Nostalgická bomba: Nokia se vrací!

Nokia Lumia.

Connecting People, spojujeme lidi. Nokia to dělala ve velkém, její legendární modely jsou dodnes, co se týče prodejů, neohrozitelné. Jenže pak Nokia zmizela. Téměř zanikla, byla blízko krachu. Teď se vrací. Zvládne vražedné tempo smartphonů, na které už jednou doplatila?

Šla používat třeba jako kladivo. S nadsázkou se říkalo, že pokud vám spadne na zem, udělá prasklinu v chodníku, aniž se jakkoli poškodí. Nokia 3310 byla nezničitelná. Na YouTube dodnes najdete spoustu bizarních videí, v nichž se snaží lidé různými způsoby legendární model rozbít. Pokud nepoužijí mechanickou sílu typu lisovač nebo velmi výkonný mixér, Nokia 3310 většinou odolá.

Rok 2000 byl specifickou dobou "hloupých" telefonů, které uměly jen telefonovat, psát SMS zprávy a zabavit vás na dlouhé hodiny geniálním hadem. Hádky v hospodách o tom, kdo má na dané téma pravdu, měly nezaměnitelné kouzlo bez nudné pointy, kdy první člověk u stolu vytáhne smartphone a během tří sekund řešení sporu "vygooglí".

Když vám ujede vlak

Byla to doba, kdy Apple nejspíše ani netušil, že jednou vyrobí iPhone (první představil v roce 2007), změní tím svět a svou revoluční inovací poměrně rychle zlikviduje právě gigantickou společnost Nokia, která měla ve svých zlatých časech větší obrat, než byl státní rozpočet Finska, kde vznikla.

Nezničitelná Nokia 3310.Legendární modely 3310 nebo 5110 rychle zestárly. A staly se maximálně experimentálními kuriozitami na serveru YouTube. Společnost Nokia málem zkrachovala. Nezachytila moderní trendy. Postupně zmizela ze světa. Teď se vrací. Bude vyvíjet a designovat, přičemž samotnou výrobu, na kterou někdejší finský obr už dávno nemá, bude obstarávat tchajwanská společnost Foxconn. Na internet už pronikly první snímky prototypu Nokie C1 - poměrně elegantního smartphonu, kterým se chce firma vrátit zpět do hry. Poučená z předchozích nezdarů neexperimentuje, uvnitř bude mít operační systém Android. Právě dlouholeté softwarové boty dříve zavinily, že Nokii ujel vlak - no, kdyby jen ujel vlak... Nokia v novém věku moderních telefonů vlastně nedošla ani na nádraží.

Víme co, ale nevíme jak

Nokia chtěla být vším, čím jsou dnes Apple nebo Samsung. Vize o chytrých telefonech měla jasné. Jen je nedokázala přetavit ve fungující celek. Dotykový displej, mnoho funkcí, internet... vše bylo v plánu. Ale "něco" tomu chybělo. Technologická a hlavně softwarová dokonalost. Nokia častokrát nakousla "revoluční" nápad, leč zasekla se na jeho správném provedení do doby, než to někdo udělal lépe. Většinou Apple, s nímž se pak finská společnost soudila o mnoho patentů, za něž nakonec vyinkasovala přes 600 milionů dolarů.

Mimochodem je velmi zajímavá i skutečnost, že právě Nokia mohla světu přinést to, co dnes známe jako Facebook. Nápad to byl skvělý. V roce 2003 představila společnost na svých mobilech službu Presence, která v podstatě splňovala vše, co dnes Facebook - mohli jste tam psát stavy, vkládat emotikony, být s někým přáteli.

Zatímco Mark Zuckerberg byl v tu dobu ještě geek na střední škole a absolutně netušil, že za dva roky na studentské koleji vytvoří něco, co naprosto změní svět, Nokia už představovala "svůj" Facebook, tedy Presence: "Průlom v mezilidské komunikaci."

Vizionářství ale bylo opět devalvováno mizerným technickým provedením. Snad i proto, že Nokia prostě předběhla dobu a jiné řešení možná ani neexistovalo - služba Presence totiž potřebovala nutnou podporu všech operátorů světa na speciálním serveru. A to samozřejmě bylo brzdou, komplikací a nesetkalo se s masovým zájmem. Jednoduchost - díky ní ostatní v čele s Applem vítězili. Nokia prohrávala.

Nokia? Už nikdy

Největším problémem byla samozřejmě neschopnost zareagovat na revoluci chytrých telefonů. Nokia prostě tak nějak uměla vždy jen ty "hloupé". I když se pak tvářily chytře.
"Bude velký! A zároveň velmi tenký. Revoluční!" říkal nadšeně někdejší ředitel mobilní divize firmy Anssi Vanjoki, když v roce 2010 velkolepě představoval model Nokia E7. Velký smartphone s vysouvací klávesnicí, potenciální hit...

Jenže - zase ta složitost, tentokrát softwarového rázu. Absolutním průšvihem byl velmi špatný operační systém Symbian, který Nokia dávala do svých chytrých telefonů. Nemoderní, pomalý. Sekající se, nešikovný, překombinovaný. Hodně z nás, kteří si Symbian vyzkoušeli, si následně řeklo: Nokia už nikdy.

Symbian vlastně ani nebyl komplexní operační systém, jak ho známe dnes u iOS nebo Androidu, šlo spíše o platformu doplněnou spoustou knihoven, nástrojů a grafických rozhraní. Prostě to nefungovalo. Společnost pak zkoušela vyvinout ještě jeden operační systém pojmenovaný MeeGo. Nikdy ale nedostal pořádnou šanci. Všichni asi moc dobře věděli proč...

Absence flexibility, sebereflexe a nutnosti udělat radikální krok poslal Nokii ke dnu. Místo toho, aby finská společnost sklopila uši a racionálně přešla na systém Android, který měli všichni, stála za svým: Symbian funguje, jen ho vyladíme, popřípadě nahradíme lepším v podobě MeeGo - a všechno bude skvělé. Nebylo.

"Nemít v našich mobilech vlastní operační systém a v krizi si pomoci Androidem? Ano, to by bylo řešení. Asi takové jako namočit si do kalhot pro větší teplo, když je vám zima. Android není řešení," říkal hrdě Vanjoki, mimochodem dnes profesor technologií na univerzitě v Helsinkách, který už se asi nikdy nezbaví nálepky jednoho z hlavních hrobařů kdysi úspěšné firmy.

Burzovní apokalypsa

To, co se následně na burze dělo s akciemi Nokie, připomíná příkrý tobogan do byznysového hnoje. Zatímco v roce 2000, tedy v nejlepším čase firmy, stála jedna akcie Nokie 55 dolarů, o třináct let později to bylo tragických 1,8 dolaru.

Společnost prodávala, co šlo - své sídlo i patenty, byla těsně před krachem. Brzy už ale mělo přijít vysvobození, mobilní divizi Nokie koupil v roce 2013 Microsoft. Měl velké plány. Jenže podobně jako Vanjoki a spol. ani on nenašel cestu z technologické tmy.

Mobilní divizi Nokie koupila korporace Billa Gatese za 7,6 miliardy dolarů. Vzhledem k okolnostem, historii a možnému potenciálu firmy to vlastně nebylo tak moc. Třeba komunikační program Skype - bez továren, výrobny a s radikálně menší hodnotou značky - koupil v roce 2011 Microsoft za devět miliard dolarů. Připomeňme rovněž, že ve zlatých časech Nokie se její kapitalizace odhadovala i na 112 miliard dolarů... Hlavní chloubou pod vlajkou Microsoftu se stala Nokia Lumia, ale by to jen další z řady propadáků.

Operační systém Windows Phone jako by v idiocii snad ještě chtěl trumfnout mizerný Symbian. A zase: všechno špatně. Nesmyslné množství okének, v nichž jste se ztráceli, naprosto archaický přístup k ovládání chytrého telefonu.

Výsledek? Dnes je jasné, že Microsoft prodělal na nákupu Nokie celkem osm miliard dolarů, vyhodil kvůli tomu 10 tisíc lidí a postupně značku totálně upozadil. Další řady telefonů už se jmenovaly třeba jen "Lumia", slovo "Nokia" ze světa mobilních telefonů zcela zmizelo.

Microsoft nyní přiznává, že mobily pro něj nejsou prioritou, což je asi to nejlepší, co mohli lidé od Billa Gatese udělat.

Nová doba

Mezitím vzniká "nová Nokia". Úplně mimo Microsoft. Pro pochopení - součástí někdejší transakce mezi finskou společností a Microsoftem byla i klauzule o právu na používání ikonického názvu Nokia v mobilním byznysu. Chytře postavená smlouva zaručovala to, že roku 2016 Microsoftu vyprší licence na jeho užívání. Značka se pak navrátí do područí Nokie, která se mezitím velmi zmenšila, ale pořád funguje v jiných oborech, především je největším dodavatelem zařízení pro telekomunikační sítě. Nedávno "spolkla" svého velkého francouzského konkurenta Alcatel-Lucent a dominuje trhu. To by nyní ráda i s mobily. Microsoft z těchto kroků nejspíše nemá moc radost, ale vedení Nokie jakoukoli nefér hru popírá. "S našimi mobily Microsoftu do zelí nepolezeme," říká současný ředitel finského podniku Rajaaev Suri. "Microsoft mobily vyrábí, my je budeme navrhovat a nabízet licenci."

Velkou výhodou je stále výrazná síla značky Nokia. Kdo by ji neznal? Jenže znalost je jen jedna věc, ale navrátí se s ní i důvěra někdejších zákazníků? "Na hlavních trzích máme stále silnou pozici," tvrdí Suri. "A náš obchodní model je vymyšlený dobře... Navíc, pokud následně výrobce pod naší licencí nesplní naše očekávání, budeme mít případné právo veta. O všem budeme vědět."

Nový smartphone od Nokie, jehož datum vydání zatím není známé (odhaduje se letošní podzim), podle všeho nevypadá úplně zle, své zákazníky si nejspíše najde, ale podle prvních vizualizací mu chybí jedno - nostalgické kouzlo. Magie Nokie. Prostě to není ono. Jakoby tuctový, příliš obyčejný pro hrdou finskou firmu.

Netvrdíme, že by její smartphone měl vypadat jako ikonická 3310, ale vytratil se specifický rukopis, kvůli němuž Nokia uchvátila celý svět. Drajv, díky němuž teď konkurenci válcuje Apple.

Nokia byla životní styl, dva týdny jste u sebe nemuseli mít nabíječku a přitom pořád "pařili hada", přičemž aktuální strach o prasknutí křehkého displeje smartphonů vypadal v dobách nezničitelných mobilních terminátorů směšně.

Tak nějak se nám chce Nokii fandit, protože zásadně změnila a zjednodušila základy lidské komunikace. Ale na současném trhu to bude mít strašně, strašně moc těžké...

Nesmrtelné modely

5110

Nokia tento model uvedla na trh v roce 1998 a vyvolala tím naprostou revoluci. Stál 15 tisíc korun, měl obsáhlé menu a hlavně - jako úplně první mobil v historii přinesl "hada"! Nokia zjistila: na mobilu se dají hrát hry! Typ 5110 samozřejmě rovněž nastolil základní finské dogma: nezničitelnost.

3310

Mnoha lidem vydržel tento mobil dodnes, i když byl na trh uveden v září roku 2000. Po světě se modelu 3310 prodalo 126 milionů kusů, stal jedním z nejprodávanějších mobilů všech dob. Kromě tradiční výdrže přinesl například editor MMS zpráv, kalkulačku a několik nových her.

5130

Rok 2007. Je jedním z deseti nejprodávanějších mobilů všech dob. Oproti předchozím sourozencům výrazně pohubla, vybarvila se a hlavně - měla na tu dobu skvělý fotoaparát (2 megapixely...). A také přehrávala hudbu! Co chcete více?

1110

Nejprodávanější mobil v historii. Prodalo se ho čtvrt miliardy kusů! Revoluční nebyl vůbec ničím, až na jednu věc - Nokia jím v roce 2005 vstoupila na pole "low-cost" mobilů. Byl to ale poslední záchvěv úspěšnosti. O dva roky později přišel iPhone. A postupná smrt finského giganta...

Vertu

"Když mohou bohatí lidé utratit 20 tisíc dolarů za hodinky, proč ne za telefon?" řekli si v Nokii a vytvořili snobský mobil osázený zlatem. Měl jeden problém - uvnitř nebylo nic navíc. "Je to nechutný odpad," napsal o Vertu třeba renomovaný Wired. Nokia značku prodala za 200 milionů dolarů.

Foto: ČTK , LEHTIKUVA/Antti Aimo-Koivisto

Autor: Jakub Kvasnička





Čtěte dále

O2 loni klesl zisk po zdanění o 0,7 procenta na 6,09 miliardy korun

O2 loni klesl zisk po zdanění o 0,7 procenta na 6,09 miliardy korun

Operátorovi O2 loni klesl zisk po zdanění o 0,7 procenta na 6,09 miliardy korun. Výnosy se naopak zvýšily o 2,4 procenta na 35,04...

Teplárny v Česku dodaly v končící sezoně méně tepla, důvodem bylo počasí

Teplárny v Česku dodaly v končící sezoně méně tepla, důvodem bylo počasí

Končící topnou sezonu v Česku výrazně ovlivnilo teplé počasí. Teplárny po celé zemi tak zaznamenaly meziročně nižší odběry,...

Vinařům způsobily mrazy škodu přes dvě miliardy Kč, zánik hrozí většině ovocnářů

Vinařům způsobily mrazy škodu přes dvě miliardy Kč, zánik hrozí většině ovocnářů

Dubnové mrazy způsobily na vinicích škody přesahující dvě miliardy korun. Ohrožena je také existence zhruba 500 profesionálních...

Ceny, jaké tu dlouho nebyly: ARMEX ENERGY nabízí elektřinu za 3 255 Kč s DPH

Ceny, jaké tu dlouho nebyly: ARMEX ENERGY nabízí elektřinu za 3 255 Kč s DPH

Český dodavatel ARMEX ENERGY se silně hlásí o slovo a přináší elektřinu a plyn za ceny, které odběratelům ušetří tisíce korun na...

Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě

Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě

Skupina Holcim investuje do modernizace čížkovické cementárny, nový projekt Airlock se zaměřuje na snížení emisí CO2. Tato...

Zleva Ing. Ondřej Pastucha, Mgr. Lenka Tomanová, MUDr. Martin Kacerovský, doc. MUDr. Pavel Studený, Ph.D., MHA a PharmDr. Michal Krejsta, MBA., LL.M.

Lexum potvrzuje pozici lídra poskytovatelů privátní oční péče. Expanduje nejen v České republice, ale i na Slovensku

Lexum, síť očních klinik, ambulancí a optik, významně expanduje a potvrzuje své postavení lídra poskytovatelů komplexní a...

Rizika nového spoření DIP: Pozor na šmejdy, varují experti

Rizika nového spoření DIP: Pozor na šmejdy, varují experti

Dlouhodobý investiční produkt (DIP) představuje od prvního ledna nový způsob zajištění na penzi. Rozšiřuje tak okruh možností...

Menší riziko a větší výnos: Jak rozumně rozdělit investice a dosáhnout stabilního růstu

Žít z výplaty do výplaty je čím dál tím častějším tématem napříč českou společností. Nejhůř je na tom zatím Generace Z, která je...

Společnost Philip Morris urychluje cestu k budoucnosti bez kouře; v Česku představila inovativní náplně bez tabáku

Společnost Philip Morris urychluje cestu k budoucnosti bez kouře; v Česku představila inovativní náplně bez tabáku

Česko je jednou z prvních zemí na světě, kde společnost Philip Morris představila pro svou vlajkovou loď IQOS ILUMA zcela nové...

Koupit zlato se vyplatí! Víte, jak na to?

Koupit zlato se vyplatí! Víte, jak na to?

Právě nízká cena a vysoké skladové zásoby přivádí k tomuto tradičnímu prodejci investičního zlata a stříbra nové zájemce o...

Odvážnější vzhled a více technologií: Modernizovaná i30

Odvážnější vzhled a více technologií: Modernizovaná i30

Inovovaný model i30 disponuje modernizovanými technologiemi v oblasti konektivity a komfortními prvky. Hyundai i30 je díky tomu...

Společnost Holcim Česko se připravuje na výrobní sezónu zimní odstávkou

Společnost Holcim Česko se připravuje na výrobní sezónu zimní odstávkou

Pravidelná zimní odstávka provozu v čížkovické cementárně Holcim letos probíhá v období ledna až polovinu března. Odstávky...

Nové SANTA FE má české ceny

Nové SANTA FE má české ceny

Na český trh přijíždí zbrusu nová generace prostorného SUV Hyundai SANTA FE. Hybrid je nabízen s pohonem předních nebo všech čtyř...

Co znamená, když se řekne „greenwashing“?

Co je to greenwashing a jak s ním bojuje evropská unie

Evropská unie přichází s návrhem nové směrnice o environmentálních tvrzeních, podle níž budou výrobci mít povinnost prokazovat...

Hyundai vylepšuje modelovou řadu IONIQ 5 inovativními prvky a novou verzí N Line

Hyundai vylepšuje modelovou řadu IONIQ 5 inovativními prvky a novou verzí N Line

Značka Hyundai dnes odhalila vylepšení modelové řady IONIQ 5 a nové verze IONIQ 5 N Line v rámci své oceňované produktové řady...

Hlavními zbraněmi lovců hlav jsou i v éře robotů zkušenost a intuice

Hlavními zbraněmi lovců hlav jsou i v éře robotů zkušenost a intuice

Dejte nám popis pracovní pozice a představu ideálního kandidáta, my zapojíme roboty a umělou inteligenci, projedeme databáze a do...

ESG: Dlouhodobá udržitelnost není „zelený“ výstřelek, ale klíč pro investory

ESG: Dlouhodobá udržitelnost není "zelený" výstřelek, ale klíč pro investory

Klima, biodiverzita, rovné příležitosti. Zní to příliš "zeleně"? Ve skutečnosti jsou data, sdružená pod zkratku ESG a spadající...

Modernizovaný Hyundai i20 N Line se sportovnějším designem a rozšířenou výbavou

Modernizovaný Hyundai i20 N Line se sportovnějším designem a rozšířenou výbavou

Značka Hyundai představila nový model i20 N Line s vylepšeným vzhledem se svěžími designovými prvky v interiéru i exteriéru....

BAT spouští kampaň Weirdly Wonderful. Postupně představí novou podobu produktové řady VELO

BAT spouští kampaň Weirdly Wonderful. Postupně představí novou podobu produktové řady VELO

Společnost British American Tobacco spustila v těchto dnech v rámci online kanálů a v místech prodeje kampaň s názvem Weirdly...

Nový Bayon: Elegantní SUV s nejlepší praktičností ve své třídě

Nový Bayon: Elegantní SUV s nejlepší praktičností ve své třídě

Značka Hyundai představila facelift modelu Bayon s odvážným a robustním designem. Jeho rozsáhlá výbava v oblastech inteligentní...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi