Komerční prezentace

Velký průvodce ložním povlečením

Velký průvodce ložním povlečením

Více než polovinu života strávíme spánkem, a proto je velmi důležité, jak si v posteli prostředí kolem sebe zařídíme. Jednou z nejzásadnějších věcí je výběr kvalitního ložního povlečení.

Přírodní materiály pro dokonalé pohodlí

Při výběru materiálu ložního povlečení je nejvhodnější volbou 100% bavlna. Je obecně známo, že do ložnice byste měli volit textilie s co nejvyšším podílem přírodních vláken, která dobře odvádějí vlhkost a jsou prodyšná.

Mezi oblíbené přírodní materiály patří například i len nebo hedvábí. Hedvábí je jedním z nejluxusnějších provedení ložního povlečení, pro běžnou domácnost je však finančně jen málokdy dostupné. Lněné látky se hodí více pro dekorační účely, jelikož nejsou na omak tak jemné jako bavlna nebo hedvábí, někomu může len připadat i "kousavý".

Velký průvodce ložním povlečením

Umělé látky se do ložnice nehodí

V posteli by se nemělo objevit povlečení z umělého materiálu, v současné době se jedná hlavně o povlečení s označením mikrovlákno nebo mikroplyš. Často se prezentuje jako "rychleschnoucí", "nežehlivé" či "nemačkavé", což je v podstatě pravda, protože umělá vlákna na rozdíl od těch přírodních nemají tak dobrou schopnost absorpce vlhkosti.

Pokožce, která je v bezprostředním kontaktu s takovou tkaninou, není umožněno dostatečně dýchat, veškerá vlhkost pak zůstává na povrchu a látka se může studená a lepivá.

Velký průvodce ložním povlečením

Není bavlna, jako bavlna

Stoprocentní bavlnu v podobě ložního povlečení můžete napříč obchody nalézt v různých zpracováních. Nejčastějším je klasická hladká bavlna, ve které naleznete nejširší nabídku vzorů , také je zpravidla cenově nejdostupnější.

Bavlna může být zpracována velmi luxusně , a to zejména v podání bavlněného saténu nebo damašku, který se od klasického provedení liší decentním leskem na lícové straně, ale hlavně kvalitou použité příze, která je jemnější a velmi hebká na omak .

Praktický krep je velmi oblíbený právě díky povrchové úpravě (krepování), kvůli kterému není možné povlečení žehlit , aby nebyla narušena jeho struktura. Flanel zase díky speciálnímu počesání získává plyšový omak a vyšší hřejivost a je proto oblíbený na během chladnějších měsíců.

Velký průvodce ložním povlečením

Držte se klasických rozměrů

Rozměry ložního povlečení jsou jednolůžkové nebo dvoulůžkové. Klasický český jednolůžkový rozměr přikrývky je 140/200 cm, polštáře pak 70/90 cm . V tomto rozměru najdete nejširší nabídku materiálů a vzorů. Při koupi polštářů a přikrývek myslete na to, že čím atypičtější rozměr zvolíte, tím složitější na něj budete mít výběr povlečení. Rozhodně se vyplatí držet se klasiky.

TIP: doslova obří nabídku povlečení ve standardních rozměrech najdete tady

Dvoulůžkové rozměry jsou v poslední době velmi oblíbené, jsou to rozměry od 200/200 cm u menších a 240/210 cm u větších přikrývek. Pozor na nadstandardní rozměry, většina výrobců nabízí největší rozměr ložního povlečení 240/220 cm! S přehnaně velkou přikrývkou budete mít i velké potíže s výběrem povlečení.

Velký průvodce ložním povlečením

Kvalita se dá poznat jednoduše

Už v obchodě můžete na první pohled a omak alespoň zhruba odhadnout, zda povlečení něco vydrží . Látka by neměla být průhledná, čím větší mezírky mezi nitkami, tím větší je pravděpodobnost, že se povlečení po vyprání srazí a zkroutí. Hrubý a umělý omak naznačuje použití levných barev, které po vyprání vyblednou a ještě více ztvrdnou.

Čím jemnější nitky a jejich hustota tkaní, tím kvalitnější látka, která by měla být lehká, poddajná, jemná na omak, bez výrazných mezer ve struktuře. Pamatujte na to, že údaj o vysoké gramáži nutně neznamená i vysokou kvalitu, vždy záleží na jemnosti použité příze.

Pozor na levné kousky

Pozornost věnujte také ceně, příliš levné povlečení nebývá vyrobeno z kvalitních a trvanlivých materiálů , navíc se u levných výrobků hodně šetří na kvalitě potisku, což mnohdy může hraničit i se zdravotními riziky.

Vždy si na etiketě přečtěte materiálové složení. Pozor si dejte na záměnu kvalitního ložního povlečení z bavlny s levnými napodobeninami z polyesteru . Bavlněný flanel není totéž co mikroplyš. Bavlněný satén rozhodně nespleťte s klouzavým a přehnaně lesklým saténem z polyesteru, který se používá například na dámské noční košilky nebo župánky.

TIP: stovky druhů povlečení české výroby najdete na eshopu Matějovský





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi