Komerční prezentace

Work and Travel v USA: Jde to i bez dobré znalosti angličtiny, jste-li odvážní

Work and Travel v USA: Jde to i bez dobré znalosti angličtiny, jste-li odvážní

Work and Travel je velmi lákavý program pro studenty vysokých a vyšších odborných škol. Umožní jim strávit léto v Americe, vydělat si pěkné peníze, mít čas na cestování, a ještě si procvičit angličtinu. V podmínkách se uvádí, že je nutná aspoň komunikativní znalost angličtiny. Jak je to ale s jazykovou úrovní ve skutečnosti?

Work and Travel není žádným výmyslem nějaké české jazykové agentury, jde o program, který zaštiťuje americké ministerstvo zahraničí. Pro mladé lidi je skvělým způsobem, jak vycestovat do Ameriky a neutratit příliš mnoho peněz. Letenky, platby agentuře a další formality samozřejmě něco stojí, ale vydělané peníze je obvykle stačí pokrýt.

Spektrum pozic je široké

Studenti ze zahraničí v USA pracují v hotelech, restauracích, obchodech, zábavních parcích, bezénech. Najít si praxi v oboru je velmi těžké, k tomu by totiž člověk potřeboval jak odborné dovednosti, tak hlavně excelentní znalost jazyka. Jako barman, uklízečka, číšník, plavčík či prodavač ji většinou až tolik nepotřebujete. V programu navíc téměř nejsou zapojeni američtí zaměstnavatelé, kteří by hledali někoho s odbornými znalostmi.

Nutno podotknout, že k daným pozicím nepotřebujete žádné pracovní předpoklady, není třeba umět stlát postele v anglickém stylu či obsluhovat horskou dráhu. Jediná nutnost je znalost angličtiny. To se ale také dost liší. Protože taková servírka potřebuje komunikovat daleko více než pokojská. Kdo se v Česku spoléhá na překladač, ten by asi o prázdninách v USA moc přemýšlet neměl. Excelentní znalosti však většina zaměstnavatelů nevyžaduje. Koneckonců dost často budete mluvit s dalšími účastníky programu Work and Travel a komunikace s nimi je jednodušší než s rodilými mluvčími.

Požadované znalosti angličtiny se dost liší podle agentury i zaměstnavatele

"Umím anglicky" o sobě může říct každý. Jak moc se prověřuje pravdivost tohoto tvrzení? To záleží na české agentuře i americkém zaměstnavateli. Někde si vás agentura pozve na pohovor, kde si vaše znalosti vyzkouší. Jinde po vás nebude vyžadovat skoro nic, hlavně když zaplatíte. Prověřování ze strany zaměstnanců je také různé. Velmi časté jsou Skype hovory, při kterých se rozhodně prokáže, kolik toho zvládnete. Na ty se ale dá připravit. Zaměstnavatel se určitě bude ptát na:

  • základní informace o vás,
  • důvody proč se chcete zúčastnit projektu Work And Travel,
  • jestli vám vyhovuje pracovní doba,
  • kam se chcete podívat ve volném čase (2-4 měsíce se pracuje a pak máte měsíc na cestování),
  • apod.

S malou pomocí se může do programu dostat i ten, kdo jazyk neumí zase tak dobře

Poté, co se registrujete do programu a podepíšete smlouvu, je vaším prvním úkolem zahrnujícím angličtinu vyplnění profilu. Činnost je to docela zdlouhavá, někdy píšete motivační dopisy, jindy natáčíte krátká videa. Podle těchto informací si vás totiž vybírají zaměstnavatelé, a tak se jí vyplatí věnovat čas a možná i peníze. Kdo si není jistý svými dovednostmi, tomu může překlad do angličtiny zpracovat kamarád. Pomoci může koneckonců i překladatelská agentura.

Jestli je takové jednání v pořádku, je na zvážení. Pokud ale někdo do USA doopravdy chce a troufne si vydat se tam i se slabší znalostí, proč ne? Zejména u menších zaměstnavatelů se stejně stane, že budete komunikovat spíše s dalšími studenty, kteří na tom se znalostí mohou být podobně. Někdy dochází dokonce k tomu, že se u jednoho zaměstnavatele sejde více Čechů.

Jak je to tedy s úrovní angličtiny?

Kdo nedá dohromady anglickou větu, ten nemá v programu Work and Travel co dělat. Kdo si ale není úplně jistý správnou gramatikou, komu nejdou odborné překlady nebo kdo má občas problémy s porozuměním rodilému mluvčímu, nemusí si dělat starosti. S počátečním vyřizováním mohou pomoci schopnější, včetně profesionálních překladatelů. Pokud si se svou znalostí troufnete odjet do USA, prostě udělejte vše pro to, aby to vyšlo.

 





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi