Komerční prezentace

Warren Buffett - legendární investor

Warren Buffett - legendární investor

Chcete-li se naučit investovat, je dobré se inspirovat od lidí, kteří v této oblasti dosáhli dlouhodobého úspěchu. Jedním z takových lidí je i Warren Buffett, který se investicím věnuje již od útlého mládí a nyní spravuje holding Berkshire Hathaway, společnost, kterou nakoupil za 7,5 USD za akcii a nyní mají akcie BRK-A hodnotu více než 320 000 USD! Jak tento věštec z Omahy, jak se mu přezdívá, dosáhl svého úspěchu? 

Ranný vývoj Warrena Buffetta

Warren Buffett se narodil 30. srpna 1930 v Omaze, odtud vzešla jeho přezdívka věštec z Omahy. Jeho otec byl burzovní obchodník, později také kongresman. Warren byl už od dětství velice podnikavé dítko, které mělo rádo počty. Také rád četl, do 11 let měl načtenou veškerou investiční literaturu z omažské knihovny a čerpal také z otcovy knihovny, kam chodil v sobotu po obědě.

V šesti letech začal přeprodávat Coca Colu se ziskem 5 centů za kus. Později se dostal až k akciím a v 11 letech si koupil své první tři akcie. Jednalo se o společnost Cities Services, kterou koupil za 38 dolarů za kus. Akcie nejprve klesly, poté stouply a Warren je prodal se ziskem 2 USD/akcie, avšak poté raketově vyletěly z 40 USD na 200 USD. Byla to tak jeho první lekce - akcie nemusí odrážet skutečnou hodnotu společnosti.

Ve 14 letech se dostal k nemovitostem a koupil za více než 1000 USD pár hektarů zemědělské půdy v Nebrasce, poté ji pronajal farmářům. Také rozvážel noviny, pronajímal herní automaty a měl další podnikatelské aktivity.

Studium Warrena Buffetta

Warren Buffett šel studovat nejprve na univerzitu v Pensylvánii, poté přesídlil na Nebraskou univerzitu. Ani jednu univerzitu nedostudoval, avšak přestoupil na Columbia Business School v New Yorku. Zde poznal vynikajícího učitele Benjamina Grahama, který jej inspiroval. Warren se naučil oceňovat společnosti a hledat podhodnocené akcie. Chtěl pracovat pro Grahama, avšak ten ho poprvé odmítl. Až po určitém čase Warrena zaměstnal a začal s ním blíže spolupracovat.

Grahamova kniha Inteligentní investor je jedna z nejvíce uznávaných knih v oblasti investic do akcií a každý investor by si jí měl přečíst. To doporučuje právě i Warren Buffett. Sám se s ní dostal do styku na Univerzitě v Nebrasce a přečetl jí více než 6 krát. Obsahuje neskutečné moudro, které je platné i nyní v 21. století.

Warrenova investiční kariéra

Svou profesionální kariéru začal již po boku Grahama, avšak později si založil vlastní firmu Buffett Partnership. Bylo mu tehdy 25 let. Jednalo se o správu peněz pro příbuzné, kamarády a blízké známé. Společnost fungovala tak, že provize plynuly ze zisku, nikoliv jako procento ze spravovaného kapitálu. Pokud by tedy Warren negeneroval výnos, klienti by poplatek neplatili. Začal s kapitálem 105 100 USD se sedmi partnery: jeho matkou, sestrou, tetou, tchánem, švagrem, kamarádem z vysoké a známým právníkem. Do roku 1962 se již stal milionářem - hodnota společnosti Buffett Partnership byla přes 7 milionů dolarů a 1 milion patřil Buffettovi. Jeho složený roční výnos za více než 10 let byl kolem 24,5 % po odečtení poplatků. DJIA index měl tenkrát složený roční výnos kolem 7,4 %.

Avšak v roce 1969 oznámil, že Buffett Partnership uzavře. Byl mladý, úspěšný a každý s ním chtěl investovat, avšak tolik kvalitních investičních příležitostí již nedokázal na trhu najít. Oficiálně tak odešel do "ústraní”, doporučil klientům možné varianty, co dělat s jejich investicemi:

  • Zvážit vstup do fondu Sequoia
  • Vzít si peníze
  • Vzít si akcie společnosti Berkshire Hathaway, kterou Warren kontroloval

Návrat krále - holding Berkshire Hathaway

Tuto původně textilní společnost ovládl Buffett v roce 1965 a Buffett Partnership se stala největším akcionářem společnosti Berkshire Hathaway. Skrze společnost Berkshire začal Warren nakupovat podhodnocené kvalitní společnosti. V roce 1972 koupil See’s Candies (Výroba čokolády) a Wesco Financial Corp (finanční služby). V roce 1975 do Berkshire přichází Charlie Munger a pomáhá společnost rozvíjet. V roce 1976 kupují společnost Geico, která se věnuje pojišťovnictví, z dalších známých společností to je například Coca Cola, Freddie Mac, Gillette, Guinness nebo McDonald’s.

Vyhledávání podhodnocených akcií

Hlavní myšlenka je najít velice dobrý byznys, který tvoří dlouhodobě zisk, management je schopný a čestný, má dlouhodobou konkurenční výhodu (tzv. moat neboli vodní příkop) a obchoduje se za smysluplnou cenu, ideálně pod vnitřní hodnotou společnosti ještě s bezpečnostním polštářem.

Cena akcie na burze je věc jedna a skutečná hodnota společnosti věc druhá. Cena může být krátkodobě ovlivněná emocemi, panikou, nadměrnými nákupy a neodráží vždy skutečnou hodnotu společnosti. To je také důvod, proč můžeme ta burzách najít akcie, které se obchodují za nižší tržní cenu než je hodnota společnosti (ale také i za vyšší cenu). Takovou společnost je dobré podrobit další analýze a zvážit ke koupi.

Největší pozice v portfoliu Berkshire Hathaway

Stav ke dni 30.6.2018:

Apple Inc. (AAPL) - 23,84 %

Wells Fargo & Co (WFC) - 12,81 %

Kraft Heinz Co. (KHC) - 10,46 %

Bank of America (BAC) - 9,79 %

Coca Cola (KO) - 8,97 %

American Express (AXP) - 7,6 %

US Bancorp (USB) - 2,57 %

Moody’s (MCO) - 2,15 %

Phillips 66 (PSX) - 1,99 %

Bank of New York Mellon Corp (BK) - 1,79 %





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi