Nezvyk. Exmanažeři MUS žádají veřejně projednat své odvolání

Advokátka Karolina Zelenková

Manažeři nepravomocně odsouzení v kauze Mostecké uhelné společnosti budou u švýcarského odvolacího soudu požadovat veřejné projednání své věci, které není obvyklé. Sdělila to jejich advokátka Karolina Zelenková s tím, že vzhledem k vytíženosti Spolkového nejvyššího soudu v Lausanne i obsáhlosti napadeného rozsudku odhaduje dobu rozhodování až na jeden rok.

Soud v Bellinzoně loni exmanažery potrestal za podvody a praní špinavých peněz nepodmíněnými tresty vězení od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců. Jiří Diviš, Antonín Koláček, Marek Čmejla, Petr Kraus a Oldřich Klimecký trvají na své nevině a po obdržení písemného odůvodnění verdiktu se minulý měsíc odvolali.

"Spolkový nejvyšší soud v Lausanne v některých případech v minulosti rozhodnutí soudu nižšího stupně zcela zrušil, což je i cílem odvolání nepravomocně odsouzených bývalých manažerů MUS. Soud však může rozhodnutí soudu prvního stupně i změnit, což podle našeho názoru není možné bez nařízení nového jednání a opětovného řádného vyslyšení odsouzených i svědků," vysvětlila Zelenková, proč budou advokáti usilovat o veřejné jednání.

Jeden ze švýcarských obhájců exmanažerů Jean-Luc Maradan připustil, že možnost veřejného jednání soud využívá pouze zřídka. Přesto se o ni budou snažit, a to kvůli "zjevným procesním pochybením" i "nesprávně a účelově popsaným skutkovým zjištěním".

Nejpravděpodobnější variantou je podle Zelenkové to, že o odvolání bude rozhodovat tříčlenný nebo pětičlenný senát, a to tak, že každý jeho člen posoudí případ nejprve samostatně a potom po společném projednání věci vydají rozhodnutí. "V roce 2013 projednával nejvyšší soud v Lausanne absolutní většinu případů právě prostřednictvím tohoto typu senátu," podotkla.

Doba mezi obdržením odvolání a jeho posouzením závisí podle advokátky na aktuálním vytížení soudu, které je prý v současné době velké. "Očekáváme proto, že proces odvolání může trvat až dvanáct měsíců," uvedla.

Dodala, že devět z celkem dvaadvaceti případů odvolání v trestních věcech, které loni projednával, ukončil lausannský soud za méně než měsíc. Jedenáct případů pak za dobu od jednoho do tří měsíců a pouze dva případy řešil od čtyř do šesti měsíců.

VÝVOJ PRIVATIZACE MOSTECKÉ UHELNÉ SPOLEČNOSTI (MUS) A NÁSLEDNÉHO VYŠETŘOVÁNÍ
- listopad 1993 - Spojením bývalých státních podniků Doly a úpravny Komořany, Doly Ležáky a Doly Hlubina vznikla MUS. Část akcií firmy byla privatizována v rámci druhé vlny kuponové privatizace, další část akcií stát rozdal městům a obcím. Státu zůstal zhruba 46procentní podíl.
- květen 1998 - Stát ztratil kontrolu nad MUS. Doly ovládla neprůhledná americká společnost Appian Group, která skoupila dostupné akcie MUS prostřednictvím firmy Investenergy.
- 29. července 1999 - Vláda Miloše Zemana (ČSSD) prodala firmě Investenergy resp. Appian Group zbylý státní podíl za 650 milionů korun.
- 21. listopadu 2003 - Česká televize informovala, že privatizaci MUS zkoumá protikorupční policie. Vyšetřovatelé prověřovali, zda MUS nebyla ovládnuta za peníze určené na budoucí rekultivace. V létě 2008 byl případ odložen.
- 2003 - Majetek Appian Group koupil investiční fond Appian Central European Development Fund, spravovaný investiční bankou Credit Suisse First Boston.
11. března 2005 - Novým majitelem mosteckých dolů se stala Severočeská uhelná (SU), kterou ovládala čtveřice manažerů a členů statutárních orgánů Appian Group a MUS ve složení Antonín Koláček, Luboš Měkota, Vasil Bobela a Petr Pudil. Ti následně své podíly převedli na firmu Czech Coal N.V.
- červen 2005 - Švýcarská policie začala prověřovat podezření, že z MUS byly nelegálně vyvedeny peníze, jež byly poté "vyprány" právě ve Švýcarsku. V této souvislosti švýcarské úřady zablokovaly více než 600 milionů švýcarských franků (asi 13,3 miliardy korun).
- 16. května 2006 - Menšinový podíl (40 procent) v dolech získala společnost Indoverse Czech Coal Investments Limited finančníka Pavla Tykače.
- 11. března 2008 - Koláček a Měkota prodali své podíly v důlní firmě svým dosavadním partnerům Bobelovi a Pudilovi.
- červenec 2009 - Česká nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká oznámila, že na základě výsledků vyšetřování švýcarských orgánů nechala kauzu privatizace MUS znovu otevřít.
- prosinec 2010 - Stoprocentním vlastníkem dolů se stala Tykačova Indoverse Czech Coal Investments Limited.
- 24. října 2011 - Švýcarská prokuratura obžalovala z praní špinavých peněz a dalších machinací ve vztahu s MUS sedm lidí.
- 13. listopadu 2011 - Nejvyšší státní zastupitelství oznámilo, že ČR ztratila možnost uplatnit v trestním řízení ve Švýcarsku nárok na náhradu škody. Švýcaři se předtím Česka opakovaně dotazovali, zda se chce k trestnímu řízení připojit jako poškozená strana, české úřady ale včas nereagovaly.
- 19. prosince 2011 - Švýcarský soud zamítl dodatečně podanou žádost ČR o připojení k trestnímu řízení.
- 5. června 2012 - Ministerstvo financí podalo jménem ČR trestní oznámení na šest bývalých manažerů MUS a rovněž uplatnilo nárok na náhradu škody.
- 20. června 2012 - Česká policie oznámila, že začala stíhat Antonína Koláčka, Marka Čmejlu, Jiřího Diviše, Luboše Měkotu, Oldřicha Klimeckého a Petra Krause pro podezření, že vyvedli ze společnosti 150 milionů dolarů a použili je na nákup akcií této firmy. K obvinění z trestných činů zneužití informace a postavení v obchodním styku přibylo v říjnu ještě obvinění z podvodu při privatizaci.
- 19. listopadu 2012 - Policie obstavila exmajitelům MUS bankovní účty, cenné papíry a nemovitosti.
- 9. března 2013 - Stíhaný Luboš Měkota ve věku 55 let zemřel.
- 13. května 2013 - Ve švýcarské Bellinzoně začal proces se šesti bývalými manažery a majiteli MUS.
- 1. července 2013 - Švýcarská prokuratura navrhla Koláčkovi, Čmejlovi, Divišovi, Klimeckému a Krausovi pět let vězení nepodmíněně, de Grooteovi dva roky podmíněně a všem vysoké pokuty za údajné podvody, praní špinavých peněz a porušení povinností při správě cizího majetku.
- 8. října 2013 - České ministerstvo financí oznámilo, že rozšířilo trestní oznámení v kauze MUS. Argumentovalo mimo jiné tím, že obvinění firmu kontrolovali o rok dříve, než tvrdili.
- 10. října 2013 - Švýcarský soud uznal vinnými Diviše, Koláčka, Čmejlu, Krause i Klimeckého. Uložil jim nepodmíněné tresty vězení od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců a podmínečné pokuty. De Groote dostal pouze peněžitý trest.
- 29. listopadu 2013 - Švýcarský soud rozhodl, že ze zablokovaných peněz v kauze MUS neuvolní žádné peníze jako odškodné pro ČR ani pro firmu Czech Coal Services, která je nástupcem MUS.
- 12. července 2014 - Podle Mladé fronty Dnes nepravomocný rozsudek švýcarského soudu z října 2013 zprostil bývalé manažery MUS obžaloby v kauze ovládnutí společnosti Škoda Holding.
- 5. srpna 2014 - Advokátka nepravomocně odsouzených manažerů oznámila, že její klienti budou u švýcarského odvolacího soudu požadovat veřejné projednání své věci.

Foto: ČTK , Doležal Michal

Autor: ČTK





Čtěte dále

Teplárny v Česku dodaly v končící sezoně méně tepla, důvodem bylo počasí

Teplárny v Česku dodaly v končící sezoně méně tepla, důvodem bylo počasí

Končící topnou sezonu v Česku výrazně ovlivnilo teplé počasí. Teplárny po celé zemi tak zaznamenaly meziročně nižší odběry,...

Vinařům způsobily mrazy škodu přes dvě miliardy Kč, zánik hrozí většině ovocnářů

Vinařům způsobily mrazy škodu přes dvě miliardy Kč, zánik hrozí většině ovocnářů

Dubnové mrazy způsobily na vinicích škody přesahující dvě miliardy korun. Ohrožena je také existence zhruba 500 profesionálních...

Ceny, jaké tu dlouho nebyly: ARMEX ENERGY nabízí elektřinu za 3 255 Kč s DPH

Ceny, jaké tu dlouho nebyly: ARMEX ENERGY nabízí elektřinu za 3 255 Kč s DPH

Český dodavatel ARMEX ENERGY se silně hlásí o slovo a přináší elektřinu a plyn za ceny, které odběratelům ušetří tisíce korun na...

Euro sílí, dolar oproti němu naopak klesá, vůči jenu se však drží

Euro sílí, dolar oproti němu naopak klesá, vůči jenu se však drží

Americký dolar dnes mírně oslabuje vůči euru, drží se však v blízkosti čtyřměsíčního maxima vůči japonskému jenu. Jednotná...

Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě

Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě

Skupina Holcim investuje do modernizace čížkovické cementárny, nový projekt Airlock se zaměřuje na snížení emisí CO2. Tato...

Zleva Ing. Ondřej Pastucha, Mgr. Lenka Tomanová, MUDr. Martin Kacerovský, doc. MUDr. Pavel Studený, Ph.D., MHA a PharmDr. Michal Krejsta, MBA., LL.M.

Lexum potvrzuje pozici lídra poskytovatelů privátní oční péče. Expanduje nejen v České republice, ale i na Slovensku

Lexum, síť očních klinik, ambulancí a optik, významně expanduje a potvrzuje své postavení lídra poskytovatelů komplexní a...

Rizika nového spoření DIP: Pozor na šmejdy, varují experti

Rizika nového spoření DIP: Pozor na šmejdy, varují experti

Dlouhodobý investiční produkt (DIP) představuje od prvního ledna nový způsob zajištění na penzi. Rozšiřuje tak okruh možností...

Menší riziko a větší výnos: Jak rozumně rozdělit investice a dosáhnout stabilního růstu

Žít z výplaty do výplaty je čím dál tím častějším tématem napříč českou společností. Nejhůř je na tom zatím Generace Z, která je...

Společnost Philip Morris urychluje cestu k budoucnosti bez kouře; v Česku představila inovativní náplně bez tabáku

Společnost Philip Morris urychluje cestu k budoucnosti bez kouře; v Česku představila inovativní náplně bez tabáku

Česko je jednou z prvních zemí na světě, kde společnost Philip Morris představila pro svou vlajkovou loď IQOS ILUMA zcela nové...

Koupit zlato se vyplatí! Víte, jak na to?

Koupit zlato se vyplatí! Víte, jak na to?

Právě nízká cena a vysoké skladové zásoby přivádí k tomuto tradičnímu prodejci investičního zlata a stříbra nové zájemce o...

Odvážnější vzhled a více technologií: Modernizovaná i30

Odvážnější vzhled a více technologií: Modernizovaná i30

Inovovaný model i30 disponuje modernizovanými technologiemi v oblasti konektivity a komfortními prvky. Hyundai i30 je díky tomu...

Společnost Holcim Česko se připravuje na výrobní sezónu zimní odstávkou

Společnost Holcim Česko se připravuje na výrobní sezónu zimní odstávkou

Pravidelná zimní odstávka provozu v čížkovické cementárně Holcim letos probíhá v období ledna až polovinu března. Odstávky...

Nové SANTA FE má české ceny

Nové SANTA FE má české ceny

Na český trh přijíždí zbrusu nová generace prostorného SUV Hyundai SANTA FE. Hybrid je nabízen s pohonem předních nebo všech čtyř...

Co znamená, když se řekne „greenwashing“?

Co je to greenwashing a jak s ním bojuje evropská unie

Evropská unie přichází s návrhem nové směrnice o environmentálních tvrzeních, podle níž budou výrobci mít povinnost prokazovat...

Hyundai vylepšuje modelovou řadu IONIQ 5 inovativními prvky a novou verzí N Line

Hyundai vylepšuje modelovou řadu IONIQ 5 inovativními prvky a novou verzí N Line

Značka Hyundai dnes odhalila vylepšení modelové řady IONIQ 5 a nové verze IONIQ 5 N Line v rámci své oceňované produktové řady...

Hlavními zbraněmi lovců hlav jsou i v éře robotů zkušenost a intuice

Hlavními zbraněmi lovců hlav jsou i v éře robotů zkušenost a intuice

Dejte nám popis pracovní pozice a představu ideálního kandidáta, my zapojíme roboty a umělou inteligenci, projedeme databáze a do...

ESG: Dlouhodobá udržitelnost není „zelený“ výstřelek, ale klíč pro investory

ESG: Dlouhodobá udržitelnost není "zelený" výstřelek, ale klíč pro investory

Klima, biodiverzita, rovné příležitosti. Zní to příliš "zeleně"? Ve skutečnosti jsou data, sdružená pod zkratku ESG a spadající...

Modernizovaný Hyundai i20 N Line se sportovnějším designem a rozšířenou výbavou

Modernizovaný Hyundai i20 N Line se sportovnějším designem a rozšířenou výbavou

Značka Hyundai představila nový model i20 N Line s vylepšeným vzhledem se svěžími designovými prvky v interiéru i exteriéru....

BAT spouští kampaň Weirdly Wonderful. Postupně představí novou podobu produktové řady VELO

BAT spouští kampaň Weirdly Wonderful. Postupně představí novou podobu produktové řady VELO

Společnost British American Tobacco spustila v těchto dnech v rámci online kanálů a v místech prodeje kampaň s názvem Weirdly...

Nový Bayon: Elegantní SUV s nejlepší praktičností ve své třídě

Nový Bayon: Elegantní SUV s nejlepší praktičností ve své třídě

Značka Hyundai představila facelift modelu Bayon s odvážným a robustním designem. Jeho rozsáhlá výbava v oblastech inteligentní...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi