Komerční prezentace

Znáte již možnosti platby mobilem?

Znáte již možnosti platby mobilem?

Platby NFC (mobilní platby) jsou bezkontaktní platby, které využívají technologii bezdrátové komunikace (NFC) pro výměnu dat mezi čtečkami a platebními zařízeními, jako jsou Apple Pay a Google nebo čipové karty EMV. Zařízení NFC musí být blízko k sobě, abyste mohli dokončit platbu NFC. Vzdálenost je nutná obvykle méně než 2 centimetry a platby jsou šifrovány a vysoce zabezpečené.

Platby prostřednictvím NFC činí transakční proces hladším a snadnějším nejen pro vás jako zákazníky, ale také pro obchodníky. Technologie NFC dokáže rychle rozpoznat platební metodu, aniž by bylo nutné, aby zákazníci vložili fyzickou debetní nebo kreditní kartu.

Jak fungují platby NFC

NFC znamená blízkou komunikaci, což je technologie řízená čipy NFC v platebních a čtecích zařízeních. Když jsou tyto čipy NFC společně spojeny a aktivovány, vyměňují zašifrované údaje a dokončí platbu. Proces vytváří rychlý pokladní tok, který je pohodlný i vysoce bezpečný. Z tohoto důvodu se platební styly NFC, jako například Apple Pay a Google Pay (Android Pay), rychle stávají preferovanou metodou spotřebitelských plateb.

Bezdrátové neboli bezkontaktní spojení mezi těmito dvěma zařízeními využívá rádiové vlny podobné štítkům s radiofrekvenční identifikační značkou (RFID), které se používají v obchodech, skladech a jiných aplikacích pro bezdrátové sledování. Čipy NFC používají specifickou rádiovou frekvenci RFID (13,56 MHz), která funguje pouze tehdy, jsou-li čipy velmi blízko sebe.

Pro větší jistotu je komunikace zajištěna čtečkami NFC pouze tehdy, když uživatel odemkne aplikaci na svém zařízení, vybírá platební kartu, která má být použita, a dokončí platební akci. Telefony dnes používají bezpečný otisk prstů, rozpoznání obličeje k odemčení obrazovky plateb nebo samozřejmě klasické zadávání kódu pro odemčení obrazovky.

Dalším bezpečnostním plusem je, že uživatelé plateb NFC se připojují pouze k jednomu platebnímu zařízení NFC ve stejnou chvíli. Díky tomu neexistuje absolutně žádné nebezpečí, že blízký zákazník neoprávněně platí za nákup jiného. Technologie prostě nedovolí, aby k tomu došlo.

Vedle výše uvedených výhod zabezpečení mohou zákazníci ukládat do svých mobilních zařízení i více kreditních a debetních karet. To snižuje potřebu zákazníků nosit karty v peněženkách. Není divu, že přijímání plateb NFC ze strany spotřebitelů vzrůstá a obchody, které akceptují všestranné platby NFC, mohou snadno uspokojit tento rostoucí dav zákazníků.

Jak probíhá platba mobilním telefonem?

Platby NFC neboli bezkontaktní mobilní platby jsou velmi jednoduché. Základem je žádost o platbu od vaší finanční instituce, kterou instalujete na smartphone, tablet, případně chytré hodinky, a poté se připojí k bankovnímu účtu. Poté v nainstalované aplikaci připojíte telefon k terminálu a zadáte kód PIN. Tím je spojení dokončeno. Tento proces není komplikovanější než použití bezkontaktní kreditní karty, kterou má téměř každý u sebe.

Výhody placení mobilním telefonem

Placení prostřednictvím mobilního telefonu je nejen jednoduché, ale má i některé výhody oproti běžné bezkontaktní platební kartě. Pokud nemáte při ruce peněženku, pak vám pomůže právě platba mobilním telefonem. Kromě toho platby NFC nevyžadují mobilní data nebo připojení wi-fi.

Další výhody NFC zahrnují například možnost uložit více karet, ať už kreditních, či debetních, Visa nebo MasterCard. A mezi nimi můžete přepínat podle toho, kterou kartou chcete zaplatit. Při platbě kartou přes NFC používáte kód PIN, který jste si zvolili. Takže když platíte, nemusíte si pamatovat kódy všech svých kreditních karet.

Když platíte mobilním telefonem, nemusíte se také obávat ztráty citlivých informací nebo krádeže svých peněz. Metoda NFC neposílá číslo platební karty. V případě nízkých částek telefonem zaplatíte rovnou, při částkách vyšších než 500 korun však budete muset nejprve zadat kód PIN nebo odemknout obrazovku. Výhodou mobilních telefonů je také to, že při jeho ztrátě můžete telefon zablokovat či celý vymazat na dálku.

Možnosti mobilních plateb v ČR

V současné době podporují mobilní NFC platby banky jako ČSOB, Equa bank, Fio banka, Komerční banka, J&T, mBank a Moneta bank.

První, kdo zavedl v ČR platby pomocí mobilního telefonu, byla banka ČSOB, která v červnu 2016 spustila vlastní mobilní aplikaci nezávisle na operátorovi. Čili aplikace nevyžadovala použití SIM karty. Aplikace ČSOB se nazývá On-Sale a může být použita všemi uživateli s telefonem se systémem Android 4.4+ a podporou NFC. Podporována je platforma Android se službou Google Pay o od února i platforma iOS se službou Apple Pay. Službu Apple Pay začala jako jedna z prvních bank na trhu nabízet internetová banka mBank.

Druhá domácí finanční instituce po ČSOB, která nabídla mobilní platby NFC bez nutnosti použití operátora a tedy SIM karty, byla Komerční banka. Řešení je založeno na systému Google Pay, který je integrován s rozhraním My Bank této banky. Tato aplikace také vyžaduje čipový telefon NFC a Android 4.4 KitKat nebo vyšší.

U všech bank můžete zaplatit i bez signálu a internetového připojení. Můžete také použít libovolnou debetní nebo kreditní kartu.

Zatím byla zmínka pouze o mobilních platbách pro zákazníky konkrétní banky. Univerzálnější řešení, které podporuje několik bankovních institucí, je Google Pay a Apple Pay.





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi