Chystáme Bakalovi překvapení! řekl Krúpa, který jde exuhlobaronovi po krku

Zdeněk Bakala.

Poté, co se zkrachovalá těžební firma OKD vrátila pod křídla státu, pokračuje vyšetřování bývalých manažerů. Včetně někdejšího majitele Zdeňka Bakaly. "Všechno jsme úřadům naservírovali na stříbrném podnose, ale stále se nic neděje," tvrdí v rozhovoru pro časopis TÝDEN spolumajitel slovenské firmy Arca Capital Pavol Krúpa, který jde bývalému uhlobaronovi po krku.

Jaké budou vaše další kroky v "honu" na Zdeňka Bakalu? Už máte nějaké výsledky?

Během uplynulých tří let jsme podnikli mnoho kroků, podali několik trestních oznámení, žalob a řadu dalších podnětů k prošetření. A v našich činnostech za účelem dosáhnout náhrady škody ve výši více než stovky miliard korun, která byla v OKD způsobena, pokračujeme dál. Nechceme skončit jen na území České republiky. Činnost, kterou jsme tu rozběhli, používáme i v naší iniciativě v zahraničí. Už máme podány žaloby na Zdeňka Bakalu a další osoby zodpovědné za nestandardní finanční operace v OKD ve Velké Británii, ve Spojených státech, Švýcarsku či v Polsku.

Insolvenční správce má po původní mateřské společnosti těžební firmy New World Resources vymáhat více než 65 miliard korun, z toho by nějakých 24,5 miliardy korun měl zaplatit Zdeněk Bakala. Jaké jsou teď šance, že stát něco vymůže zpět?

Jsme stále připraveni státu pomoci ty peníze získat. Management OKD tyto kroky zatím nekoná. My jsme v původních Ostravskokarvinských dolech stále jako věřitel, takže máme legitimitu činnost insolvenčního správce kontrolovat. Nyní může přinést nové výsledky sněmovní vyšetřovací komise k privatizaci OKD a my chceme její práci podpořit. Stejně tak komunikujeme s paní doktorkou Hanou Marvanovou, kterou komise pověřila zpracováním právní analýzy.

A co za to? Předpokládám, že budete chtít nějakou protislužbu.

My bychom na druhou stranu uvítali, aby se stát reálně připojil k našim krokům, které podnikáme. Třeba v zahraničí se diví, proč tuto záležitost řešíme my jako soukromá firma, a ne stát.

K prošetření hospodaření společnosti OKD i její mateřské NWR jste vyzvali i britskou společnost Duff & Phelps, která je právním likvidátorem firmy. Nehoníte už moc zajíců najednou, jak se říká?

Toto je velmi důležité, protože máme podezření, že právě tato právní kancelář činí obstrukce vůči tomu, aby se něco reálně vyšetřilo. Já si myslím, že mohou mít za úkol zakrýt nestandardní kroky v hospodaření a že mohou pracovat pro Zdeňka Bakalu. Takže takové jejich případné plány chceme rozbít.

Jak to chcete udělat a jaké máte proti nim důkazy?

Opět žalobami a výzvami. Podali jsme například podnět k londýnské instituci Insolvency Practitioners Association, aby činnost společnosti Duff & Phelps prošetřila, zda postupují řádně. Tato právní firma tvrdí, že nemá na soudní spory peníze. Ale když jsme si prošli jejich výroční zprávu, zjistili jsme, že utratili miliony eur za jiné záležitosti.

Jako soukromá firma mohou utrácet, za co chtějí, ne?

My je ale chceme přimět, aby ze své pozice likvidátora společnosti NWR investovali do řádného prověření tunelování OKD tak, jako to děláme my tady v Česku.

Před rokem a půl jste podali podnět na zablokování majetku Zdeňka Bakaly. Už se to někam pohnulo?

Všechno jsme úřadům naservírovali takřka na stříbrném podnose, včetně soupisu Bakalova majetku, včetně souřadnic, aby si to policie mohla najít v Google mapách. Ale stále se nic neděje.

Jak vám hraje do karet současné politické rozložení sil?

Pro celou kauzu OKD je velmi dobré, že premiérem je Andrej Babiš, protože on má zájem na tom, aby se věc vyšetřila. Stejně tak vyjádřili podporu Piráti. Takže myslím, že dokud bude prezidentem Miloš Zeman a další strany budou deklarovat snahu o vyšetření, je tu šance.

Kdo z českých úřadů nebo institucí naopak podle vás dělá obstrukce ve vyšetřování?

Cítíme tu už velkou averzi proti našim snahám ze strany některých institucí, které mohou být ve spojení se Zdeňkem Bakalou a házejí nám klacky pod nohy.

Konkrétně?

Jsou to i nejvyšší státní instituce, ale nechci být prozatím konkrétní. Není to tak, že by se proti nám všichni spikli, ale je tu zkrátka mnoho politiků a zástupců státu, jimž Zdeněk Bakala poskytoval finanční podporu.

Pavol Krúpa.

Většinou to bývá tak, že když jde skutečně do tuhého, i "spojenci" od vás dají ruce pryč...

Je ale otázka, zda nečinnost není horší než cokoli jiného. Protože právě dělání mrtvého brouka přispívá k tomu, aby se to celé promlčelo a zapomnělo. A to nemůžeme dovolit.

Daňové poplatníky v Česku bude asi spíš zajímat, zda se jim vrátí peníze, případně se napraví škody, které bývalé vedení způsobilo. Všechny byty někdejší OKD například nedávno skončily v zástavě. Co to bude znamenat pro nájemníky?

Jak víme, společnost Residomo (dříve RPG byty, vlastník více než 43 tisíc bytů někdejší OKD, vydala dluhopisy v hodnotě 680 milionů eur, které kryje právě bytovým portfoliem, pozn. red.) koupila před lety bytové portfolio od Bakaly údajně za cenu kolem dvaceti miliard korun - ačkoli je původně Bakala získal v privatizaci téměř zadarmo. Teď nám ale nedává smysl, proč provádějí s firmou takovýto nekalý byznys. Pro nás je důležité, abychom pro nájemníky, které zastupujeme, vymohli minimálně náhradu škody za to, že jim byty nebyly prodány, jak kdysi Bakala veřejně sliboval a jak je stanoveno v privatizační smlouvě. Takže právní cestou požadujeme od Residoma, aby nájemníkům poskytli odškodné. Jenže pokud budou jejich byty zatíženy velkými úvěry, zbude jim vlastně prázdná slupka.

Chcete říct, že se pokračuje ve vyvádění peněz podobně jako v případě původní OKD?

Ano, OKD bylo tunelováno tím, že se vyvedly všechny peníze přes dluhopisy tak, aby ve firmě zůstal minimální majetek. Pokud si teď Residomo přes byty napůjčuje peníze a pak si je vyplatí formou dividend, jde o velmi podobný scénář. Bakala se tváří, že už bytové portfolio prodal, ale je možné, že je ve vlastnictví Residoma stále nějak navázán. Jsou to domněnky, faktem ale je, že majetková struktura firmy je neprůhledná a nelze se dopátrat, kdo je skutečným vlastníkem.

Dobře, ale také může jít o standardní byznysový postup. Residomo v Česku nedávno nakoupilo další stovky bytů a tváří se, že chce firmu rozvíjet...

Ano, ale pokud by majitel chtěl někdy skutečně navrátit byty zpět nájemníkům, nezatěžoval by je úvěrem. Tato zástava velmi sníží hodnotu oněch nemovitostí. Residomo dělá všechno pro to, aby nároky nájemníků byly promlčeny. My se teď proto snažíme toto financování rozbít poukázáním na to, že je pro banky rizikové a má právní vady. Když nám soud potvrdí, že nájemníkům náhrada škody patří, připadne 600 tisíc až milion korun na jednoho nájemníka bytu.

Celé vaše angažmá v této kauze musí společnost Arca Capital stát hodně peněz. Vrací se vám to třeba tím, že vám za právní služby klienti platí?

Je pravda, že my klientům za právní zastoupení něco vyúčtujeme, ale to je v rámci celkově vynaložených nákladů, které investujeme k prošetření kauzy, opravdu zanedbatelné a druhořadé. Naše prioritní motivace je zde jiná, jde nám především o společenský zájem. Chceme ukázat lidem, že takto složitý případ, který zatím nebyl nikdo schopen řešit, a to ani předseda vlády, my vyřešíme. Takže děláme něco jako charitu.

Složité případy bývají spíše otázkou prestiže a zviditelnění...

Ano, i tak se to dá říci, to je součástí.

Jaké plány máte se svým podílem v těžební firmě? Tam asi nejde o charitu, ale o dlouhodobý investiční záměr...

Jde nám stále o náhradu škody, což činí nějakých čtyřicet miliard korun. Uvidíme, jak se to vyvine dál.

Vy jste už uspořádali několik demonstrací, například před sídlem Residoma v Ostravě, a další jste plánovali před sídlem Zdeňka Bakaly ve Švýcarsku. Budete v podobných akcích pokračovat?

Ano, budeme, ale už to nechceme oznamovat dopředu. Je možné, že to bude ve Spojených státech, že to bude v Londýně. Chceme využít momentu překvapení.

Má to nějaký efekt, kromě toho, že si pár lidí udělá výlet a uleví si od emocí?

Určitě je dobré, že se tím na celý problém upozorní. Chceme Zdeňka Bakalu dohnat k odpovědnosti. V kauze OKD byli účelově poškozeni nejen horníci a nájemníci bytů, ale vůbec všichni daňoví poplatníci. Celá naše angažovanost v kauze OKD spočívá v tom, že chceme ukázat ostatním podnikatelům, aby si dali pozor.

Není to tak, že "tuneláři" spíš vymyslí sofistikovanější způsoby, jak z firem vyvést peníze?

Myslím si, že něco vyvést a vytunelovat je v současnosti už hodně náročné. Dnes to spíš funguje jako optimalizace zisku.

Kde je podle vás hranice mezi optimalizací zisku a poškozováním firmy?

To musí určit Finanční správa, zda nejde o účelové vyvádění peněz do zahraničí. Musí to být v rovnováze. Pokud si ale nějaká firma vyplácí neúměrné dividendy a neodvede u nás ani daň, je to podle mě účelové vyvádění peněz do zahraničí. A to se děje v České republice v čím dál větší míře.

Pavol Krúpa (46)

Vystudoval Ekonomickou univerzitu v Bratislavě. S podnikáním začínal již během studií na střední škole, od poloviny 90. let obchodoval s cennými papíry a později založil investiční společnost Arca Capital. Svého většinového podílu se loni vzdal ve prospěch jednoho ze společníků, Rastislava Veliče. Nyní drží třicetiprocentní podíl.

Foto: ČTK/Šulová Kateřina ; ČTK/Doležal Michal

Autor: Kamila Jušková





Čtěte dále

Banky poskytly v dubnu hypotéky za 21,9 miliardy korun, meziročně dvojnásobek

Banky poskytly v dubnu hypotéky za 21,9 miliardy korun, meziročně dvojnásobek

Banky a stavební spořitelny v ČR poskytly v dubnu hypoteční úvěry za 21,9 miliardy korun, což je proti březnu růst o pětinu a...

Skotské autonomní autobusy jsou stále ještě experiment

Skotské autonomní autobusy jsou stále ještě experiment

První pravidelnou linku, kterou obsluhují autobusy bez řidiče, otevřeli před rokem, 15. května 2023, ve Skotsku. První...

Ministerstvo navrhlo zvýšení TV poplatku na 150 Kč a další růst o inflaci

Ministerstvo navrhlo zvýšení TV poplatku na 150 Kč a další růst o inflaci

Ministerstvo kultury navrhuje zvýšit televizní poplatek o 15 korun na 150 Kč měsíčně a rozhlasový o deset Kč na 55 korun. Původně...

Čistý zisk ČEZ ve čtvrtletí vzrostl o čtvrtinu, návrh dividendy zatím nepadl

Čistý zisk ČEZ ve čtvrtletí vzrostl o čtvrtinu, návrh dividendy zatím nepadl

Čistý zisk energetické firmy ČEZ letos v prvním čtvrtletí meziročně stoupl o čtvrtinu na 13,6 miliardy korun. Provozní výnosy...

Ukončení pracovního poměru z organizačních důvodů

Ukončení pracovního poměru z organizačních důvodů

Problematiku výpovědi z pracovního poměru uceleně upravuje zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, v platném znění (dále jen...

Phishing a jeho formy v praxi

Phishing a jeho formy v praxi

Phishing je forma kybernetického podvodu, jejímž prostřednictvím se útočník pokouší získat citlivé informace od obětí, a to často...

Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě

Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě

Skupina Holcim investuje do modernizace čížkovické cementárny, nový projekt Airlock se zaměřuje na snížení emisí CO2. Tato...

Zleva Ing. Ondřej Pastucha, Mgr. Lenka Tomanová, MUDr. Martin Kacerovský, doc. MUDr. Pavel Studený, Ph.D., MHA a PharmDr. Michal Krejsta, MBA., LL.M.

Lexum potvrzuje pozici lídra poskytovatelů privátní oční péče. Expanduje nejen v České republice, ale i na Slovensku

Lexum, síť očních klinik, ambulancí a optik, významně expanduje a potvrzuje své postavení lídra poskytovatelů komplexní a...

Rizika nového spoření DIP: Pozor na šmejdy, varují experti

Rizika nového spoření DIP: Pozor na šmejdy, varují experti

Dlouhodobý investiční produkt (DIP) představuje od prvního ledna nový způsob zajištění na penzi. Rozšiřuje tak okruh možností...

Menší riziko a větší výnos: Jak rozumně rozdělit investice a dosáhnout stabilního růstu

Žít z výplaty do výplaty je čím dál tím častějším tématem napříč českou společností. Nejhůř je na tom zatím Generace Z, která je...

Společnost Philip Morris urychluje cestu k budoucnosti bez kouře; v Česku představila inovativní náplně bez tabáku

Společnost Philip Morris urychluje cestu k budoucnosti bez kouře; v Česku představila inovativní náplně bez tabáku

Česko je jednou z prvních zemí na světě, kde společnost Philip Morris představila pro svou vlajkovou loď IQOS ILUMA zcela nové...

Koupit zlato se vyplatí! Víte, jak na to?

Koupit zlato se vyplatí! Víte, jak na to?

Právě nízká cena a vysoké skladové zásoby přivádí k tomuto tradičnímu prodejci investičního zlata a stříbra nové zájemce o...

Odvážnější vzhled a více technologií: Modernizovaná i30

Odvážnější vzhled a více technologií: Modernizovaná i30

Inovovaný model i30 disponuje modernizovanými technologiemi v oblasti konektivity a komfortními prvky. Hyundai i30 je díky tomu...

Společnost Holcim Česko se připravuje na výrobní sezónu zimní odstávkou

Společnost Holcim Česko se připravuje na výrobní sezónu zimní odstávkou

Pravidelná zimní odstávka provozu v čížkovické cementárně Holcim letos probíhá v období ledna až polovinu března. Odstávky...

Nové SANTA FE má české ceny

Nové SANTA FE má české ceny

Na český trh přijíždí zbrusu nová generace prostorného SUV Hyundai SANTA FE. Hybrid je nabízen s pohonem předních nebo všech čtyř...

Co znamená, když se řekne „greenwashing“?

Co je to greenwashing a jak s ním bojuje evropská unie

Evropská unie přichází s návrhem nové směrnice o environmentálních tvrzeních, podle níž budou výrobci mít povinnost prokazovat...

Hyundai vylepšuje modelovou řadu IONIQ 5 inovativními prvky a novou verzí N Line

Hyundai vylepšuje modelovou řadu IONIQ 5 inovativními prvky a novou verzí N Line

Značka Hyundai dnes odhalila vylepšení modelové řady IONIQ 5 a nové verze IONIQ 5 N Line v rámci své oceňované produktové řady...

Hlavními zbraněmi lovců hlav jsou i v éře robotů zkušenost a intuice

Hlavními zbraněmi lovců hlav jsou i v éře robotů zkušenost a intuice

Dejte nám popis pracovní pozice a představu ideálního kandidáta, my zapojíme roboty a umělou inteligenci, projedeme databáze a do...

ESG: Dlouhodobá udržitelnost není „zelený“ výstřelek, ale klíč pro investory

ESG: Dlouhodobá udržitelnost není "zelený" výstřelek, ale klíč pro investory

Klima, biodiverzita, rovné příležitosti. Zní to příliš "zeleně"? Ve skutečnosti jsou data, sdružená pod zkratku ESG a spadající...

Modernizovaný Hyundai i20 N Line se sportovnějším designem a rozšířenou výbavou

Modernizovaný Hyundai i20 N Line se sportovnějším designem a rozšířenou výbavou

Značka Hyundai představila nový model i20 N Line s vylepšeným vzhledem se svěžími designovými prvky v interiéru i exteriéru....

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi