Armádě hrozí miliardové zdražení klíčových zbraní

Ilustrační foto.

Ministerstvo obrany ČR se vyrovnává se závažným problémem při pořizování nových samohybných děl a protiletadlových raketových systémů pro českou armádu. Oba zahraniční výrobci totiž požadují za své strategické výrobky o několik miliard korun více, než byla původní dohoda.

Armáda původně počítala, že za samohybná děla Caesar francouzské společnosti Nexter zaplatí 5,9 miliardy korun. Jenže teď výrobce požaduje více než devět miliard. Ještě výraznější "úpravu" ceny žádá izraelská firma Rafael za své protiletadlové raketové systémy Spyder. Podle původní dohody neměla cena překročit deset miliard, nyní ale Izraelci chtějí patnáct miliard.

Ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) tento vývoj očividně zaskočil. "Jsme rozčarovaní," řekl poslancům výboru pro obranu. "Nabídka firmy Nexter výrazně překračuje původní cenu a také v nabídce bylo hodně nedostatků, proto jsme ji poslali zpět, aby ji dopracovali a snížili cenu," sdělil k situaci ohledně nákupu nových děl. A směrem ke zdražení izraelského protiraketového systému dodal: "Není to poprvé, kdy dodavatel zkouší nastřelit takovou cenu."

Jak je možné, že cena tak výrazně vyletěla vzhůru, respektive že oba zahraniční výrobci požadují za své výrobky o tolik miliard navíc? "Obě firmy ve svých nabídkách nacenily i některé položky a služby, které jsme nepožadovali. Nyní vše analyzujeme a porovnáváme s výstupy studií proveditelnosti a průzkumů trhu. Od začátku zdůrazňujeme, jaká je předpokládaná hodnota zakázek vycházející z našich průzkumů trhu. Dodavatelé to vědí a nikdy tuto skutečnost nezpochybnili," sdělilo TÝDNU ministerstvo obrany.

Zastaralé systémy

Pro českou armádu jde přitom v obou případech o klíčové akvizice. Nahrazují totiž desítky let používané systémy, které už dávno nevyhovují současným požadavkům. Francouzská děla Caesar ráže 155 mm mají nahradit bezmála čtyřicet let používané houfnice Dana, které nejsou kompatibilní s municí zavedenou ve státech NATO. Ministerstvo obrany přitom Ceasary vybíralo z několika nabídek, mezi nimiž byly také výrobky ze Slovenska, Německa nebo Švédska.

Současné protiletadlové raketové systémy, které jsou důležitou součástí obrany země, přitom byly do výzbroje tehdejší Československé lidové armády zařazeny také v osmdesátých letech minulého století a i po více než dvaceti letech od vstupu do NATO nesou visačku "vyrobeno v Sovětském svazu".

"Armáda dosud využívá technicky, morálně a koncepčně zastaralý protiletadlový raketový komplet KUB sovětské konstrukce a výroby, který dlouhodobě nevyhovuje požadavkům na zajištění efektivní protivzdušné obrany, a to jak v národním, tak i aliančním kontextu," sdělilo před časem ministerstvo obrany.

"Protiletadlové raketové systémy tvoří společně s nadzvukovými letouny základní pilíře protivzdušné obrany. Proto je pořízení nové generace protiletadlového raketového systému schopného čelit soudobým prostředkům vzdušného napadení klíčovým strategickým projektem obrany státu a jednou z hlavních priorit probíhající modernizace armády," dodal ministr Metnar.

To, že ministerstvo nakonec zvolí izraelskou firmu Rafael, bylo sice do značné míry předvídatelné, ale jak dnes poukazují někteří armádní oborníci, forma výběru dodavatele raketového systému nebyla ideální. Tvrdí, že když se obrana nejprve rozhodla nakoupit osm mobilních radiolokátorů za 3,5 miliardy korun rovněž od Izraele, měla následně zvolit jiný způsob zadání veřejné zakázky na raketový systém tak, aby se potenciální dodavatelé snažili snížit nabídkovou cenu co nejvíce. Naopak jako pozitivní hodnotí to, že se ve všech případech má na výrobě výrazně podílet český obranný průmysl.

Jednání pokračují

Jenže teď se pořízení nových děl a protiletadlových raketových systémů zadrhlo kvůli zvýšeným cenám. Na jaké sumě se tedy nakonec ministerští vyjednávači domluví? "Vyjednávání s francouzskou a izraelskou stranou dosud nebyla ukončena," sdělilo ministerstvo. Situaci navíc ještě zkomplikoval nedávný válečný stav v Izraeli, takže česko-izraelské vyjednávání bylo načas přerušeno.

Nepříjemně překvapena byla informacemi o požadovaném zvýšení ceny také předsedkyně sněmovního výboru pro obrany Jana Černochová (ODS). Podle ní to vzbuzuje nedůvěru v celý akviziční proces.

"Výbor proto přijal usnesení, ve kterém mimo jiné konstatuje, že aktuální cenové nabídky výrazně převyšují předpokládané hodnoty, které byly ministerstvem obrany dlouhodobě prezentovány, jsou neakceptovatelné, a to z důvodu, že dodavatelé byli vybráni ve studiích proveditelnosti i na základě ceny (jako důležitého parametru), a také z důvodu očekávaného tlaku na rozpočet kapitoly ministerstva obrany v příštích letech. Dále má ministerstvo informovat členy výboru o probíhajícím jednání s potencionálními dodavateli a stanovení finální ceny u obou akvizic," uvedla Černochová.

Podle šéfa podvýboru pro akvizice Jana Řehounka je takové zdražení nepřijatelné. "To je jako pěst na oko. Ukazuje se, že i když jsou Nexter a Rafael státní podniky, tak s námi chtějí hrát na babu. A teď to bude o tom, jestli budeme my chtít více koupit, nebo oni více prodat," citoval poslance deník Právo.

Jiný dodavatel?

Podle zbrojního experta, s nímž TÝDEN hovořil pod podmínkou anonymity, se ovšem zdražení zakázek dalo očekávat - především u izraelských protiletadlových systémů.

"Zatímco u francouzského Nexteru je změna v ceně šokující i proto, že průzkum trhu uzavřelo ministerstvo obrany relativně nedávno, to, že si izraelská zbrojovka Rafael řekne za své rakety Spyder o padesát procent více, než s čím česká armáda počítala, se dalo předpokládat. Někteří experti na zbrojní obchody na toto nebezpečí upozorňovali již řadu měsíců," sdělil tento odborník, který se ve zbrojních zakázkách pohybuje dlouhé roky.

Tvrdí, že si ministerstvo obrany na současné problémy zadělalo už před půldruhým rokem, když si vybralo už zmiňované mobilní 3D radary od izraelské firmy ELTA. "Česká vláda tehdy zakázku v hodnotě 3,5 miliardy korun uzavřela formou vláda-vláda s Izraelem. Jako jediný byl ochoten přistoupit na tento typ obchodu za podmínek, které česká strana požadovala. Všeobecně se ale už tehdy vědělo, že Izraelci na této zakázce zřejmě vůbec nic nevydělají," řekl zdroj.

Od chvíle, kdy izraelská vláda podala oficiální nabídku, až do uzavření obchodu totiž uběhly více než tři roky, během nichž dodavatel garantoval stále stejnou cenu, přestože běžné meziroční zvyšování cen se v oboru vojenské techniky pohybuje mezi 5 až 10 procenty.

"Ve výsledku jsme tak získali výhodně radiolokátory - možná o celou jednu miliardu laciněji, než byla jejich reálná cena. Ovšem dalo se předpokládat, že izraelská strana si ztrátu bude nepochybně chtít vykompenzovat někde jinde. A zakázka na protiletadlové rakety, při níž česká strana opět dala přednost oslovení jediného dodavatele formou vláda-vláda, byla pro ně skvělou příležitostí," dodal zdroj.

Už tehdy ale někteří experti upozorňovali, že není nutné znovu vybírat z izraelských výrobců, neboť to nejsou pouze izraelské raketové systémy, které jsou s již zakoupenými radiolokátory MADR od izraelské společnosti ELTA kompatibilní. "Ve stejném formátu vláda-vláda může přece česká vláda uzavírat zbrojní obchody s řadou dalších zemí, byť za ne tak příjemných podmínek," upozornil zbrojní expert, s nímž TÝDEN hovořil.

Neosloví tedy ministerstvo obrany také jiné zájemce? "Ani u jedné zakázky Ministerstvo obrany doposud neukončilo vyjednávání, proto jsou jakékoliv jiné úvahy v tomto okamžiku neopodstatněné. Až na základě výsledků jednání bude rozhodnuto o dalším postupu," odpovědělo ministerstvo.

Foto: deposithphotos/swisshippo

Autor: Pavel Baroch





Čtěte dále

Pražští radní se budou zabývat úpravou plastiky s nápisem Moskva-Praha, jež je umístěna Andělu

Pražští radní se budou zabývat úpravou plastiky s nápisem Moskva-Praha, jež je umístěna Andělu

Pražští radní by se měli v pondělí zabývat možnou úpravou bronzové plastiky s nápisem Moskva-Praha, která je umístěna ve...

Vláda bude v úterý projednávat návrh novely s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře

Vláda bude v úterý projednávat návrh novely s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře

Ošetřovné by od příštího roku mohli mít i živnostníci a dohodáři s nemocenským pojištěním. Vedle nemocenské by se měly...

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem účinné složky THC. Hlavním cílem...

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Rozhodnutí Pavla Tuleji (TOP 09) vzdát se nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace bylo správné. Shodla se na tom většina...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi