Komerční prezentace

Z květinářství se ozývá: "Kupujte české květiny!"

Z květinářství se ozývá: „Kupujte české květiny!“

Máte v plánu obdarovat partnerku či partnera čerstvou květinou? Možná narazíte! Po koronavirové krizi květinářství zejí prázdnotou. Logistická krize brání dodávkám čerstvých rostlin ze zahraničí. Situace ale má řešení.

Prodej květin v České republice je závislý na zahraničním dovozu. Ten se ale na konci minulého léta zastavil a restartuje se jen velmi pomalu.

Květiny chodí z Nizozemska i Keni

Okrasné a dekorační květiny do České republiky putují z celého světa. Češi milují růže, tulipány, karafiáty i gerbery. Neuvědomují si ale, že tyto rostliny se nepěstují v Čechách.

Většina dodávek k nám míří z Nizozemska. Tento oranžový stát je spjatý hlavně s tulipány. Někteří dodavatelé odebírají i z Keni, Ekvádoru či Kolumbie. Odsud do Čech proudí hlavně exotičtější květena.

Doprava květin přináší řadu komplikací

Distribuce okrasných květin je komplikovaná záležitost. Květinářství vyžadují stoprocentně čerstvé rostliny, což klade velké nároky na rychlou a plynulou logistiku. Kamiony z dodavatelských států tak byly kromě tulipánů nebo růží napěchované i pesticidy a přípravky pro udržení čerstvosti.

Současná krize v logistice způsobená koronavirem klade dovozu květin řadu nástrah. Situace v okolních státech se mění ze dne na den a kamiony s květinami stojí dlouhé hodiny na odstavných parkovištích a hranicích. To dodavatelům přináší velké škody, a tak od dovozu pomalu upouštějí.

Ekologové slaví

Proti importu květin se staví i ekologové. Ti jediní mají ze současné situace radost. Ekologická stopa za pouhým hektarem růží činí 30 tisíc litrů vody a nepočitatelné množství pesticidů a chemie. 

Růže přitom do Čech dovážíme hlavně z Keni, která dlouhodobě bojuje s obdobím sucha a nedostatkem vody. Díky zpomalenému vývozu se tak v některých státech na jižní straně polokoule znovu objevila voda a krize se přinejmenším zpomalila.

Situaci zachrání lokální pěstitelé

Kdo ale dodá květiny do českých květinářství? Jak uvádějí prodejci, podzim patří k obchodně nejsilnějším obdobím. Poptávka po květinách tak stále roste, zákazníci ale často odcházejí s nepořízenou.

Tuzemští pěstitelé přitom hlásí plné stavy. O rostliny pěstované v Čechách ale není zájem. Podzimní období přitom vybízí ke pestrým kombinacím sušených květů a tradičních českých květin.

Všechno nasvědčuje tomu, že český zákazník se sezónnímu prodeji přizpůsobí nejen u potravin. Jestli bude současná květinová krize pokračovat, květinářství i firmy na rozvoz květin nabídnou jen to, co bude aktuálně k mání.

Česká květomluva neomrzí

Tradiční české květiny jsou zajímavé i z hlediska květomluvy. O té se mluví jako o němém sdělení, které říkáte společně s kyticí. České rostliny totiž říkají nečekané věci.

Například zvonek český naznačuje otázku, zda se s obdarovaným ještě uvidíte. Upřímné jsou fialky a chrpa. Žlutá fiala říká, že partner zůstane partnerce věrný, zatímco fiala jarní, že vaše srdce patří pouze a jenom protějšku. Sdělení chrpy je ještě přímočařejší, říká totiž: "Jsem šťastný."

Vše napovídá, že krizi v květinářstvích zachrání obyčejné luční kvítí - a to jsme ho dlouhou dobu považovali za plevel. Nyní se ale zdá, že kytice uvázané z šeříku, slunečnice nebo kakostů uvidíme stále častěji.

Foto: elements.envato.com, Fleurop





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi