Komerční prezentace

Získat nebankovní úvěr je díky novele zákona pro klienty méně rizikové

Získat nebankovní úvěr je díky novele zákona pro klienty méně rizikové

Nový zákon o spotřebitelském úvěru, který vstoupil v platnost 1. prosince 2016, nařizuje všem subjektům, které poskytují nebankovní spotřebitelské úvěry, splnění podmínek, srovnatelných s pravidly pro banky a družstevní záložny a získání licence ČNB. Díky přísným podmínkám pro získání licence se se český trh poskytovatelů nebankovních spotřebitelských úvěrů vyčistil, protože neseriózní úvěrové společnosti, které licenci nezískaly, se na trhu neudržely. Získání nebankovního úvěru je tak pro klienty méně rizikové, než v minulosti.

Z celkového počtu 55 000 poskytovatelů a zprostředkovatelů spotřebitelských úvěrů, kteří tuto činnost vykonávali na základě živnostenského oprávnění předtím, než vstoupila v platnost zmíněná novela zákona, požádalo o získání licence pro nebankovního poskytovatele spotřebitelského úvěru pouze 108 subjektů, včetně leasingových divizí bank. Z tohoto počtu získalo licenci pouze 85 leasingových, splátkových, mikroúvěrových společností a subjektů poskytujících vyšší částky jištěné zástavním právem. Klienti úvěrových společností s certifikací ČNB mají teď díky novele zákona záruku spolehlivého partnera, který dodržuje metodiku schválenou ČNB a evropské předpisy.

"Firmy musely pro získání licence ČNB splnit několik podmínek - bylo nutné doložit základní kapitál ve výši aspoň 20 milionů korun, prokázat původ svých finančních zdrojů, prezentovat důvěryhodnost osob ve vedení firmy a prokázat dodržování vnitřních předpisů upravujících pravidla a postupy při poskytování nebankovních úvěrů," říká o náročných podmínkách certifikace Michal Randůšek, jednatel společnosti Asiteam s.r.o., která se specializuje na americké nebankovní hypotéky a je jednou z mála společností podnikajících v tomto oboru, která získala licenci ČNB a stala se tak jednou z důvěryhodných úvěrových společností s licencí ČNB.

"Společnost Asisteam s.r.o. získala licenci nebankovního poskytovatele spotřebitelských úvěrů od ČNB v květnu 2018 jako jeden z mála subjektů na českém trhu. Tento úspěch jsme dosáhli díky práci a snažení celého našeho týmu. Udělení licence vnímáme také jako velkou výzvu do budoucna. Potenciální klienti se zájmem o spotřebitelský úvěr mají při jednání s námi jistotu stabilního a licencovaného partnera. Součástí portfolia Asisteam s.r.o. zůstává i nadále poskytování spotřebitelských úvěrů. Budeme se věnovat také poskytování podnikatelských úvěrů," dodává Michal Randůšek.

Proces certifikace ČNB zredukovala v ČR počet nebankovních poskytovatelů spotřebitelských úvěrů a díky tomu došlo ke kultivaci úvěrového trhu. To je přínosem zejména pro klienty, kteří se mohou spolehnout na to, že při sjednávání úvěru budou spolupracovat pouze s důvěryhodnými společnostmi.

 





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi