Komerční prezentace

Zkušební doba: Jak ji přežít a nestresovat se?

Zkušební doba: Jak ji přežít a nestresovat se?

Nastoupili jste do nového zaměstnání a jste ve stresu ze zkušební doby? Máte strach z toho, jak vám nová práce půjde, jak budete vycházet s kolegy a pociťujete nejistotu, zda zkušební dobou projdete? Nejste v tom sami. Zkušební doba je strašák spousty lidí. Přestože byla původně vymyšlena k oboustranné ochraně zaměstnance i zaměstnavatele, hůře ji ve většině případů snáší noví zaměstnanci.

Finanční nejistota

První, co by vás mohlo stresovat, je finanční nejistota. Minimální délka zkušební doby není dána zákonem, ale její maximální ano - může trvat tři měsíce. Během této doby si navyknete na stálý příjem, ale přesto je dobré myslet na zadní vrátka - a někdy to zkrátka nejde ani bez drobné pomoci. Kupříkladu taková půjčka ve zkušební době je něco, za co se vůbec nemusíte stydět. Pokud nechcete jít za kamarády či rodinou, můžete využít i půjčky online. Jak na to? Nejprve si udělejte průzkum a pročtěte si nějaké reference zákazníků, než o půjčku zažádáte. Následně, pokud budou zpětné vazby klientů pozitivní, už je vše snadné a půjčku vyřídíte do pár minut. Stačí vyplnit online formulář, vlastnit bankovní účet, mít vlastní e-mail - a peníze budete mít na účtu lusknutím prstu.

Když chcete skončit

Někdy se může stát, že během zkušební doby zjistíte, že vám práce nevyhovuje. Co s tím? Výhodou, ale současně i nevýhodou je to, že výpověď můžete podat okamžitě. To samozřejmě platí i ze strany zaměstnavatele. Před tím, než se rozhodnete přejít k radikálním krokům a podat výpověď ze své strany, se pořádně rozmyslete. Některé překážky se dají překonat po domluvě se zaměstnavatelem.

Co když onemocníte

Máte strach z toho, co s vámi bude, pokud ve zkušební době onemocníte? Obavy jsou na místě pouze v případě, že by se jednalo o dlouhodobou nemoc.  V případě, že byste doma zůstali pouze 14 dní, zaměstnanec vám automaticky bude hradit nemocenskou. Zde přichází jedno velké ale. Pokud by vaše onemocnění trvalo déle než dva týdny a vy byste strávili více času ve společnosti vaší domácí sedací soupravy než v práci, zaměstnavatel má právo vám dát výpověď. Své zdraví dokážete ovlivnit jen do určité míry, proto si při nástupu do nové práce tuto možnost ani nepřipouštějte, abyste se zbytečně nestrachovali.

Vztahy s kolegy

Další překážkou v novém zaměstnání může být strach z nových kolegů. Nikdy nevíte, do jakého kolektivu se dostanete, ale mít obavy předem je zbytečné. Na pracovišti je vysoká pravděpodobnost toho, že si s ostatními kolegy sednete - a třeba se budete vídat i mimo zaměstnání.

Buďte v klidu

Víte, jak obtěžující a zdlouhavé je pro firmy nabírat stále nové a nové zaměstnance? Každý nový pracovník musí projít procesem zaučení. A zaměstnavatelům se proto daleko více vyplatí vyjít vám vstříc, pokud máte nějaký problém, než aby vám rovnou dal výpověď a celé kolo zaučování musel podstupovat znovu. Je to neefektivní nejen pro něj, ale i pro jeho další zaměstnance, kteří místo výkonu své práce zaučují stále nové a nové síly. Proto buďte v klidu.

Začněte šetřit

Pokud vás nedostatek peněz přesto stresuje a chcete se co nejvíce uskromnit, nakupujte zlevněné zboží. Není na tom nic špatného. Ušetříte a zároveň si pořídíte kvalitní zboží. Odebírejte a porovnávejte akční letáky. Naplno se ponořte do práce a zkuste si během zkušební doby dávat i peníze stranou. Nechceme vás stresovat, ale jistota je zkrátka jistota. Věci, které nutně nepotřebujete si odpusťte a počkejte s jejich koupí až po uplynutí zkušební doby.

Nástup do nového zaměstnání může být stresující a může vám nahánět strach. Ve finále ale čeho obávat. Vždy totiž mohou nastat pouze dva scénáře: práce vás buď bude bavit a půjde vám, nebo vás bavit nebude a nepůjde vám. A tím pádem by výpověď nebyla za trest, ale spíše za odměnu.

Zdroj obrázku:
fizkes / Shutterstock.com





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi