Anticharta aneb Třicet dnů války Rudého práva s Chartou

Karel Gott promlouvá ke shromážděným v Národním divadle, Anticharta se začne hromadně podepisovat za chvíli.

Právě před pětatřiceti lety, v pátek 28. ledna 1977, byla v Národním divadle v Praze odstartována kampaň umělců proti Chartě 77, kterou nakonec podepsalo přes 7500 herců, zpěváků, výtvarníků či spisovatelů.

Mediální válka s autory a prvními signatáři Charty však byla zahájena již šestnáct dnů před vyhlášením takzvané Anticharty.

Den I.: Škrabáci Havel a spol.

Ve středu 12. ledna 1977 zveřejnilo Rudé právo na druhé straně vydání obsáhlý komentář Ztroskotanci a samozvanci. "Žádný pamflet nemůže popřít dějinnou práci," zněla poslední věta tohoto textu. Text Charty 77 byl srovnáván s goebbelsovskou propagandou nebo dokonce s nebezpečím atomové války. "Socialismus se však nezalekl ani atomového vydírání a před škrabáky reakčních pamfletů má pro strach uděláno," vzkazovalo chartistům Rudé právo.

Ze samotného provolání Charty 77 ovšem Rudé právo citovalo jen několik slov, vždy s náležitým vysvětlením. Tak například uvedlo, že autoři se dovolávají "důležitých civilizačních hodnot, k nimž v dějinách směřovalo úsilí mnoha pokrokových sil". Čtenář ale zároveň dostal poučení, že chartistům nejde o hodnoty pokrokové, nýbrž o "demagogické", dovolávání se návratu "práv pro zbytky buržoazní reakce". Více z Charty 77 režim raději necitoval. Tehdejší ministr vnitra Jaromír Obzina se totiž ve stranických kuloárech vyjádřil, že provolání sepsaly "nejlepší mozky opozice" a případné zveřejnění petice by prý mohlo způsobit, že se pod text podepíše až milion Čechů a Slováků.

Ilustrační foto.Dosti obav režimu způsobilo už to, že prohlášení otiskly různé zahraniční deníky, jako první 6. ledna 1977 francouzský deník Le Monde. Text Charty 77 totiž žádal jen to, co Husákův režim sám slíbil na mezinárodním fóru o lidských právech v Helsinkách, a tento slib dokonce v říjnu 1976 vyšel ve sbírce zákonů Československé socialistické republiky (Mezinárodni pakt o občanských a politických právech a Mezinárodní pakt o hospodářských, sociálních a kulturních právech).

Za hlavní "škrabáky", v očích ministra Obziny rovněž "největší mozky opozice", označilo Rudé právo "zavilého antisocialistu z milionářské rodiny Václava Havla" či Pavla Kohouta, jenž dostal mediální nálepku "věrný sluha imperialismu a jeho věčný agent".

Den II.: Holky z textilky u dálnopisu

Ve čtvrtek 13. ledna 1977 přineslo Rudé právo první rozhořčené protesty pracujících, zatím pouze anonymních kolektivů. Stránka věnovaná těmto "dělnickým manifestům" měla název Republiku si rozvracet nedáme. Dnes zní tyto dopisy úsměvně, ve skutečnosti měly obdobný tón, jako když dělnická třída odsuzovala vlastizradu Milady Horákové, která nakonec skončila na popravišti. V lednu 1977 nemohl nikdo tušit, k jakým koncům touží stranické orgány dovést právě nastartovanou kampaň.

Rudé právo otisklo třeba dálnopis podepsaný dělnicemi z Brigády socialistické práce sovětsko-československého přátelství Oděvního průmyslu v Prostějově: "Náš kolektiv, v němž pracuje 14 žen, důrazně odpovídá zaprodancům a příznivcům mezinárodního kapitálu. Prohlašujeme, že nechceme s nimi mít nic společného."

Den III. až XV.: Když psi štěkají

V dalších dnech se ke kampani kromě dělníků a rolníků přidaly přední osobnosti na poli kultury, vědy a sportu. Třeba ve čtvrtek 14. ledna 1977 odsoudil Chartu 77 olympijský vítěz ve veslování Václav Kozák: "Psi štěkají, ale karavana jde pevným krokem dál!"

A v sobotu 22. ledna 1977 se přidal Blahoslav Bednář, vedoucí katedry patologické anatomie Univerzity Karlovy v Praze: "Čin autorů charty je vyloženě záškodnický, alarmuje ke zvýšené bdělosti."

Mohutně Chartu odsuzovali i umělci, kteří zatím netušili, že je za pár dnů čeká Anticharta. Stejně jako profesor patologie Bednář se v sobotu 22. ledna přidal ke kampani i herec Viktor Brabec: "Odmítám pomluvy a zatracování socialismu!"

Proč se ale vůbec dělnické kolektivy, jednotliví občané a dobové celebrity nechali tak snadnou zmanipulovat k podobným prohlášením? "U každého jedince to bylo jinak. Někdo měl obyčejný strach, jiný si takovým prohlášením vytvářel alibi, kdyby režim ještě přitvrdil. Další opravdu věřili, že autoři Charty jsou vlastizrádci, jiní vycítili, že takový dopis je posune v kariéře," přemítá historik Libor Svoboda z Ústavu pro studium totalitních režimů v Praze.

Den XVI.: Ostuda v Národním divadle

Anticharta.O potupném setkání umělců v Národním divadle v pátek 28. ledna 1977 už byly po roce 1989 popsány stohy papírů. Herci, zpěváci, malíři či spisovatelé tady signovali dokument Za nové tvůrčí činy ve jménu socialismu a míru, v němž mimo jiné zaznělo: "Pohrdáme těmi, kdo v nezkrotné pýše, ješitné nadřazenosti, sobeckém zájmu nebo dokonce za mrzký peníz se kdekoli na světě - a také u nás se sešla skupinka takovýchto odpadlíků a zrádců - odtrhují a izolují od vlastního lidu."

Chartu 77 odsoudili mimo jiné Cyril Bouda (malíř), Karel Svolinský (malíř), Jan Werich (herec), Rudolf Hrušínský (herec), Ladislav Fuks (spisovatel), Miloš Macourek (spisovatel), Vlastimil Brodský (herec), Ilja Hurník (hudební skladatel) či Miloš Kopecký (herec). Zkrátka dobová elita národa, která Chartu označila mimo jiné za "komický soud maloměšťáckých intelektuálů," jak z pódia Národního divadla pronesl architekt Vladimír Meduna.

Po listopadu 1989 se ovšem začaly dít věci. Část antichartistů na čele s Helenou Vondráčkovou se začala vymlouvat, že nikdy nic nepodepsala. Nebo jen v Národním divadle podepsala "něco neurčitého". "Já jsem v Národním divadle podepsal jen prezenční listinu, někde u dveří, nic více," dozvěděl se autor tohoto textu již dříve od signatáře anticharty Miloše Zbavitele, v roce 1977 šéfa činohry Slezského divadla v Opavě.

Šéf konkurenčního Divadla Petra Bezruče v Ostravě Ladislav Knížátko, jenž v Národním divadla také podepsal Antichartu, však dokázal formulovat upřímnější sebereflexi: "Buď jste byl charakter a Antichartu nepodepsal, nebo jste šel s davem, a pak už bylo nepodstatné, jak jste po revoluci svůj podpis obhajoval."

Den XXX.: Slavný konec kampaně

Setkáním v Národním divadle Anticharta neskončila. V následujících dnech se podobná setkání konala v krajských divadlech nebo v krajských pobočkách svazu spisovatelů či výtvarných umělců. Denně přibývaly stovky jmen a Rudé právo tisklo další a další seznamy signatářů. Třeba v Ostravě se k dokumentu přidaly tehdy významné místní celebrity jako herci Karel Vochoč, Štěpánka Ranošová nebo František Filip, skladatelé Miroslav Klega či Rudolf Bernatík nebo Otakar Kosek z ostravské televize.

V pátek 11. února 1977 pak v Televizních novinách oznámil předseda Československého svazu spisovatelů Jan Kozák, že "svůj souhlas s provoláním Za nové tvůrčí činy ve jménu socialismu a míru vyslovilo 76 národních umělců, 360 zasloužilých umělců a více než sedm tisíc umělců, jednotlivců, příslušníků souborů a uměleckých těles". Tedy až na čestné výjimky většina oficiálně činných umělců. Stejná zpráva pak v sobotu 12. února 1977 vévodila Rudému právu, které tak přesně po měsíci ukončilo velkolepou kampaň vůči Chartě 77. V dalších týdnech se deník chartistům věnoval jen velmi okrajově, nejčastěji v komentářích a občas byl zveřejněn dopis nějakého čtenáře. TICHO je totiž také velmi úspěšným ideologickým bojovníkem.

Foto: ČTK

Autor: Ivan Motýl





Čtěte dále

Jiří Pavel Kafka utekl před nacisty díky Wintonovi, létal u RAF

Jiří Pavel Kafka utekl před nacisty díky Wintonovi, létal u RAF

Jiří Pavel Kafka, který se 2. května dožívá 100 let, se v dětství spolu s bratrem dostal v rámci transportů organizovaných...

Zemřel někdejší výrazný politik ODS a spisovatel Miroslav Macek, bylo mu 79 let

Zemřel někdejší výrazný politik ODS a spisovatel Miroslav Macek, bylo mu 79 let

Ve věku 79 let dnes zemřel jeden ze zakladatelů a dlouholetý místopředseda ODS Miroslav Macek. V době rozpadu Československa v...

Letiště Václava Havla ode dneška změnilo systém parkování, při průjezdu je zdarma nově jen 10 minut

Letiště Václava Havla ode dneška změnilo systém parkování, při průjezdu je zdarma nově jen 10 minut

Mezinárodní Letiště Václava Havla v pražské Ruzyni od dneška změnilo systém parkování. Doba na bezplatný průjezd expresními...

Počínaje dneškem začíná v Česku měsíční výzva Do práce na kole

Počínaje dneškem začíná v Česku měsíční výzva Do práce na kole

Počínaje dneškem začíná v Česku měsíční výzva Do práce na kole. Lidé během ní mohou do 31. května cestovat do práce či školy na...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi