Zase je tu nějaký nový Karas

David MacekJe jediným mladíkem ve vedení KDU-ČSL. Chválí antikoncepci, kritizuje církev, přátelí se s homosexuály, nechce zakazovat potraty. A když se lidovecký místopředseda David Macek zasní, plánuje, jak si za deset let jeho strana na politickém žebříčku vymění místo s ODS.

Jak se vám líbí vaše nové stranické barvy, modrá a žlutá?
Sjezd strany byl pokusem vyzkoušet tuto kombinaci, jak moc by nám slušela. Já se přiznám, že si na to zatím nemohu zvyknout.

Co ty barvy symbolizují? Má třeba ta žlutá něco společného s vlajkou Vatikánu?
Ne, to opravdu ne. (Směje se) Výběr barev byl pragmatický. My jsme jediná strana, která nemá jasně definovanou barvu. Jednou jsme spojováni s černou, jindy s fialovou, bílou nebo s trikolorou. To je marketingově nevýhodné. A když jsme hledali řešení, zjistili jsme, že jednou z volných barev je žlutá.

Souvisí nová image se slovy prvního místopředsedy Romana Línka na interním jednání, že by straně prospělo „odčernoprdelnění“?
Máte dobré zvědy. Je pravda, že kdybychom se chtěli provazovat s církvemi, byl by to polibek smrti. Na druhé straně máme v názvu slovo „křesťanská“, tak se přirozeně musíme inspirovat křesťanstvím. Můžeme to dělat agresivním fundamentalistickým způsobem, jako když jsme v minulosti bez diskuse předložili zákon, který chtěl zakázat potraty. Opačný extrém je stydlivě předstírat, jako by to „křesťanská“ v názvu nebylo: nesnažme se něco změnit, mohli bychom si naběhnout.

Právě vy jste dnes v KDU-ČSL s potraty nejvíce spojován. Není za tím pragmatický kalkul? Téma jste otevřel před sjezdem, kdy členstvo kritizovalo vedení, že uhýbá z principů. Navíc jste usiloval o dobré místo na kandidátce do Evropského parlamentu.
Už u Jiřího Karase se ukázalo, že potraty nejsou téma, které by ve straně přinášelo body. Naopak jsem počítal s tím, že začnu-li o tom mluvit, pak nejméně několik měsíců půjdou moje preference ve straně prudce dolů. A to se potvrdilo. Pro KDU-ČSL jsou potraty trauma. Když to někdo otevře, strana se vyděsí – zase je tady nějaký nový Karas a chce něco zakazovat.

Foto: Tomáš Nosil

Celý rozhovor najdete v aktuálním vydání časopisu Týden.

Autor: Miroslav Korecký, Lucie Husárová





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi