, stávají se zdrojem různých infekčních onemocnění, varuje dále dokument. Například v roce 2011 terénní pracovníci občanského sdružení Vzájemné soužití zjistili, že se v lokalitě Přednádraží vyskytla žloutenka typu A, která se mezi obyvateli rychle rozšířila. Podobně se v dalších ubytovnách rozšířila například bacilární úplavice, svrab či štěnice.

Ubytovna pro zahraniční dělníky v Praze 10.Problémem bývá i silné omezování soukromí ze strany majitelů a správců ubytoven. Oproti běžnému nájemnímu bydlení je v nich omezen režim návštěv s cílem zajistit klid a pořádek. Návštěvy jsou možné pouze ve vymezených hodinách, popřípadě je stanovena i maximální délka návštěvy. V některých ubytovnách se musí příchozí evidovat u ostrahy nebo správce objektu. Pokud návštěva zůstane u rodiny déle než je povolená doba návštěv nebo dokonce přes noc, pak je toto považováno za hrubé porušení smlouvy a rodině může být s okamžitou platností vypovězena smlouva. V některých ubytovnách jsou jakékoli návštěvy zakázány. Je nutné podotknout, že většina rodin je v těchto zařízeních nucená žít z finančních důvodů dlouhodobě.

Romové jsou černé zlato, říká expert

Za tento komfort jsou přitom obyvatelé zařízení podle průzkumu často nuceni platit drastické ceny. Například v Orlové Porubě zaplatí šestičlenná rodina se dvěma dětmi za pokoj o rozměrech 18,85 metrů čtverečních 24 tisíc korun měsíčně, po 4200 korunách za jednoho dospělého a po 3900 korunách za dítě.

Mnohdy je na jeden pokoj uzavřeno více smluv. "V jedné ubytovně jsme dokonce zjistili, že v jednom pokoji bydlí dva dospělí s dětmi, ale smlouvy jsou vypsány na každého dospělého zvlášť, místo ubytovny má jiné číslo popisné," konstatují autoři analýzy. Majiteli jsou pak z úřadu práce vypláceny dvakrát platby za ubytování, přestože fakticky spolu sdílí jeden pokoj. Jedenu místnost spolu dokonce sdílela rodina se třemi samostatnými smlouvami.

Jaké jsou důvody tohoto stavu? Poměrně jednoduché. Je to vysoká nezaměstnanost převážně mezi romskou komunitou a z toho plynoucí nedostatek peněz, ale i předsudky, kdy mnoho majitelů odmítá pronajmout byt romským rodinám. Z toho pak plyne byznys s chudobou. "V některých skupinách se o Romech dokonce hovoří jako o černém zlatě," konstatuje antropolog Michal Tošner. Mnoho podnikatelů si totiž nakoupilo nemovitosti a nadělalo z nich ubytovny. Peníze pak za své nájemníky čerpají od státu.

To koneckonců říká i analýza ubytoven na Ostravsku. Lidem s nízkými příjmy, pokud za ubytování utratí více než třetinu svého rozpočtu, je totiž vyplácený nejen příspěvek, ale i doplatek na bydlení, který řeší nedostatek příjmu tam, kde nestačí vlastní peníze a příspěvek ze systému sociální podpory. Dávka je poskytována nájemci nebo vlastníku bytu. Výše doplatku je stanovena tak, aby po zaplacení odůvodněných nákladů na bydlení (tj. nájmu, služeb s bydlením spojených a nákladů za dodávky energií) zůstala osobě či rodině částka na živobytí. Nárok na doplatek se odvozuje mimo jiné od životního minima. "Pro jednotlivce je životní minimum nastaveno na 3410 korunách, u dvoučlenné rodiny s jedním dítětem se hranice posouvá na 7710 korun," konstatuje analýza.

Podle dokumentu vyplatilo kontaktní pracoviště Ostrava v roce 2011 na doplatku na bydlení zhruba 87 milionů korun. V roce 2012 bylo vyplaceno 172 milionů ze sociálních dávek, dvakrát více než o rok dřív. Od loňska jsou dány maximální hranice uznatelných nákladů na bydlení. Tím došlo ke zpřísnění, ale i tak majitel ubytovny v Ostravě za šestičlennou rodinu dostane ze sociálních dávek klidně 15 až 24 tisíc korun.

"Pracovníci Úřadu práce při výpočtu nákladu na bydlení vychází z částky obvyklé pro danou lokalitu či obec a počtu osob v domácnosti. Nezohledňují přitom, zda se jedná o jednu místnost či třípokojový byt. Peníze pak plynou majiteli přímo na účet, klient je vůbec nevidí. Majitelé zařízení tak slušně bohatnou," konstatují autoři analýzy, podle kterých se majitelé ubytoven chytili své příležitosti. Od rodin prý přitom mnohdy vyžadují vyšší částku, než je hrazená státem. Rodiny musí neuhrazený doplatek platit z toho, co jim zbude z částky na živobytí. Navíc rodina mnohdy musí vyplatit ještě kauci dopředu a uhradit tak ze svého jednorázově i několik tisíc korun. Pro ubytované jsou přitom tyto možnosti jediným způsobem, jak najít střechu nad hlavou. Poroto jsou nuceni se přizpůsobit.

Ubytovny jsou cestou, tvrdí ministerstvo

Přes popsané problémy se ministerstvo pro místní rozvoj domnívá, že ubytovny jsou možností, jak řešit bydlení pro sociálně slabé. A to i dlouhodobou. Alespoň to tvrdí ve své analýze zveřejněné na webových stránkách. "Zdá se, že ubytovny určené pro dlouhodobé bydlení jako jedna z forem sociálního bydlení jsou potřebné. Na trhu s bydlením totiž dlouhodobě existují skupiny osob, které z nejrůznějších důvodů hledají dlouhodobé ubytování mimo nájemní bydlení," konstatuje ministerstvo ve své analýze, kterou provedlo na základě diskusí s majiteli a provozovateli ubytoven. Jejich zkušenosti prý ukázaly, že část stávajících uživatelů ubytovny není schopna plnit běžné povinnosti nájemce, například platit nájemné a služby spojené s bydlením, dodržovat pořádek, neobtěžovat okolí hlukem a podobně. "Pro tyto skupiny osob jsou v současné době ubytovny řešením, protože díky svému přísnějšímu režimu chrání ubytované osoby před ztrátou jejich bydlení," konstatuje ministerstvo. Mimo jiné doporučuje zavést v ubytovnách střežený vstup, kamerový systém a časově omezené žetony pro provoz sprch a elektrických sporáků.

Proti závěrům této analýzy se ovšem postavila skupina vědců a osobností z neziskových organizací. "Česká republika se ocitla na rozcestí mezi segregací a integrací," varuje jeden z nich, sociolog Štěpán Ripka. Vláda by podle něj měla změnit pohled na sociální bydlení a namísto trestání chudých umísťováním na sociálních ubytovnách s polovězeňským režimem by měla hledat cesty, jak domácnosti, které na standardní nájemní bydlení nedosáhnou, adekvátně podpořit pro jejich vstup na bytový trh.

"V době transformace ústavů a deinstitucionalizace péče nedává smysl stavět či podporovat nové ústavy pro chudé," míní Ripka. Je podle něj třeba přijmout zákon o sociálním bydlení a podpořit obce v plánování a garanci kapacit kvalitních, dostupných a nesegregovaných sociálních bytů a souvisejících služeb.

Ministerstvo se hájí, že jeho analýza je pouze jednou z několika. "Je nutné zdůraznit, že se nejedná o výzkum, ale o dílčí informaci z několika doporučených ubytoven o ubytovacích službách a o podmínkách, za jakých jsou tyto služby poskytovány. Nejde rozhodně o jediný nebo snad základní zdroj, který by byl východiskem pro návrh řešení sociálního bydlení," uvedla mluvčí úřadu Jana Jabůrková.

Foto: ČTK , Profimedia , Kamaryt Michal

Autor: - pcl -





Čtěte dále

Při vstupu do Vatikánu policie zadržela faráře z ČR, který měl u sebe v tašce zbraň, dva nože a šroubovák

Při vstupu do Vatikánu policie zadržela faráře z ČR, který měl u sebe v tašce zbraň, dva nože a šroubovák

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v tašce vzduchovou pistoli, dva nože...

Nejvyšší soud potvrdil rozsudek v kauze dvou zmanipulovaných tendrů vypsaných Správou železnic

Nejvyšší soud potvrdil rozsudek v kauze dvou zmanipulovaných tendrů vypsaných Správou železnic

Nejvyšší soud potvrdil rozsudek v kauze dvou zmanipulovaných tendrů vypsaných Správou železnic. Odmítl dovolání jednoho ze šesti...

Provoz na železničním koridoru mezi Poříčany a Českým Brodem dnes nález člověka v kolejišti

Provoz na železničním koridoru mezi Poříčany a Českým Brodem dnes zastavil nález člověka v kolejišti

Provoz na železničním koridoru mezi Poříčany a Českým Brodem na Kolínsku zastavil dnes v 07:00 nález člověka v kolejišti. Na...

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy z Halleyovy komety

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy z Halleyovy komety

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci na pondělí 6. května. K...

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

I mezi těmi nejmladšími jsou hrdinové, jejichž velké činy si zaslouží uznání a pozornost. S cílem podpořit právě tuto myšlenku...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi