Deset nejexotičtějších aut na našich silnicích

V Česku již jezdí mnohem exkluzivnější automobily než Lamborghini.V Česku lze při troše štěstí či snahy spatřit auta, za kterými se dříve muselo cestovat do zahraničí. Včetně nejdražšího a donedávna také nejrychlejšího vozu planety. Který může být ve srovnání s některými dalšími zde jezdícími auty relativně masovou záležitostí...

Na setkání s nejdražšími limuzínami, sportovními vozy značek Ferrari, Lamborghini, Porsche a další jsme si postupem času již zvykli. Ale poslední dobou lze v Česku spatřit i opravdu exkluzivní auta. Vrchol pomyslného automobilového řetězce, včetně zástupců omezených sérií, jichž automobilky vyprodukovaly jen hrstku.

ČTĚTE TAKÉ: Deset nejočekávanějších aut roku 2009

Bugatti EB 16,4 Veyron

Bugatti Veyron, nejdražší auto v Česku.Dodnes nejdražší a donedávna také nejrychlejší auto planety. I když, v reálných podmínkách bude stále nejspíš rychlejší, než projekty malých firem, které překonaly toto Bugatti v měřené maximální rychlosti s profesionálními závodníky za volantem. Veyron je jiný. Jeho kouzlo nespočívá jen v drtivých výkonech, ale také jejich přístupnosti pro normální smrtelníky. Všichni, kdo jej řídili, se shodují na tom, jak je snadné s ním jezdit. I rychle. Navíc toto auto v dohledné době jen těžko někdo překoná. Jeho komplikovaný vývoj stál tolik, že se tehdy ambicióznímu koncernu VW do Veyronu vložené peníze nejspíš nikdy nevrátí. O schopnostech supersportu poháněného osmilitrovým šestnáctiválcem přeplňovaným čtyřmi turbodmychadly nejlépe vypoví parametry: výkon 1001 koní/736 kW, točivý moment 1250 Nm, maximální rychlost 407 km/h a sprint na 100 km/h za 2,5 sekundy. Mnohem více o potenciálu Bugatti Veyron vypoví další dvě mety, které se u většiny automobilů běžně neuvádějí. Na rychlost 200 km/h se rozjede za 7,3 sekundy a „třístovku“ pokoří 16,7 sekund od startu. Bez komentáře...Bugatti Veyron jezdí na našich silnicích již zhruba dva roky od té doby, kdy si jej jeho majitel pořídil za v přepočtu 37 milionů korun.

ČTĚTE TAKÉ: Pět nejlepších loňských zážitků za volantem

Ferrari Enzo

Ferrari Enzo jezdí na našich silnicích jediné.Ferrari Vrcholný model značky Ferrari, o kterém se říká, že má formuli 1 blíže, než jakékoliv jiné auto na světě. Supersport s karoserií z uhlíkových kompozitů jež dokáže v třísetkilometrové rychlosti vyprodukovat přítlak 775 kilogramů, extrémně rychlou sekvenční převodovkou a karbon-keramickými brzdami, jehož šestilitrový dvanáctiválec produkuje výkon 660 koní/485 kW při 7800 otáčkách. Enzo zrychlí na 100 km/h za 3,65 sekundy a rozjede se až na 350 km/h. Při svém představení v roce 2003 stálo v přepočtu zhruba pětadvacet milionů korun, ceny ojetých vozů dodnes nejsou o moc nižší. V letech 2003-2004 se vyrobilo totiž jen 399 kusů, které Ferrari prodalo jen svým vybraným věrným zákazníkům. Jedno Enzo zde jezdilo již dříve než jej jeho majitel prodal, nedávno si další Čech dovezl jiný kus.

ČTĚTE TAKÉ: Na návštěvě ve slavné továrně Ferrari

Maserati MC12

Vzácných Maserati MC12 se vyrobilo jen padesát.Toto je ještě větší rarita. V podstatě nepatrně slabší klon Ferrari Enzo se stejnou technikou, avšak mnohem vzácnější. Výkon 632 koní/465 kW, zrychlení na stovku za 3,8 sekundy a maximum 330 km/h ho i tak řadí mezi nejrychlejší auta světa. Supersport s více než pět metrů dlouhou a dva metry širokou kompozitovou karoserií vznikl kvůli homologaci závodního speciálu pro šampionát FIA GT, vyžadující postavit pětadvacet silničních verzí. Maserati jich nakonec postavilo padesát. Nejspíš proto má MC12 dnes větší cenu, než původních 600 000 eur bez daně, tehdy asi 22 milionů korun. Snad nejexotičtější v Česku provozovaný moderní automobil lze vidět na mnoha okruhových akcích, kterých se jeho majitel zúčastňuje.

ČTĚTE TAKÉ: Test Maserati Quattroporte S

Porsche Carrera GT

Nejrychlejší Porsche Carrera GT jezdí v Česku minimálně čtyři.Nejrychlejší silniční Porsche má také mnoho společného se závody. Karbonový supersport vznikl na základech vyvíjeného speciálu pro čtyřiadvacetihodinovku Le Mans, který značka v roce 1999 opustila, aby měla k dispozici konstruktéry pro SUV Cayenne. Podle některých spekulací program zrušil šéf koncernu VW Ferdinand Piëch, aby v Le Mans historicky nejúspěšnější značka Porsche nekonkurovala jeho novému „koni“ Audi. Ať je to jak chce, v roce 2004 se zrodil vynikající supersport s desetiválcovým motorem o objemu 5,7 litru, odvozeným od vývoje motoru pro Formuli 1. Tu nápadně připomíná svým typickým zvukem. Zde má výkon 612 koní/450 kW a na zadní kola se přenáší skrze šestistupňovou manuální převodovku s náročnou keramickou spojkou. Carrera GT sprintuje na stokilometrovou rychlost za 3,9 sekundy, dvojnásobek překoná za 9,9 s a rozjede se na 330 km/h. V Česku by nyní měly jezdit minimálně čtyři Carrery GT z 1270 vyrobených kusů.

ČTĚTE TAKÉ: Historie značky Porsche

Pagani Zonda S

Pagani Zonda S není jen automobilem, ale také tak trochu uměleckým dílem. Velmi rychlým. O tomto vozu jeden časopis svého času napsal, že vypadá jako supersport, které stvořili klenotníci. Již na první pohled toto umělecké dílo totiž ohromí nádherným zpracováním a použitím u moderních automobilů neobvyklých detailů, jako třeba koženými pásky jistícími karbonovou kapotu. Zonda je splněným snem v Itálii žijícího Argentince jménem Horacio Pagani, jehož malá italská značka se nezvykle rychle stala respektovaným výrobcem supersportů. Tato Zonda S kombinuje spolehlivost 7,3 litrového dvanáctiválce Mercedes-Benz (který lze opravovat v servisech Mercedesu) s nízkou hmotností zhruba 1,2 tuny a vynikajícími jízdními vlastnostmi. Výkon 555 koní/408 kW jí stačí ke sprintu na stokilometrovou rychlost za 3,7 sekundy a maximu 340 km/h. Vyrábí se však také ještě silnější verze. V době pořízení se tato Zonda S prodávala za ekvivalent patnácti milionů korun. Značka Pagani má v Česku překvapivě své zastoupení, přestože se její produkce počítá pouze na desítky.

ČTĚTE TAKÉ: Pagani Zonda pro pět šťastných

Mercedes-Benz SLR

Originální Mercedes-Benz McLaren SLR navazuje na svého předchůdce 300 SL, který byl v padesátých letech předchůdcem dnešních supersportů.Nejdražší moderní Mercedes, pomyslný nástupce kupé 300 SL, které v padesátých letech předběhlo dobu. SLR již tak převratný není, spíše jde o velmi rychlé dvoumístné kupé či roadster na překonávání celých kontinentů v relativním pohodlí. Ani řadit není třeba, o přenos síly se stará pětistupňový automat. Nejde o derivát závodního vozu, přestože vznikl ve spolupráci firmou McLaren. SLR pohání kompresorem přeplňovaný osmiválec 5,4 litru s výkonem 626 koní/460 kW, se kterým zrychlí na 100 km/h za 3,8 sekundy rozjede se na 334 km/h. Silnější verze 722 o výkonu 650 koní je na stovce o dvě desetinky dříve a jede o tři km/h více. Za minimálně třináctimilionovou cenu SLR však lze pořídit dvě Ferrari 430 Scuderia a jedno luxusní rodinné auto navíc.

ČTĚTE TAKÉ: Jak jezdí Ferrari 430 Scuderia  

Ultima GTR

Nejsilnější verze britského supersportu Ultima GTR v některých disciplínách překonají i Bugatti Veyron. A můžete si je postavit sami doma.Extrémně rychlý supersport nemusí stát minimálně deset milionů. Britská firma Ultima prodává relativně jednoduchý vůz postavený na prostorovém rámu z ocelových trubek a s laminátovou karoserií, který vypadá jako by právě přijel z nějakého okruhového závodu. Ani ne tunu vážící Ultimu pohánějí americké motory Chevrolet, přenášející svou sílu na zadní kola skrze převodovku Porsche. Osmiválce mohou mít výkon až 720 koní/537 kW, což znamená lepší poměr výkonu a hmotnosti než má tisícikoňové Bugatti Veyron. Verze s výkonem 650 koňských sil zvládne sprint na stovku za 2,6 sekundy a maximální rychlost 370 km/h, ještě ohromněji působí čas, který ji stačí ke zrychlení na 160 km/h a opětovnému zastavení: pouhých 9,4 sekundy. V Česku jezdí čtyři Ultimy včetně verze bez střechy CanAm. A také jedna v USA upravená Ultima GTR s výkonem 1011 koní, vhodná spíše na okruh než na silnici. Ultimu lze pořídit nejen takzvaně „vcelku“, ale také jako levnější stavebnici a postavit si ji. Proto se cena u každého kusu liší, méně náročným by měly stačit zhruba dva až tři miliony korun.

ČTĚTE TAKÉ: Události roku 2008 ve světě aut 

Ariel Atom

Puristický Ariel Atom je postaven jako závodní auto. Obejde se bez panelů karoserie, čelního skla, topení a dalších zbytečností, které by jen přidávaly hmotnost.Žádné dveře, střecha, čelní sklo, koberce ani topení. Ariel Atom s sebou nevozí nic, co se přímo netýká jízdy a co by zbytečně přidávalo nežádoucí gramy nadváhy. Nemá panely karoserie, jeho trubkový rám je vidět zvenku a řidič se může za jízdy podívat, jak před ním pracuje přední náprava. Lehkost bývá důležitější, než samotný výkon motoru. Ostatně na tomto poznatku stojí kariéra slavné značky Lotus. Co nejjednodušší Ariel Atom poháněný dvoulitrovým čtyřválcem Honda s výkonem 245 koní/182 kW se tak vyrovná mnohem silnějším a dražším autům, jeho výkony jsou srovnatelné spíše s motocykly kategorie superbike. Základní verze totiž váží jen 456 kilogramů. Za příplatek dodávaný kompresor zvýší výkon na rovné tři stovky koní/224 kW a zrychlení na 60 mil v hodině (97 km/h) za 2,7 sekundy. To vše ani ne za milion, ovšem s volantem na špatné straně. Licenční americká verze vyjde na zhruba 1,2 milionu bez daně. I to je slušná nabídka. Po českých silnicích jezdí minimálně tři Atomy.

ČTĚTE TAKÉ: Historie značky Lotus

Ford GT

Ford GT je novodobou interpretací závodního GT40, se kterým značka dvakrát vyhrála čtyřiadvacetihodinovku Le Mans.Před pěti lety se značka Ford opět rozhodla soupeřit s Ferrari. Již ne ve vytrvalostním závodu LeMans, ale na běžných silnicích. Kvůli slavné čtyřiadvacetihodinovce nejrychlejší Fordy vznikly. Ford chtěl v šedesátých letech stáj Ferrari koupit, ale nedala se, a tak se Američané rozhodli postavit vlastní závodní auto. Uspěli, Ford GT40 na dva roky opanoval Le Mans. Novodobý Ford GT měl být jen studií se kterou značka objížděla autosalony, ale nadšené reakce zapříčinily výrobu alespoň menší série silničních vozů, vyráběných v letech 2003 – 2006. Klasické tvary ale skrývají moderní techniku. GT pohání kompresorem přeplňovaný osmiválec 5,4 litru s výkonem 550 koní/410 kW, díky kterému se dostane na stovku za 3,8 sekundy a překoná rychlost 330 km/h. Ve své době se dala evropská verze Fordu GT v sousedním Německu pořídit za zhruba pět a půl milionu korun, nyní v Česku aktivně jezdí dva kusy. Ale možná jich je tu víc...

ČTĚTE TAKÉ: Historie Fordu Mustang

Rolls-Royce Phantom

Nejmajestátnější limuzínu současnosti Rolls-Royce Phantom lze spatřit i na našich silnicích.Není to tak dávno, co všichni na otázku „Co je nejdražší auto na světě?“ Odpovídali Rolls-Royce. Cenami ho již dávno překonala sportovní auta, symbolem největšího luxusu však stále zůstává britský aristokrat Rolls-Royce Phantom. Respekt vzbudí tato majestátní limuzína již svými rozměry, na délku měří 5,8 metru a svou výškou se může měřit s některými terénními auty. Komu by ani toto nestačilo, může si objednat prodlouženou verzi dlouhou 6,1 metru a s rozvorem 382 centimetrů. Dokonalé zpracování je samozřejmostí, myslelo se i na sebemenší detaily. Například středy kol s logy značky jsou ve svislé pozici, i když se kola točí. Phantom pohání neslyšný dvanáctiválec 6,75 litru s výkonem 460 koní/338 kW, který této dva a půl tuny vážící limuzíně umožňuje zrychlení překonat stovku pod šest sekund a kdyby ji v rychlosti 240 km/h neumravnil omezovač, zrychlovala by dále. Říká se, že se ptá na cenu, na Rolls-Royce nemá. Každopádně dovozce si řekne o zhruba devět milionů za základní verzi, oficiální zastoupení v Česku firma nemá. Nicméně minimálně dva Phantomy tu jezdí.

ČTĚTE TAKÉ: Rolls-Royce jako za starých dobrých časů 

Foto: archivy automobilek

Autor: Jan Stacha





Čtěte dále

•	Charge myHyundai nabízí více než 500 000 nabíjecích přípojek ve 30 evropských zemích.

Charge myHyundai překonal významný milník v podobě půl milionu nabíjecích bodů v Evropě

Nabíjecí služba Charge myHyundai překonala významný milník a nyní nabízí více než 500 000 nabíjecích bodů ve 30 zemích po celé...

Ženy mají v oblibě červená auta.

Ženy s přibývajícím věkem kupují červená auta, muži hnědá

Češi jsou při výběru auta konzervativní, vybírají si většinou nevýrazné barvy. S postupem věku ženy častěji kupují červené...

Design modelu i20 je oceňován pro svůj emocionální a dynamický styl.

Faceliftovaný Hyundai i20 přitahuje pozornost elegantním a sportovním designem

Značka Hyundai odhalila inovovaný model i20, který na silnice vyjede se svěžím, elegantním designem. Model i20 se svými...

Automobilové klenoty vás ohromí

Automobilové klenoty opět zazáří

Poslední dubnovou sobotu 29. 4. 2023, 10-17 hodin se v areálu Galerie Golf Hostivař Praha opět představí top výběr vzácných...

Ilustrační foto.

Prototyp sportovního elektromobilu Hyundai IONIQ 5 N odolává i extrémním arktickým podmínkám v -30 °C

Hyundai N testuje elektromobil IONIQ 5 N s pohonem všech kol v extrémních podmínkách arktické zimy ve švédském Arjeplogu. IONIQ 5...

Ilustrační foto.

Prodejce ojetin: Zájem o dieselové motory pomalu klesá, drží se jich hlavně firmy

Na naftu jezdí 65 procent nově pořízených firemních vozů. Běžní zákazníci volí tento typ motoru v 46 procentech, živnostníci jen...

Ilustrační foto.

Jak ošetřit automobil po zimě

Automobily v zimním období dostávají dost zabrat, což s sebou přináší zvýšené nároky na jejich následné ošetření a péči. S...

Ilustrační foto.

Fakta a mýty o elektromobilech aneb Jak to s nimi skutečně je

I přesto, že jsou elektrické vozy nějaký ten pátek na českém trhu, ještě stále se jedná v podstatě o nový druh mobility, kolem...

Ilustrační foto.

Zimní počasí zvýšilo zájem a startovací kabely a nabíječky o 210 procent

Zájem o startovací kabely, nabíječky a startovací boxy na internetu vzrostl v posledním týdnu proti listopadu o 210 procent....

Ilustrační foto.

Jak může inovativní technologie "Vehicle-to-Grid" podpořit budoucnost založenou na energetice z obnovitelných zdrojů

Elektromobily vybavené inovativní technologií V2G (Vehicle-to-Grid) mohou sloužit jako úložiště energie z obnovitelných zdrojů....

Ilustrační foto.

Jenom pneumatiky nestačí. Na co si dát u auta před zimou ještě pozor?

Zima už je za rohem a pro mnoho řidičů to znamená čelit posolené a namrzlé vozovce, mrazu a hustému sněhu. Jak udržet své vozidlo...

Hyundai N Vision 74.

Hyundai N Vision 74 získal v anketě "TopGear.com Awards" ocenění "Instant Icon"

Koncept Hyundai N Vision 74 si z vyhlášení výsledků ankety TopGear.com Awards odnesl prestižní ocenění. První vysokovýkonný vůz s...

Auto na zasněžené vozovce (ilustrační foto).

Zimní měsíce řidiče prověří. Jak se postarat o vůz a jezdit bezpečně?

V zimě se z cesty autem může stát adrenalinový zážitek. Stačí podcenit počasí, stav vozovky nebo samotnou přípravu auta a můžete...

Nová vlajková loď značky Hyundai, čistě elektrický sedan IONIQ 6.

IONIQ 6 přichází na český trh s cenami od 1 159 990 Kč

IONIQ 6 je k dispozici se dvěma kapacitami baterie a třemi výbavovými stupni. Volit lze pohon zadních nebo všech kol. Standardem...

Ilustrační foto.

Počet nabízených ojetých vozů v Česku v říjnu stoupl o 2,5 procenta na 101 453

Počet ojetých osobních aut nabízených v říjnu na českém trhu se proti předchozímu měsíci zvýšil o zhruba o 2,5 procenta na 101...

Ilustrační foto.

Ceny nových aut na českém trhu vzrostly v červenci meziročně o 8,7 procenta

Ceny nových osobních aut na českém trhu vzrostly v červenci meziročně o 8,7 procenta. Za poslední půlrok se zvýšily o 3,3...

Model čínské automobilové značky MG (ilustrační foto).

Na český trh vstoupila čínská automobilová značka s britskými kořeny MG

Na český a slovenský trh ve středu vstoupila čínská automobilová značka MG. Dva modely od MG v podobě malého a středně velkého...

Ilustrační foto.

Pět nejčastějších mýtů o carsharingu

Sdílení aut získává stále větší popularitu nejen mezi mladou generací. Výhody této varianty dopravy postupně poznává stále více...

Práce mechanika v autoservise (ilustrační foto).

Co neopomenout při přípravě auta na jarní sezonu

Jaro už pomalu klepe na dveře a zima bude brzy minulostí. Po jejím odchodu ale nestačí jen vyměnit zimní pneumatiky za letní. Pro...

Mytí auta.

Jak auto připravit na jarní sezonu a jezdit co nejúsporněji?

Příprava auta na jarní sezonu zřejmě ještě nevyžadovala takovou pozornost a pečlivost, jak by tomu mělo být letos. Nejde však jen...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi