Americký fyzik: Radar proti raketám nebude fungovat

Radar podle Postola nerozliší jadernou hlavici od obyčejného balonu.Theodore Postol, profesor vědy, techniky a národní bezpečnostní politiky na Massachusettském technologickém institutu, patří k největším kritikům americké protiraketové obrany. Tvrdí, že protiraketový obranný systém lze snadno obelstít.

Postol vystudoval fyziku a jaderné inženýrství, později pracoval v Pentagonu na plánech rozmístění mezikontinentálních balistických raket a jako poradce velitele námořních operací. Na Stanfordově univerzitě pomáhal vybudovat výuku vývoje zbraňových technologií ve vztahu k obraně a ke kontrole zbrojení.

Mnozí jeho kritici ho mají za podivína, který rád stojí proti všem. Je však pravda, že po první válce v Zálivu v roce 1992 usvědčil americkou armádu z toho, že vědomě nadhodnocovala úspěšnost protiraketových střel Patriot.

Profesor Theodore Postol, kritik protiraketového systému.Nyní kritizuje současnou podobu americké protiraketové obrany. Do Prahy přijel na pozvání organizace Greenpeace, která dlouhodobě protestuje proti plánům na vybudování radaru na našem území.

Tvrdíte, že protiraketová obrana nebude fungovat. V čem spočívá vaše hlavní technologická námitka?
Bavme se na té nejobecnější úrovni a ignorujme řadu specifických záležitostí, které se týkají například nedostatečného výkonu toho radaru. Představme si, že máme veškeré vybavení, o němž víme, že bychom ho teoreticky mít mohli. Třeba postavíme mnohem výkonnější radar. Neumíme to teď hned, protože na něj zatím nemáme zdroje, ale v budoucnu bychom ho postavit mohli. Problém je, že systém bude v každém případě pracovat v téměř absolutním kosmickém vakuu. A tam nepůsobí žádný aerodynamický odpor, takže je možné udělat cokoli, aniž by bylo třeba brát v úvahu třecí síly nebo zahřívání.

Co z toho plyne?
Vývoj neviditelného letounu s technologií stealth představuje velmi komplexní technologický a inženýrský úkol, protože výsledný stroj musí létat. Použité materiály musí vydržet působení fyzikálních sil a musí být opakovaně použitelné. Princip je jednoduchý, ale jeho praktické využití je obrovsky složité. V případě neviditelné jaderné hlavice letící v kosmickém vakuu to ale není vůbec obtížné. Stačí ji pokrýt materiálem, který signál vysílaný radarem pohlcuje. Takové materiály jsou komerčně dostupné, takže není problém získat hlavici, která pro rádiové vlny představuje desetkrát nebo padesátkrát menší cíl než ve skutečnosti, takže ji ani výkonný radar nezachytí.

Kill Vehicle, neboli raketa určená k likvidaci jaderných hlavic.Takže podle vás není problém hlavice před radarem "schovat"?
Ano. Nebo naopak. Můžete vypustit balony ve tvaru hlavice. U mezikontinentálních střel se jaderná hlavice odděluje od zbytku rakety, protože by při návratu do atmosféry mohl působit potíže. No a při oddělení hlavice je možné zároveň uvolnit balony podobného tvaru. Může jich tam být hromada a budou se postupně z rotující rakety uvolňovat. V kosmickém vakuu nepůsobí třecí síla, která by je zpomalila, takže budou pokračovat v původní trajektorii. Je tedy možné hlavici pokrýt materiálem, který ji před radarem zneviditelní, a zároveň vypustit spoustu falešných hlavic. Řekněme, že takto uvolním sto objektů, které nejsou úplně dokonalé. Třeba jen 20 procent z nich skutečně vypadá jako hlavice. To znamená, že máme 21 objektů, které radar může vyhodnotit jako hlavice.

Aby útočník radar zmátl, nemusí tedy vyslat desítky falešných raket? Protože to by pro Írán asi byl technologický problém.
Ne. Existuje Národní zpravodajský odhad (National Intelligence Estimate), oficiální dokument ze září 1999, jenž vyjmenovává různá opatření proti obranným systémům, které by mohl použít nepřítel technologicky schopný vytvořit funkční mezikontinentální balistickou střelu. V tomto případě platí, že pokud útočník dokáže A, dokáže také B a nezáleží na tom, co je zač. Pokud je schopen postavit a vypustit střelu, je schopen také použít zmíněná protiopatření.

Pokud jsou vaše výhrady oprávněné, Agentura protiraketové obrany (MDA) si jich musí být vědoma. Proč by v tom případě tolik usilovala o vybudování systému, který nebude fungovat?
MDA se řídí postojem politického vedení. A politici, alespoň ti na vládním vrcholu, se nestarají o to, zda obranný systém splňuje vědecká kritéria. Něco podobného vidíme ve všech aspektech Bushovy administrativy. Globální oteplování neexistuje, válku v Iráku ospravedlňují zbraně hromadného ničení, které neexistují, je blokován výzkum kmenových buněk... Tato administrativa přijala široké spektrum antivědeckých a antiintelektuálních postojů, a toto je pouze jeden z nich.

Postol v roce 1992 dokázal, že rakety Patriot v Iráku zcela selhaly.Myslíte, že vaším argumentům nevěří, nebo s vámi sice souhlasí, ale mají jiné důvody pro podporu protiraketové obrany?
Řekl bych, že obojí je částečně pravda. Kolem prezidenta je skupina lidí, kteří věří tomu, že pokud utratí dost peněz, mohou překonat fyzikální zákony. Je to druh slepé víry v technologii. Jiní lidé určitě vědí, že tyto věci nemohou fungovat, ale jejich osobní, profesní nebo finanční zájmy je nutí věřit v opak. Jsem přesvědčen, že plně chápou, že tento systém nemá šanci, ale na veřejnosti říkají něco jiného, protože je to dobré pro jejich kariéru.

Pokud by vás inženýři MDA přesvědčili, že se jim podařilo veškeré problémy vyřešit, byl byste pro vybudování protiraketové obrany?
Představme si, že jsme schopni postavit extrémně spolehlivou obranu. Protože ani velmi malý úspěch nepřítele si nemůžeme dovolit. Jediná atomová bomba, která by dopadla na Prahu, by byla nepřijatelná. Nemyslím si, že absolutní obrana existuje. Ale pokud bychom ji byli schopni vybudovat, bylo by to dobré, protože by to nepřítele odradilo od pouhého pomyšlení na útok. My jsme ale v jiné situaci. Obranný systém tak, jak je navržený dnes, je zcela neschopný, ale v budoucnu, pokud ho zmodernizujeme, by za určitých podmínek mohl mít nějaký okrajový efekt. Což znamená, že nepřítel nás může stále ohrozit.

Pokud ale systém není k ničemu, proč by mělo být Rusko znepokojeno? Mohlo by si říct, že Spojené státy jsou hloupé, když vyhazují tolik peněz na nefunkční systém, a mávnout nad tím rukou...
Dokud existuje politické napětí, které vede k pocitu, že je třeba být schopen soupeře ohrozit (což ještě neznamená skutečné odhodlání zaútočit), nemůžeme očekávat, že Rusko bude ochotno souhlasit s redukcí zbrojního arzenálu. Což není dobré pro Spojené státy, pro Evropu, ani pro svět. Rusové nemají příliš důvodů věřit, že Spojené státy nejsou potenciální útočník. Nejsem šťastný, že to musím takhle říkat. Chápu, že v České republice nejste z Ruska nadšení, rozumím vašim důvodům pramenícím z dřívějších zkušeností a plně je respektuji. Ale myslím, že nejdůležitější věc, kterou musíme udělat, je pokusit se posunout dál, snažit se o vzájemné pochopení a vytvořit podmínky pro méně konfrontační situaci. A proto si myslím, že nemá smysl Rusy provokovat; nepřináší to žádný prospěch ve smyslu vyšší bezpečnosti. Kdyby obranný systém skutečně fungoval, kdyby přinesl vojenskou výhodu, rád ho podpořím, i kdybychom tím Rusy rozzlobili. Ale pouze je popudit a nic z toho nemít, to mi připadá vrcholně hloupé.

Foto: MDA, MIT

Autor: - von -





Čtěte dále

Kostel v Doubravníku získal po opravě ocenění, o víkendu jej čeká požehnání

Kostel v Doubravníku získal po opravě ocenění, o víkendu jej čeká požehnání

Tři roky trvaly práce na kompletní obnově kostela Povýšení svatého Kříže v Doubravníku na Brněnsku. V sobotu 25. května se...

U maturity z češtiny a matematiky letos propadlo míň studentů, u angličtiny víc

U maturity z češtiny a matematiky letos propadlo míň studentů, u angličtiny víc

U státních maturitních zkoušek letos na jaře nezvládlo didaktické testy z českého jazyka méně studentů než loni. Neúspěšných bylo...

Fiala: Návrh vydat zatykač na izraelskou vládu společně s lídry Hamásu je děsivý

Fiala: Návrh vydat zatykač na izraelskou vládu společně s lídry Hamásu je děsivý

Návrh hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) vydat zatykač na představitele izraelské demokraticky zvolené...

Lezec Adam Ondra obsadil v Šanghaji v úvodní olympijské kvalifikaci třetí příčku a Paříž má na dosah

Lezec Adam Ondra obsadil v Šanghaji v úvodní olympijské kvalifikaci třetí příčku a Paříž má na dosah

Lezec Adam Ondra obsadil v Šanghaji v úvodní ze dvou kvalifikačních soutěží o olympijské hry třetí místo a výrazně se přiblížil...

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

I mezi těmi nejmladšími jsou hrdinové, jejichž velké činy si zaslouží uznání a pozornost. S cílem podpořit právě tuto myšlenku...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi