Archiv, kde badatelé podléhají emocím

PhDr. Alena Šimánková mezi skříněmi s materiály ÚV KSČDevět milionů evidenčních karet lidí, kteří byli členy KSČ. Impozantní celek uložený v Národním archivu, ve kterém každý z nás může najít někoho ze svých příbuzných, přátel nebo známých. Přesto sem zatím mnoho laiků nechodí a i historici pro něj mají jen omezené využití.

Členská evidence je součástí fondu ÚV KSČ, který musela komunistická strana odevzdat na základě ústavního zákona z roku 1990. V tomto fondu se najde téměř vše, co se v Československu událo: od směrnic pro kulturní politiku přes usnesení týkající se zemědělství po dokumenty z oblasti bezpečnosti a řízení justice. "Jsou to politické dějiny této země v kostce," říká Alena Nosková, která má na starosti úřední dokumenty z let 1945-1992.

"Bez studia archivu ÚV KSČ nemůžete napsat žádnou seriózní práci o letech 1945 až 1989," souhlasí Oldřich Tůma, který vede Ústav pro soudobé dějiny Akademie věd ČR.

registratury se staršími (a obsažnějšími) členskými kartamiStačí jen jméno a datum narození

Za těžkými dveřmi v chodbě budovy Národního archivu ČR je chladná místnost s registraturami a plastovými šuplíky plnými malých zelených kartiček. Poválečná členská evidence KSČ. "Jestli chcete, zkusíme někoho najít," nabízí Alena Nosková. Napadá mě, že ve straně byla moje babička; vstoupila do ní v euforii po roce 1945. Hledání začínáme v šuplíku registratury, vše je seřazeno pečlivě podle abecedy. Nic. Abecední řady členů jsou ale ještě dvě, babičku nacházíme v té třetí. Beru do ruky její kartu, která vznikla v roce 1950 v Dubí.

"A je to opravdu vaše babička?" ptá se profesionálně paní Nosková. "K vyhledání osoby vždycky potřebujeme jméno a datum narození, aby nedošlo k omylu." Není pochyb, dole na kartě je podpis, kterým mi stvrzovala domácí úkoly. Na rubu vlastnoručně popisuje svůj osud a důvody, proč o tři roky dříve vstoupila na Slovensku (odkud pocházela) do strany. Už tehdy dělala v češtině stejné hrubky jako o desítky let později na pohledech z lázní. "Jestli chcete, udělám vám kopii," nabízí doktorka Nosková.

Babiččin záznam nacházíme ještě jednou, v registru malých kartiček z 80. let: jméno, datum narození, místní organizace strany v Modřanech. Po přestěhování byla zřejmě zaevidována znovu.

tiskopisy přihlášek se v průběhu let proměňovalyVyužití evidence? Nic moc

Ve srovnání s jinými archivními fondy může evidence členů KSČ vypadat nezajímavě. Asi dvě třetiny totiž tvoří kartičky z 80. let, na kterých je někdy doplněna informace o tom, že členovi bylo členství zrušeno, že byl vyškrtnut (ovšem bez udání důvodů, proč k tomu došlo) nebo zemřel.

"Nedovedu si moc představit, jaké využití by tato evidence mohla mít," říká Oldřich Tůma. Podle něj by bylo možné mapovat třeba sociální či věkové složení členů strany, tyto informace ale strana zpracovávala do vlastních statistik a historici s těmito přehledy pracují.

Nějaké využití ale archiv přece jen má. "Ročně dostáváme od BIS nebo Národního bezpečnostního úřadu stovky dotazů na to, zda ten či onen člověk prověřovaný kvůli přístupu k utajovaným skutečnostem byl členem KSČ," vysvětluje Alena Nosková. Archiv ale může říci jen to, zda našel kartu tohoto člověka; členská evidence má totiž podobně jako většina jiných fondů mezery. "Můžeme uchovávat jen to, co nám příslušné orgány předají," zdůrazňuje. Jednou z příčin neúplnosti je to, že si komunisti po roce 1989 vyžádali možnost vybrat z evidence aktivní členy, a trvalo jim to 3 roky – evidenci odevzdali až v roce 1994. Další možná komplikace se vztahuje k pohlaví. "Pokud se někdo ptá na ženu, může být problém s jejím jménem. Jestliže vstoupila do strany za svobodna a tazatel toto jméno neuvede, nemusíme ji dohledat," popisuje Nosková.

přihláška do KSČ musela obsahovat i doporučení tří straníků (na pravé straně)Dále se zde zjišťuje třeba totožnost soudců politických procesů z 50. let. "Dokumenty byly mnohdy podepisovány jen příjmením, proto jsme v evidenci hledali lidi toho jména, kteří byli členy organizace KSČ u Státního soudu," popisuje postup archivářka Alena Šimánková, která se tomuto tématu věnuje.

Poněkud obsažnější jsou starší členské karty, které obsahují některé podrobnosti o stranících – místo narození, náboženské vyznání, zaměstnání, krátký posudek či životopis apod. V některých případech bylo na kartě uvedeno členství v Lidových milicích; pravidlem to ale není.

Fond obsahuje také několik tisíc přihlášek do strany, není ale ucelený. Úplně totiž chybí ty z let 1951–1965, z doby před rokem 1951 se přihlášek zachovalo minimum a v relativně nejucelenější skupině dokumentů z let 1965–1989 se zase někdy špatně hledá. Část je totiž řazena abecedně, část podle data vstupu a část podle rodného čísla. Právě tato část členské evidence ale může být podle historika Pavla Žáčka přínosem pro badatele. "Přihlášky byly součástí kádrových spisů, a proto se z nich dá zjistit, jaký byl společenský původ lidí, kteří do strany vstupovali, a podobně," vysvětluje Žáček.

i milionové obchody se Sýrií projednávalo vedení stranyStranický fond je přístupnější než jiné

Pro historiky jsou ale lákavější ostatní archiválie fondu ÚV KSČ, kde se najdou dokumenty téměř úplně ke všemu: podklady a usnesení sjezdů strany, pléna ústředního výboru, předsednictva a tak dále. "Máme tu i archiv sekretariátu Klementa Gottwalda a dalších prezidentů, jejich projevy a korespondenci," vypočítává Alena Nosková.

"V tomto fondu bádáme často a intenzivně," potvrzuje zájem historiků Oldřich Tůma. "Nejcennější jsou dokumenty politbyra a sekretariátu generálních tajemníků," dodává.

I zde se ale objevují nedostatky. Chybí tu třeba všechny dokumenty branně-bezpečnostního oddělení (zastřešovalo justici, policii a armádu) od roku 1968 dál, které archiv od KSČM nedostal. "Dokumenty, které oddělení spravovalo, byly projednávány i jinde, a proto bude možné najít některé z nich ve fondech sekretariátu Gustáva Husáka nebo politbyra," popisuje Oldřich Tůma, jak je možné chybějící informace získat.

Badateli se přitom bude se spisy KSČ pracovat snáze než třeba s archivy tehdejších ministerstev. Zákon z roku 2005 totiž stanovil, že dokumenty StB a KSČ jsou přístupné bez ohledu na to, že mohou obsahovat citlivá osobní data žijících lidí. A badatelem může být každý.

archivní materiály zájemci mohou studovat v badatelněDo badatelny Národního archivu může přijít kdokoli. Když si podle jednoho z rejstříků objedná dokumenty, jsou mu během jednoho až dvou dnů k dispozici ke studiu. U složitějších problémů mohou s vyhledáním třeba i v menší, nezpracované části fondu pomoci odborní pracovníci oddělení.

Ti se umějí proměnit i v amatérské psychology. "Byli tu třeba potomci člověka, který byl exponentem za protektorátu, a četli si spisy Národního soudu, který ho poslal za mříže. Asi v polovině nám řekli, že už nemůžou pokračovat," popisuje Alena Šimánková emoce, se kterými se v archivu setkává.

Foto: Robert Zlatohlávek





Čtěte dále

Festival Bonjour Brno oslaví 30 let, letošním tématem je surrealismus

Festival Bonjour Brno oslaví 30 let, letošním tématem je surrealismus

Francouzská aliance připravuje 30. ročník festivalu Bonjour Brno, který do města pravidelně přináší kulturu i atmosféru země...

Do Přerova se sjelo na 100 automobilových a motocyklových veteránů

Do Přerova se sjelo na 100 automobilových a motocyklových veteránů

Na 100 automobilových a motocyklových veteránů mohli dnes dopoledne obdivovat lidé v Přerově. Po 11:00 vyrazili jejich majitelé z...

Sokolskou obec povede dosavadní místostarosta Chlumský, dnes ho zvolil výbor

Sokolskou obec povede dosavadní místostarosta Chlumský, dnes ho zvolil výbor

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil dnes výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního místostarostu Martina Chlumského....

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu

Místa europoslanců za ČR by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a Parlamentu, ze současných českých poslanců chce...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi