Komerční prezentace

Zájem o stavební spoření roste. Jak vybrat to nejlepší?

Zájem o stavební spoření roste. Jak vybrat to nejlepší?

Přemýšlíte, jak ochránit své úspory před inflací, ale investice jsou pro vás příliš rizikové? Až 30 % Čechů si pravidelně odkládá peníze na stavební spoření, v poměru bezpečnosti a výnosu totiž stále patří mezi nejvýhodnější finanční produkty.

Stavební spoření nejčastěji pořizují rodiče pro děti, i dospělým se ale tento způsob spoření stále vyplácí. Ve srovnání se spořicím účtem nebo termínovaným vkladem totiž nabízí zhodnocení až 4 % a státní podporu k tomu. Naspořené peníze navíc nemusíte nutně využít jen na bydlení. Další výhodou takzvaného stavebka je také možnost odečíst si úroky v daňovém přiznání stejně jako v případě hypotéky. 

Využijte státní příspěvek

Státní příspěvek na stavební spoření činí 10 % z vašeho vkladu, přičemž ročně to může být maximálně 2 000 korun. Abyste tuto částku získali, je potřeba na spořicí účet uložit alespoň 20 000 korun. Příspěvek lze posílat měsíčně, čtvrtletně i ročně. K výplatě státního příspěvku se váže ještě jedna podmínka - spořit musíte minimálně 6 let. Pokud se rozhodnete vklad vybrat před uplynutím této lhůty, finanční podpora od státu vám bude odebrána. 

Jak vybrat stavební spoření

Poplatek za uzavření smlouvy o stavebním spoření bývá většinou 1 % z cílové částky, kterou chcete uspořit. Pokud tak plánujete ušetřit například 250 000 korun, za smlouvu zaplatíte 2 500 Kč. Stavební spořitelny však svým zákazníkům nabízejí nejrůznější slevové akce, bonusy nebo vyšší úroky. Pokud se pak rozhodujete mezi více nabídkami a nejste si jisti jejich výhodností, porovnejte poplatek za vedení stavebního spoření, výši úroků či úrokové sazby úvěrů, které stavební spořitelny nabízejí.

A jak na to? Ze všeho nejdříve si určete dobu spoření a cílovou částku, kterou chcete ušetřit. Samotnou smlouvu pak můžete dnes uzavřít online i během jedné návštěvy kamenné pobočky, stačí vám k tomu jen občanský průkaz a jeden další doklad totožnosti.





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi