1930: Střelba do dělníků a výhra Sparty nad Švédy

velikonocni_motylPět zraněných žen a dětí zůstalo ležet na silnici u Radotína po střetu demonstrantů s četníky. Psal se 20. duben 1930, Boží hod velikonoční. „K smutné kapitole konfliktu mezi občany hájícími zákon a občany štvanými, aby ho porušili, přibyla nová kapitola psaná krví pěti lidí," napsaly Lidové noviny. Československo počínala svírat světová hospodářská krize.

Hromadně propouštěly ostravské doly a zakázky ztrácely i východočeské textilky, ostravské a kladenské hutě i další firmy.

K líci zbraň!

Tábor nezaměstnaného lidu svolala Komunistická strana Československa (KSČ) na velikonoční neděli 20. dubna 1930 do Radotína u Prahy. Okresní úřad Praha-venkov demonstraci zakázal a pořadatelé ji proto přeložili do nedaleké Kosoře, kde k asi dvaceti dělníkům promluvil komunistický poslanec Václav Kopecký. Posléze se skupinka vydala na pochod do Radotína a z lesů kolem cesty se k průvodu přidalo dalších asi tři sta lidí, což byla předem domluvená strategie organizátorů. Před Radotínem pochod zastavila policejní patrola devíti četníků. Velitel vyzval dav k rozchodu, demonstranti se zastavili, rozejít se však odmítli. Velitel proto rozkázal: „Na bodák!" Devět četnických pušek s bodly se obrátilo proti davu. „Leč výhružka zbraní byla paralyzována křikem zadního voje demonstrantů," popsaly průběh akce Lidové noviny. Na policejní kordon začalo dopadat kamení. Velitel vyzval: „K líci zbraň!" Na ženy a děti v čele průvodu padl strach, ale ze zadních řad stále létaly až tři kilogramy těžké kameny. 

Živý štít KSČ

Stravovací akce pro nezaměstnané.Komunističtí agitátoři totiž v Radotíně vyzkoušeli novou taktiku „třídního boje" a použili ženy a děti jako živý štít. V tu chvíli byl jeden četník zasažen z davu těžkým kamenem. Pořádně vystrašen, prý ve strachu o holý život, začal bez rozkazu střílet. Demonstranti se rychle rozprchli. Na silnici však zůstala ležet vážně poraněná 13letá Růžena Martincová se střelnou ránou v břiše. Zraněna byla i stejně stará Jiřina Brejchová. Mužům, kteří házeli kamení, se nestalo nic! Střelbu však kromě dětí odnesly ještě tři mladé ženy ve věku od 22 do 27 let. Policejní posily zatkly na místě čtyři komunistické agitátory, mimo jiné Fritze Krohna z Berlína, který podle Lidových novin vůbec neuměl česky, zato si v aktovce nesl písemné instrukce, jak pořádat komunistické demonstrace pod rouškou sportovních podniků. Lidové noviny celou událost hodnotily věcně a bez emocí. „K smutné kapitole konfliktu mezi občany hájícími zákon a občany štvanými, aby ho porušili, přibyla nová kapitola psaná krví pěti lidí," napsaly. Zato sociálnědemokratické Právo lidu se tvrdě pustilo do komunistů a radotínské neštěstí označilo za předem plánovanou akci „středoevropského komunistického byra" s cílem vyprovokovat demonstraci, při které poteče krev žen a dětí. „Způsob provokativních demonstrací komunistů, vysílajících do prvních řad ženy a děti, není docela novým, neboť obdobné srážky se poslední dobou udály i v jiných zemích. Informované kruhy jsou toho mínění, že velikonoční demonstrace v blízkosti Prahy byla zkouškou pro 1. květen," přemítalo Právo lidu.                              

Podpora 10 Kč, husa za 40 Kč

Nezaměstnaní na smetišti, 30. léta.Světová hospodářská krize nepřišla do Československa hned po pádu newyorkské burzy v říjnu 1929. V průběhu roku 1930 ohrožovala tuzemské hospodářství ještě ve snesitelné míře, alespoň ve srovnání s roky následujícími. „Nástup deprese se v českých zemích opozdil a ještě v roce 1930 pokračovala investiční vlna. V roce 1931 však nastal velmi rychlý pokles ekonomické výkonnosti, pokles skutečně mimořádné hloubky," vysvětluje Milan Sojka z Univerzity Karlovy, vedoucí katedry institucionální ekonomie a odborník na „velkou depresi", jak se také krizi ze třicátých let přezdívá.

Současné dopady světové krize na českou společnost jsou zatím s krizí třicátých let jen těžko porovnatelné. Propuštěný zaměstnanec v roce 1930 se totiž nemohl opřít o dnešní sociální síť a „pracák", který nabízí poměrně tučnou podporu v nezaměstnanosti. Svobodný muž si v roce 1930 musel vystačit s takzvanou „žebračenkou" ve výši 10 Kč na týden. Na velkou velikonoční oslavu to rozhodně nebylo. Kilogram cukru vyšel na 6 Kč, kilogram kávy dokonce na 28 až 36 Kč, kilo hovězího masa na 8 až 12 Kč, vepřového na 12 až 16 Kč, sádla na 18 Kč, másla na 16 až 20 Kč, sýra na 3 až 4 Kč a i pouhá krabička zápalek stála 30 haléřů. Ještě dražší byla drůbež. Slepice stála 16 až 20 Kč, husa 35 až 40 Kč, kachna 16 až 18 Kč za kus, pár holoubat 8 až 10 Kč a jedno vejce 40 až 80 haléřů.

Karel Čapek pro chudé děti

Nezaměstnaných s pouhou desetikorunou na týden v kapse přibývalo i těsně před velikonočními svátky. „Jedna z válcoven byla minulý týden zrušena a 500 dělníků odtud propuštěno," informovaly Lidové noviny na Zelený čtvrtek, tedy 17. dubna 1930. Zpráva se týkala situace v Karlově Huti ve slezském Frýdku. Tamní propuštěné čekaly věru neveselé Velikonoce. Dělníci sice odmítli podepsat výpovědi, nevyzvedli si je ani na poště, přesto se firmě podařilo výpovědi doručit. Předala jim je přímo ve fabrice v přítomnosti nahnaných svědků.

Propouštěla i Poldina huť v Kladně, z 3800 zaměstnanců jich zůstalo 3345. Místo na šest jela huť jen na pět směn v týdnu. „Poldina huť připravuje další propouštění dělnictva," upozorňovaly Lidové noviny. Na dolech na Ostravsku se pracovalo jen čtyři dny v týdnu a například Jáma Ignác v Ostravě - Mariánských Horách propustila před Velikonocemi 80 havířů. V republice přibývalo extrémně chudých rodin a Lidové noviny proto spustily charitativní akci s názvem Pomlázka Lidových novin, která měla pomoci nejchudším dětem. Akci zahájil spisovatel Karel Čapek a v emotivní velikonoční řeči mimo jiné řekl, že lidé takto mohou „pomoci na slunce poupatům lidským". Čtenář Lidových novin si mohl vybrat z celkem jedenácti způsobů pomoci. Například mohl dětem zaplatit jeden den v prázdninových táborech za 10 Kč nebo tuberkulózním dětem jeden den pobytu v tatranských léčebnách za 27 Kč nebo také měsíc ozdravného pobytu u moře za 750 Kč.

Vítězná i ostudná Sparta

Slabý zápas Sparty Praha.Krize se samozřejmě nedotýkala celého národa. Na Zelený čtvrtek přišlo na zápas pražské Sparty na sedm tisíc diváků. Nad mužstvem ze švédského Stockholmu vyhrála Sparta 2:1, ale zápas byl označen za velmi slabý. „Mnoho se slibovalo a málo splnilo, takže obecenstvo nejednou pískalo při otevřené scéně," kritizovaly „lidovky". Češi chtěli vyrazit na Velikonoce na hory, avšak lyžovat se už dalo jen ve Špindlerově Mlýně a noviny informovaly o náhlém deštivém počasí na Šumavě. V Praze se proto naplnily kavárny a „lidé se o odložených výletech jen bavili", jak podotkli novináři.

Krvavé Velikonoce

K Československu patřila v roce 1930 i Podkarpatská Rus, která je dnes součástí Ukrajiny. A nutno přiznat, že mnozí čeští úředníci se v „zemi Nikoly Šuhaje loupežníka" chovali jako kolonisté. Ve Velkém Bočkově byl místními lidmi přímo nenáviděn český státní lesní Rudolf Hilbert. V neděli na Boží hod velikonoční přišel Hilbert s chotí a dětmi do nádražního hostince, kde už hrál karty lesník Pruc. Opilý lesník se vrhnul na Hilberta se židlí v ruce, ten ale vytáhl browning a vystřelil. „Pruc zasažen do srdce, padl mrtev," vylíčil deník Právo lidu. Příbuzní zastřeleného však na velikonoční pondělí zorganizovali protestní pochod k četnické stanici a žádali vydání lesního Hilberta, kterého policie preventivně chránila před případným lynčem. Četnici vyzvali shromážděné k rozchodu, ti odpověděli útokem kameny a velitel dal povel k salvě. Výsledek střetu přinesl český tisk: „Dělník Vasil Hučkanuk byl zabit. Vasilina Vakilova byla raněna do nohy. Čtyři četníci byli krvavě zraněni kameny." Sociálnědemokratický deník Právo lidu, který tehdy ostře napadal vše, co jen zavánělo komunistickou ideologií (na rozdíl od Jiřího Paroubka), neopomněl zdůraznit, že Hučkanuk byl vyhlášeným komunistickým agitátorem. 

Krvavý Zelený čtvrtek na Podkarpatské Rusi.Čeští četníci už na Podkarpatské Rusi stříleli na Zelený čtvrtek. Snažili se uklidnit Michala Krause, hosta jedné krčmy ve Velkém Bočkově, který ničil zařízení podniku. „Když četníci ho chtěli spoutat, Kraus uchopil kus litiny z rozbitých kamen a skočil po četníkovi. Četnický strážmistr vystřelil proti útočníkovi z pistole a Kraus, známý rváč, již několikráte trestaný, byl zasažen do srdce a skácel se mrtev."  

Spisovatel Bass proti krizi

Spisovatel Eduard Bass se nad dopady krize zamyslel v úvodníku Lidových novin. „Jdeme tedy vstříc katastrofám? Vidět jasně, neznamená vidět černě. Žádný lidský mozek nedovede si předem vymysliti schéma pro všechny ty překvapující možnosti, na něž přijdou lidé sami ve chvílích tísně," věřil Bass, že lidé přece najdou cestu, jak hospodářskou krizi pokořit.

Foto: archiv autora a Archiv města Ostravy            

Autor: Ivan Motýl





Čtěte dále

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem účinné složky THC. Hlavním cílem...

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Vědci a akademici: Rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace bylo správné

Rozhodnutí Pavla Tuleji (TOP 09) vzdát se nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace bylo správné. Shodla se na tom většina...

České instituce byly cílem kyberútoků skupiny spojované s ruskou GRU

České instituce byly cílem kyberútoků skupiny spojované s ruskou GRU

Ruskem kontrolovaná skupina APT28, která je spojována s tamní vojenskou tajnou službou GRU, od loňského roku cílila...

Policisté dopadli pachatele, který násilně vniknul do budovy gymnázia v Litvínově na Mostecku

Policisté dopadli pachatele, který násilně vniknul do budovy gymnázia v Litvínově na Mostecku

Policisté dopadli pachatele, který násilně vniknul do budovy gymnázia v Litvínově na Mostecku. Policisté budovu kontrolují, zda...

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to...

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Studenti Akademie Michael vystavují v Galerii 400 ASA

Významná Galerie 400 ASA, která v rámci svého programu Push Process pomáhá mladým fotografům na počátku kariéry, přizvala ke...

Fenomén Babylon: Má slavné liberecké centrum po 25 letech stále co nabídnout?

Vedle liberecké radnice a vysílače na Ještědu je Centrum Babylon jedním z nejznámějších turistických cílů severočeské metropole....

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní...

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Olympionici Paulovi znovu míří na curlingové mistrovství světa smíšených dvojic

Manželé Paulovi, kteří vybojovali 6. místo na olympiádě 2022 v Pekingu, se znovu stali mistry republiky. V úterý získali svůj...

Vyrazte za významnými památkami: Tipy pro Čechy i Moravu

Pokud hledáte ideální místo, kam vyrazit na hezký výlet, v naší zemi najdete spoustu skvělých míst. Mezi jedny z nejlepších...

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvíce sněhu v tuzemsku nabízí navzdory nepříznivému počasí skiareál Monínec

Nejvyšší vrstvu sněhu v České republice momentálně najdou lyžaři na Monínci. V areálu leží 75 cm sněhové pokrývky, v provozu jsou...

Česko má svou pevnost Boyard

Česko má svou pevnost Boyard

Jeden muž se nechal pevností Boyard inspirovat tak, že vybudoval na Slapech v kryté hale TEPfactor, který je inspirován právě...

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Škola Michael se zapojila do sbírky na pomoc nejzranitelnějším na Ukrajině

Vedení školy Michael oslovilo vyučující, studenty i jejich rodiče a všichni společně během pěti dní nashromáždili ohromné...

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Moderní aplikace pomáhají městům a obcím. Jak ušetříte spoustu práce i peněz?

Dnešní online doba s sebou přináší pestrou škálu jednoduchých aplikací, s jejichž pomocí odbouráte velkou část administrativy,...

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Horský resort Rokytnice nad Jizerou láká na alpské lyžování na jedné z nejdelších tuzemských sjezdovek

Zasněžené vrcholy, spoustu sněhu a dobrodružství na horách, to vše nabízí Horský Resort Rokytnice nad Jizerou nacházející se v...

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Dveře do světa otevřené studentům školy Michael

Na závěrečné konferenci Erasmus +, která proběhla tento týden ve škole Michael v Praze, bylo vidět především nadšení. Studenti...

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Sedm let od zákazu kouření v restauracích. Co přinesl?

Kuřáků klasických cigaret ubývá. Díky tomu, že si nemohou zapálit na spoustě veřejných míst, přecházejí na alternativní výrobky,...

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Špindlerovská Andělská křídla ukazují cestu k budoucnosti bez kouře

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu ve Špindlerově Mlýně bylo letos spojeno se slavnostním představením Andělských křídel. Tento...

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

Odborníci dokončují plán, jak zachytit a inovativně léčit nemoci srdce a cév

V České republice jsou oproti západní Evropě stále vysoké počty pacientů i úmrtí na onemocnění srdce a cév, a proto je potřeba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi