I blbost může vydělávat aneb Jak sehnat peníze na síti

Projekt Coolest Cooler na Kickstarteru.

Chcete si jednoduše přijít na tři sta milionů korun? Vymyslete co nejbláznivější a nejzbytečnější věc - jako třeba multimediální ledničku. A pokud se vám podaří zlákat dost lidí, jste za vodou.

Máte nápad na produkt, který by mohl změnit svět nebo alespoň stav vašeho konta. Jen nemáte prostředky na to, abyste ho dostali na trh. Pak může pomoci server hromadného financování. Na webu představíte svůj výtvor, vymyslíte odměny pro lidi, kteří vám pošlou peníze, a spustíte kampaň. Když uspějete, dostanete kapitál a pustíte se do byznysu. Alespoň tak to funguje na nejpopulárnějším crowdfundingovém webu Kickstarter.

Stejným procesem si prošel i jeho nejúspěšnější projekt - přenosná lednička Coolest Cooler, která v sobě skrývá mixér na koktejly, USB nabíječku, reproduktor a spoustu dalších vychytávek. Pro rozjetí výroby chtěl její vynálezce Ryan Grepper padesát tisíc dolarů, nakonec se mu podařilo získat přes třináct milionů. Během několika měsíců by měl první ledničky poslat zákazníkům. Uspět na Kickstarteru se mu ale povedlo až na druhý pokus.

Od Playboye k ledničce

Ryan Grepper se pro dráhu vynálezce rozhodl, když mu došlo, že ho běžná práce obchodníka ve zdravotnictví nebaví. Jedním z jeho prvních výtvorů byl katapult na panáky alkoholu v želé Shot-a-pult. Díru do světa s nimi neudělal.

"Dostal jsem díky němu pozvánku do sídla Playboye, takže to považuji za úspěch," pochlubil se listu Washington Post devětatřicetiletý vynálezce.

Idea pro jeho největší hit přišla, když pořádal piknik s kamarády a chtěl ho něčím oživit. Proto propojil mixér s motorem sekačky na trávu. Milionový, tedy nakonec třináctimilionový nápad se rozvíjel. Mixér se přidělal k přenosné ledničce, do ní se přidaly party talíře, nůž, prkénko, svítilna i kolečka a madlo jako u pojízdného kufru. Zapomenout se nesmělo na bezdrátový reproduktor a baterie pro mixér se dala využít i jako zdroj pro USB nabíječku třeba pro chytré telefony.

Grepper rozjel kampaň na Kickstarteru s cílem shromáždit 125 tisíc dolarů.
Peníze ale nezískal, a tím jeho plán na rozjetí výroby skončil.

Podle pravidel Kickstarteru totiž peníze putují autorům až tehdy, když příspěvky dosáhnou nebo přesáhnou požadované částky. Takže i když bylo za existenci serveru přislíbeno celkem 1,47 miliardy dolarů, 183 milionů z toho nakonec zůstalo u podporovatelů. Z celkem 198 tisíc projektů jich totiž uspělo necelých 77 tisíc. Samotný Kickstarter vydělává tak, že si od úspěšných projektů bere pět procent ze slíbené částky. Když tedy Grepper na druhý pokus s ledničkou uspěl a získal 13,3 milionu dolarů, server na tom vydělal 665 tisíc. Za celou historii utržil přes 63 milionů dolarů.

Udělat rozruch

Obě kampaně na Grepperovu ledničku od sebe dělilo pouze půl roku a na první pohled se příliš neliší. Proč tedy jedna zapadla a druhá vydělala třináct milionů dolarů? Grepper se po prvním neúspěchu vrátil do dílny a dal se znovu do práce - sám mimo jiné doporučuje, aby důležité průvodní video bylo relativně krátké a cílilo na zákazníka, spíše než aby hladilo ego tvůrce. Jednou z hlavních věcí je mít hotový funkční prototyp výrobku. V první ledničce totiž Grepperovi chyběla slibovaná USB nabíječka. Zároveň je dobré myslet i na načasování, což se při prvním pokusu v prosinci 2013 také zrovna nepovedlo.

"S odstupem času je mi jasné, že nabídkou ledničky v jednom z nejchladnějších měsíců roku lidi příliš nenadchnete. Nové spuštění kampaně v létě určitě pomohlo," konstatuje Ryan Grepper pro server Entrepreneur. Na druhou stranu měl při druhém pokusu výhodu v tom, že se k němu vrátili podporovatelé z první kampaně. Rychle přibylo více lidí i dolarů, díky tomu byl Coolest Cooler i více vidět. Proto je dobré, aby autoři projektů svým nápadem způsobili rozruch ještě před startem kampaně - třeba prostřednictvím sociálních sítí.

"Je to podobné jako s filmy. Lidé chodí rádi na kasovní trháky, nejsou to sice nejlepší filmy na světě, ale chtějí ten sdílený zážitek, bavit se o nich s přáteli," vysvětlil Venkat Kuppuswamy, který se na severokarolínské univerzitě věnuje strategii a podnikání.

Právě studie jeho školy tvrdí, že za úspěchem projektů na serverech hromadného financování stojí rozruch, který se jejich tvůrcům podaří vytvořit, aby získali své stádo obdivovatelů. Na druhou stranu podle studie technologického institutu Georgia Tech závisí úspěch kampaně z šedesáti procent na odměnách, které projekt slibuje podporovatelům, spolu s celkovým jazykem kampaně - tedy jak je autoritativní či přístupná budoucím uživatelům.

Opožděná ruleta

Když už se kampaň podaří uzavřít, neznamená to ještě zdárný konec. I sám Grepper má drobný problém: první ledničky Coolest měly k podporovatelům putovat od února letošního roku. Nabírají ale nepříliš "cool" zpoždění. Grepperův tým prý ledničku vylepšil. Použil jiné materiály a zvedl kapacitu baterií - kvůli tomu se protahuje výroba. Ledničky by se lidem měly odesílat od července. I tak se množí nespokojené reakce.

"I když oceňuji vylepšení, časový rozvrh začíná být směšný. Nekoupil jsem ledničku, abych ji používal až po dvou sezonách," píše uživatel Ryan Barker.

Jsou projekty, které nakonec světlo světa ani nespatří. Designéra Setha Questa přivedl jeho nápad na univerzální držák na iPad pod názvem Hanfree ke krachu.

Jedním z problémů bylo, že neměl smluvně předem zajištěnou výrobu; jeho dodavatelé přesně věděli, kolik peněz vybral, a tak pro sebe chtěli více. Ke Questově smůle byl jeden z jeho podporovatelů advokát, který si nenaplnění projektu nechtěl dát líbit, a designéra zažaloval. Quest musel vyhlásit osobní bankrot a dlouho se mu nedařilo sehnat práci v oboru kvůli poškozené reputaci.

"Neúspěch na Kickstarteru je opravdu veřejný průšvih. Podporovatelé mohou člověku hodně pomoci, zároveň vás mohou roznést na kopytech, když padnete," svěřil se Quest magazínu The Verge.

Podle studie Pensylvánské univerzity z roku 2012 dodávají tři čtvrtiny autorů svoje výtvory se zpožděním.

Pro uživatele je podpora projektů na serverech hromadného financování jako ruleta - nebo zkouška investorského odhadu. Kickstarter a jemu podobní za skutečné vyrobení produktů totiž neručí. Zodpovědnost je na tvůrcích kampaní a odhadu těch, kdo je chtějí podpořit.

Pštrosí polštář i salát

Problém je, že leckdy jsou tvůrci projektů obdobní nadšenci jako jejich podporovatelé. Mají skvělý nápad, ale už nemají zkušenosti s navazováním obchodních vztahů, vyjednáváním dohod či zařizováním výroby.

"Nevím, jestli bych použil slovo naivní, ale určitě bývají nezkušení," uvádí Sam Felling, newyorský podnikatel a zakladatel webu Outgrow.me. Právě přes jeho web se dá koupit řada relativně zajímavých, ale i dost zvláštních projektů, které na Kickstarteru uspěly. Za sto dolarů se tam například dá pořídit takzvaný pštrosí polštář - polstrovaná kukla na hlavu, do níž se dají strčit i ruce a člověk si může nerušeně zdřímnout třeba na stole. Stránka nabízí také podprsenku JoeyBra s kapsami na kreditní karty a mobilní telefon.

Leckdy na Kickstarteru zvítězí levná recese, jako když Američan Zack Brown sháněl deset dolarů na přípravu svého prvního bramborového salátu. Jako odměnu sliboval například za dolarovou investici poděkování na webové stránce a vyslovení jména uživatele při vaření. Nakonec získal přes 55 tisíc dolarů.

Vedle úletů, jako jsou kalhotky oslavující menstruaci či toaster kreslící na topinky Kristovu tvář, se na Kickstarteru dají najít i projekty slibující zajímavou budoucnost. Brýle na virtuální realitu Oculus Rift (v roce 2012 vybraly 2,4 milionu dolarů) zaujaly i společnost Facebook, která jejich výrobce koupila za dvě miliardy dolarů. Chytré hodinky Pebble (rok 2012 a 10,3 milionu dolarů) napomohly revoluci v nositelné elektronice a jejich výrobce dnes patří s více než 400 tisíci prodanými kusy mezi velké hráče trhu.

Podobně mohou budoucnost měnit i další projekty. Příkladem sci-fi v praxi je skener SCiO připomínající trikodér ze seriálu Star Trek. Zařízení, jež loni v červnu vybralo místo 200 tisíc takřka 2,8 milionu dolarů, umožňuje zjistit čerstvost ovoce, kalorické hodnoty jídla či chemické složení objektů.

Technologické projekty patří na Kickstarteru k těm nejúspěšnějším, podle statistik za rok 2014 z celkem přislíbených 529 milionů dolarů putovalo 125 milionů právě na technologie. Z Česka do Kickstarteru loni směřovalo celkem 708 tisíc dolarů (zhruba 16,5 milionů korun).

České hry

Podobné vychytávky se v Česku tak často neobjevují. Podle poslední souhrnné studie Aspen Institute Prague v Česku od roku 2011 vzniklo devět serverů hromadného financování a k říjnu loňského roku vybraly celkem 24,5 milionu korun. Mimochodem, Kickstarter protočí za jediný den zhruba o polovinu více.

"České portály fungují především pro aktivity z oblasti kultury. Řada dalších záměrů přitom často využívá globální platformy, které jim umožňují oslovit širší publikum," uvedl Milan Zubíček, spoluautor studie z Aspen Institute.

To je i případ českých vývojářů Warhorse Studios, kteří loni na Kickstarteru uspěli s hrou Kingdom Come: Deliverance a získali na ni loni v únoru 1,1 milionu liber. Jde o realistickou hru z období českého středověku, která by měla být k dispozici na konci letošního roku.
Přímo v Česku je zatím největším úspěchem projekt hudebního festivalu United Islands, který loni na serveru HitHit získal 1,7 milionu korun. Cílem bylo rozšířit akci o novou hlavní scénu v zahradě Kinských.

"V čase, kdy jsme se tak definitivně rozhodli, jsme již neměli čas přesvědčit o plánu naše sponzory. Vzali jsme na sebe velké riziko. Věděli jsme ale, že festivalem projde každoročně kolem 60 000 diváků. Proto jsme věřili, že se několik tisíc přispěvatelů najde," vysvětlil David Gaydečka, organizátor festivalu.

Přestože kampaň vznikala v poměrně krátkém čase, měla na síti úspěch. Staral se o ni totiž celý festivalový tým. I díky tomu podle zástupců HitHit s projektem uspěl. Možná pomohlo i to, že HitHit je nejpopulárnějším serverem hromadného financování v Česku.
"Celkově jsme spustili přes 500 projektů a uspělo jich už 210. Dohromady jsme vybrali 20 milionů korun, jen za poslední dva měsíce to byly dva miliony," říká Jana Ecksteinová, která má na serveru funkci "strážce projektů".

Mezi další úspěšné počiny se počítá projekt Piana na ulici, dokument o Olze Havlové či muzeum českého filmu NaFilM, jež by se mělo otevřít v květnu 2015. Mezi produktovými projekty pak na HitHitu uspěl batoh s vestavěnou stoličkou Bagobago, který v polovině loňského roku získal přes 217 tisíc korun.

Češi jsou ochotni na dobré nápady přispívat, a tak se možná budou řady českých inovátorů rozšiřovat. Ti by ale měli myslet na několik věcí. "Musíte vědět, co, jak a komu chcete nabízet. Budete úspěšnější, když oslovíte veřejnost s něčím, co tu ještě nebylo. Osobně bych doporučil nečekat, že to samo dobře dopadne, ale přesvědčit co nejvíce lidí ve vašem dosahu, že to myslíte skutečně vážně," radí Gaydečka.

Foto: kickstarter.com

Autor: Jakub Křešnička





Čtěte dále

ČR získala z rozpočtu EU více, než do něj vložila

ČR získala z rozpočtu EU více, než do něj vložila

Vybrané údaje o výdajích ČR do unijního rozpočtu a o příjmech ČR z unijního rozpočtu k 20. výročí (1. května 2004) vstupu ČR do...

HDP v prvním čtvrtletí meziročně rostl o 0,4 pct., analytici vnímají oživení

HDP v prvním čtvrtletí meziročně rostl o 0,4 pct., analytici vnímají oživení

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 0,4 procenta, ve srovnání s předchozím kvartálem se hrubý domácí...

Nabídku na reaktory podaly EDF i KHNP, stát má povolení k podpoře jednoho bloku

Nabídku na reaktory podaly EDF i KHNP, stát má povolení k podpoře jednoho bloku

Závaznou nabídku na stavbu až čtyř jaderných reaktorů v Česku podali oba vládou oslovení zájemci, tedy korejská KHNP a...

Becherovka bude od 1. května definitivně patřit polské skupině Maspex

Becherovka bude od 1. května definitivně patřit polské skupině Maspex

Značka Becherovka a společnost Jan Becher – Karlovarská Becherovka, a.s. dnes dokončila přechod pod nového vlastníka. Od 1....

Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě

Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě

Skupina Holcim investuje do modernizace čížkovické cementárny, nový projekt Airlock se zaměřuje na snížení emisí CO2. Tato...

Zleva Ing. Ondřej Pastucha, Mgr. Lenka Tomanová, MUDr. Martin Kacerovský, doc. MUDr. Pavel Studený, Ph.D., MHA a PharmDr. Michal Krejsta, MBA., LL.M.

Lexum potvrzuje pozici lídra poskytovatelů privátní oční péče. Expanduje nejen v České republice, ale i na Slovensku

Lexum, síť očních klinik, ambulancí a optik, významně expanduje a potvrzuje své postavení lídra poskytovatelů komplexní a...

Rizika nového spoření DIP: Pozor na šmejdy, varují experti

Rizika nového spoření DIP: Pozor na šmejdy, varují experti

Dlouhodobý investiční produkt (DIP) představuje od prvního ledna nový způsob zajištění na penzi. Rozšiřuje tak okruh možností...

Menší riziko a větší výnos: Jak rozumně rozdělit investice a dosáhnout stabilního růstu

Žít z výplaty do výplaty je čím dál tím častějším tématem napříč českou společností. Nejhůř je na tom zatím Generace Z, která je...

Společnost Philip Morris urychluje cestu k budoucnosti bez kouře; v Česku představila inovativní náplně bez tabáku

Společnost Philip Morris urychluje cestu k budoucnosti bez kouře; v Česku představila inovativní náplně bez tabáku

Česko je jednou z prvních zemí na světě, kde společnost Philip Morris představila pro svou vlajkovou loď IQOS ILUMA zcela nové...

Koupit zlato se vyplatí! Víte, jak na to?

Koupit zlato se vyplatí! Víte, jak na to?

Právě nízká cena a vysoké skladové zásoby přivádí k tomuto tradičnímu prodejci investičního zlata a stříbra nové zájemce o...

Odvážnější vzhled a více technologií: Modernizovaná i30

Odvážnější vzhled a více technologií: Modernizovaná i30

Inovovaný model i30 disponuje modernizovanými technologiemi v oblasti konektivity a komfortními prvky. Hyundai i30 je díky tomu...

Společnost Holcim Česko se připravuje na výrobní sezónu zimní odstávkou

Společnost Holcim Česko se připravuje na výrobní sezónu zimní odstávkou

Pravidelná zimní odstávka provozu v čížkovické cementárně Holcim letos probíhá v období ledna až polovinu března. Odstávky...

Nové SANTA FE má české ceny

Nové SANTA FE má české ceny

Na český trh přijíždí zbrusu nová generace prostorného SUV Hyundai SANTA FE. Hybrid je nabízen s pohonem předních nebo všech čtyř...

Co znamená, když se řekne „greenwashing“?

Co je to greenwashing a jak s ním bojuje evropská unie

Evropská unie přichází s návrhem nové směrnice o environmentálních tvrzeních, podle níž budou výrobci mít povinnost prokazovat...

Hyundai vylepšuje modelovou řadu IONIQ 5 inovativními prvky a novou verzí N Line

Hyundai vylepšuje modelovou řadu IONIQ 5 inovativními prvky a novou verzí N Line

Značka Hyundai dnes odhalila vylepšení modelové řady IONIQ 5 a nové verze IONIQ 5 N Line v rámci své oceňované produktové řady...

Hlavními zbraněmi lovců hlav jsou i v éře robotů zkušenost a intuice

Hlavními zbraněmi lovců hlav jsou i v éře robotů zkušenost a intuice

Dejte nám popis pracovní pozice a představu ideálního kandidáta, my zapojíme roboty a umělou inteligenci, projedeme databáze a do...

ESG: Dlouhodobá udržitelnost není „zelený“ výstřelek, ale klíč pro investory

ESG: Dlouhodobá udržitelnost není "zelený" výstřelek, ale klíč pro investory

Klima, biodiverzita, rovné příležitosti. Zní to příliš "zeleně"? Ve skutečnosti jsou data, sdružená pod zkratku ESG a spadající...

Modernizovaný Hyundai i20 N Line se sportovnějším designem a rozšířenou výbavou

Modernizovaný Hyundai i20 N Line se sportovnějším designem a rozšířenou výbavou

Značka Hyundai představila nový model i20 N Line s vylepšeným vzhledem se svěžími designovými prvky v interiéru i exteriéru....

BAT spouští kampaň Weirdly Wonderful. Postupně představí novou podobu produktové řady VELO

BAT spouští kampaň Weirdly Wonderful. Postupně představí novou podobu produktové řady VELO

Společnost British American Tobacco spustila v těchto dnech v rámci online kanálů a v místech prodeje kampaň s názvem Weirdly...

Nový Bayon: Elegantní SUV s nejlepší praktičností ve své třídě

Nový Bayon: Elegantní SUV s nejlepší praktičností ve své třídě

Značka Hyundai představila facelift modelu Bayon s odvážným a robustním designem. Jeho rozsáhlá výbava v oblastech inteligentní...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi