Komerční prezentace

Změna dodavatele elektřiny

Změna dodavatele elektřiny

Kartářka, nebo křišťálová koule? Nic z toho, ale ani odborníci a zkušení analytici by v tuto chvíli zřejmě nemohli přesně určit, jak se v letošním roce budou vyvíjet ceny elektrické energie.

Koronavirová krize otřásla ekonomikami snad všech zemí celého světa. A vzhledem k vývoji mezinárodních vztahů také není nic jistého. "Cena elektřiny letí vzhůru po oživování ekonomiky a předpokládá se, že se růst jen tak nezastaví," míní Juraj Ondris, generální ředitel českého zastoupení SPP, dodavatele zemního plynu a elektřiny.

Z toho všeho ale plyne jediné: právě nastala ideální chvíle, abyste zjistili, zda na platbách za elektřinu nemůžete s jiným dodavatelem ušetřit.

Čím větší spotřeba elektřiny, tím více ušetříte

Dominantní dodavatelé elektřiny budou s největší pravděpodobností zdražovat, o důvod víc poohlédnout se jinde, zda vám nenabídnou lepší podmínky. "Současná nejasná situace jednoznačně nahrává těm, kteří se rozhodnou pro fixaci ceny na dva roky. Takže i když se vám měsíční úspora nemusí zdát na první pohled velká, za dva roky to udělá ve vaší peněžence pár tisíc navíc," říká Juraj Ondris z SPP. Zvláště pokud elektřinou také ohříváte vodu nebo topíte, můžete při přechodu k jinému dodavateli ušetřit opravdu hodně.

Změna dodavatele elektřiny

Je vůbec možné, že se ceny elektřiny na jednom trhu tak liší? Ano, je to dáno tím cena elektřiny se skládá z několika částí. Daný je pouze poplatek stanovený Energetickým regulačním úřadem, který je stejný pro všechny, výši zbývajících částí si určuje už každý dodavatel elektřiny sám. "Proto jsou možné poměrně výrazné odchylky, což je šance pro zákazníka, jak uspořit," vysvětluje Juraj Ondris.

Sjednoťte si elektřinu i plyn pod jednu hlavičku

Změna dodavatele elektřiny není navíc nic složitého. Nejprve si tedy ověřte, který z dodavatelů elektrické energie vám nabízí nejlepší podmínky. Potom si vyhledejte na internetu některý ze spolehlivých srovnávačů. "Nejste-li si jisti, můžete se obrátit například na naše odborníky v zákaznickém centru. Pomohou vám bezplatně zadat správné údaje podle vašeho vyúčtování a ověřit, kolik byste mohli ušetřit změnou. Nemusíte mít strach, k ničemu vás to nezavazuje," doplňuje Juraj Ondris.

A ještě jedna dobrá rada. Pokud přemýšlíte nad změnou dodavatele elektřiny, zkuste, zda byste u zvažovaného dodavatele neplatili méně také za plyn. Sjednocení odběru obou energií k jediné společnosti vám totiž přinese pravděpodobně ještě výhodnější cenu, a tak větší úsporu. Jaké tedy lze očekávat výhody, pokud budete odebírat plyn a elektřinu od jednoho dodavatele?

Změna dodavatele elektřiny

Kromě většího pohodlí s vyřizováním agendy spojené s odběrem energií může být jeden dodavatele také šancí k tomu, jak získat výhodnější cenu. "Například naše společnost vám při společném odběru plynu a elektřiny nastaví určitě lepší podmínky a výhodnější cenu, takže můžete počítat s úsporou při odběru," upřesňuje Juraj Ondris z SPP výhodnost dodávek zemního plynu a elektřiny ve společném balíčku.

K mání je i zelená elektřina od 9 korun měsíčně

SPP má řešení také pro ty, kteří se chtějí chovat zodpovědně vůči životnímu prostředí. V nabídce jeho produktů je od letošního roku také "zelená" Čistá elektřina stoprocentně vyrobená z obnovitelných zdrojů. "Jsem velmi rád, že nyní můžeme také českým zákazníkům nabídnout za velmi příznivých podmínek elektřinu vyrobenou výhradně v slunečních, větrných nebo vodních elektrárnách," potvrzuje Juraj Ondris.

Změna dodavatele elektřiny

Netřeba se přitom obávat, že volba zelené energie automaticky přinese výrazné zvýšení plateb. Běžná domácnost, která nevyužívá elektřinu k topení, zaplatí měsíčně o devět korun více. "To je částka, kterou v rodinném rozpočtu nepoznáte, ale přínos pro přírodu bude mnohonásobně vyšší," doplnil Ondris.





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi