Komerční prezentace

Zazimování a poslední sklizeň bylinek

Zazimování a poslední sklizeň bylinek

Sezona bylinek je právě u konce. Podle toho, zda se jedná o odolné či méně odolnější kousky, byste se měli rozhodnout, jak je zazimovat, sklidit nebo přesadit. Poradíme vám, co s kterou bylinkou udělat a jak si z nich uchovat co nejvíce cenných látek i na zimu.

Péče o méně odolné bylinky

K méně odolným bylinkám patří bazalka, aloisie, rozmarýn, vavřín a citronová šťáva. Všechny byste měli vyjmout ze záhonu a přesadit do květináče. Dopřejte jim dostatek světla, teplotu mezi deseti až dvanácti stupni a přiměřenou zálivku. Zeminu nechte vždy na dva dny vyschnout a přibližně jednou týdně je zalévejte. Takové bylinky ideálně přezimují v zimní zahradě nebo na parapetu v dílně nebo v garáži.

 Zazimování a poslední sklizeň bylinek

Zazimování bylinek v zahradě

Většina bylinek, které se v našich podmínkách pěstují, dobře snáší i velmi chladné a mrazivé počasí, proto mohou bez problémů zůstat v záhonu i přes zimu. Zazimovat můžete petržel, pažitku, tymián, mátu, estragon, šalvěj, yzop, meduňku, saturejku, oregano, levanduli a libeček. Záhon pokryjte v oblasti kolem bylinek mulčovací kůrou - udrží v jejich okolí více vlhkosti, obalí kořenový systém před mrazy a postará se o jejich snazší přezimování. Pokud chcete bylinkám dopřát lepší zimní péči, můžete je přikrýt i chvojím jehličnanů. Vzrosté a silné bylinky zimu přežijí i bez větší ochrany.

Uchování bylinek přes zimu

Čerstvé bylinky můžete pro pozdější využití zpracovat hned několika způsoby. Bylinky se obvykle suší, zamrazují, nakládají do oleje nebo do octa. Pro krátkodobé uchování vám bude stačit i sklenice vody. Do ní můžete postavit větvičky pažitky a petržele, které vydrží čerstvé i celé dva týdny. Vyzkoušejte některý z výborných receptů s bylinkami.

Pokud chcete, aby si bylinky zachovaly své aroma a co nejvíce své čerstvé chuti, prosolte je. Vždy zvažte množství bylinek a zasypte je čtyřnásobným množstvím soli. V solném roztoku je nechte v lednici tak dlouho, jak budete potřebovat.

Tradiční metodou sušení bylinek je jejich zavěšením za stonky do místnosti, kde je světlo a teplo. Dříve se sušívalo na půdách, dnes řada lidí suší i v obývácích a pracovnách a nechají si bylinkami provonět celý dům. Na bylinky by po dobu sušení nemělo dopadat přímé sluneční světlo. Sluneční paprsky by je připravili o jejich chuť a zároveň by jejich působením zežloutly.

 Zazimování a poslední sklizeň bylinek

Bylinky můžete také naložit do kvalitního a za studena lisovaného oleje. Nejčastěji se k tomuto účelu používá olivový nebo slunečnicový olej. Bylinky nasekáte na prkénku, vložíte je do menších nádobek z tmavého skla a dolijete olejem. Optimální množství bylinek a oleje je 1:1. Uchovávejte je vždy na tmavém místě, ideálně v lednici. Používat je můžete už za dva týdny.

Péče o půdu bylinkového záhonu

Po sklizení či přesazení nebo zazimování bylinek záhon dobře okopejte a odplevelte. Expanzivní a houževnaté druhy bylinek se nebojte ostříhat. Velkou péči v tomto ohledu potřebují zejména meduňka a máta. "Pokud na příští rok uvažujete o rozšíření bylinkového záhonu či bylinkové spirály, určitě byste měli půdu právě během podzimu dvojitě hluboce zrýt. Na jaře pak do připravené půdy snadno vysadíte nové sazeničky," doporučují zahradníci z pražského online zahradnictví Flos.





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi