Jak se volí náčelník

rozhovorJiž dvanáct let funguje na Papui-Nové Guineji výzkumná stanice založená profesorem Vojtěchem Novotným. Na tropickém ostrově bývalých lidojedů dosahuje český biolog výsledků ohromujících vědecký svět. Zabývá se také úvahami, který z českých politiků by obstál v souboji o papuánský náčelnický trůn.

Jak dojde k tomu, že se na Papui uprostřed tropů objeví česká výzkumná stanice?

Na první pohled je to jistě nelogické. Důvodů, proč studovat ekologii v tropických oblastech, je ale docela hodně. Jsou to nejbohatší ekosystémy, a vědci se proto snaží rozlousknout, jak spolu všechny ty druhy mohou žít. A Papua je v tomto směru úplně nejlepší místo: nachází se tam dvacetina všech světových živočišných a rostlinných druhů, přičemž řada z nich se nevyskytuje nikde jinde.

Dobře, ale proč tady slaví úspěch zrovna Češi?

Zčásti za to může organizace naší vědy. Zatímco jako reprezentant Akademie věd ČR si mohu dovolit rok bádat v tropech, americký vědec má smůlu – musí učit na své univerzitě, protože takhle dlouhý pobyt by mu nikdo nezaplatil. Svou roli hraje i schopnost pohybovat se v cizí kultuře. V tomto ohledu je důležité, že všichni naši dnešní studenti jsou zvyklí učit se cizí jazyky a cestovat do neznámých končin. Díky tomu dokážou dobře spolupracovat s Papuánci, bez nichž bychom se vůbec neobešli.

Vaše výzkumná stanice má skvělou pověst hlavně díky vašemu objevu, že na Zemi není třicet milionů živočišných druhů, jak se dříve soudilo, ale pouze pět milionů.

V biologii se o tomhle vedla diskuse dlouhou dobu. Jedna škola tvrdila, že je na Zemi okolo třiceti milionů druhů. Druhá, že řádově méně. My jsme podali kvalitnější důkazy než všichni ostatní a díky tomu jsme onen spor rozhodli. Nebyl to úplně nový výsledek, ale bylo to poprvé, kdy byl zdokumentován solidními terénními sběry a výzkumy. Samozřejmě definitivní odpověď se vyjeví, až se těch pět milionů druhů najde a popíše. Za posledních dvě stě let ovšem biologové takto popsali jen asi dva miliony druhů. Zatím jsou to tedy pořád odhady, které mohou být dál revidovány.

Už je vámi stanovený počet druhů všeobecně přijímán? Přepsaly se učebnice biologie?

V podstatě ano. Naše výsledky z roku 2002, za nimiž stojí osmiletá práce mnoha lidí, mají stále pomyslné poslední slovo. Dá se říci, že jsme úplně změnili pohled na rozmanitost biologických druhů naší planety.

Úspěch vaší stanice je postaven na spolupráci s domorodými zaměstnanci, ale ti mají pověst velmi horkokrevných lidí.

Pro nás je důležité, že vyrostli v tropickém lese a znají jej. Díky tomu ovšem mají vlastnosti, které jsou pro naši spolupráci méně příjemné. Jsou velmi nezávislí a zvyklí se starat sami o sebe, což není dobrá průprava k tomu, aby chodili pravidelně do zaměstnání. Organizace celého projektu je velmi obtížná, ale za těch dvanáct let jsme si už na sebe zvykli. Respektujeme se a rozumíme si.

Celý rozhovor si můžete přečíst v novém vydání časopisu Týden.

Foto: Lucie Pařízková

Autor: Leoš Kyša





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi