Komerční prezentace

V třídění odpadu jsme stále na špičce

V třídění odpadu jsme stále na špičce

Statistika není nuda. A už vůbec ne ta o třídění odpadů, která nám opět dokazuje, jak nám tato každodenní činnosti jde. Dobří jsme jako jednotlivci, domácnosti, ale také na úrovni obcí, které se snaží dělat třídění odpadů čím dál dostupnějším. Takže, kolik odpadu jsme v roce 2019 vytřídili?

Jak jsou na tom Češi s tříděním odpadů

Nejaktuálnější data mluví jasně. Na území České republiky odpad třídí 73 % obyvatel! Takže o převážné většině z nás můžeme říct, že ohleduplnost k přírodě je nám vlastní. Navíc se neustále zvyšuje množství vytříděného odpadu. V roce 2019 se na jednoho obyvatele vytřídilo průměrně 51,3 kg odpadů. To je oproti předchozímu roku zlepšení o 2,3 kila.

Sběrné systémy obcí hlásí také nárůst

Ne všechen odpad se ale vejde do popelnice nebo do barevné nádoby na třídění. Jde například o stavební odpad, elektroniku, starý nábytek a další. Ty pak patří do sběrného dvora. Dobrou zprávou je, že i sběrné dvory a sběrné systémy obcí hlásí nárůst přijatého odpadu. Loni se v nich nashromáždilo více než 693 000 tun odpadu, což oproti roku 2018 znamená 4% nárůst.

Dostupnost systému na třídění odpadů lepší než kdy dřív

Společně s naší zodpovědností k přírodě se zlepšuje i dostupnost systému na třídění odpadu. Ten totiž mohlo už v minulém roce pohodlně využívat 99 % obyvatel. Zahušťování sítě barevných kontejnerů přitom probíhá i nadále. Meziročně počet sběrných nádob narostl o 60 000 a i v tomto roce lze očekávat další nárůst jejich množství.

Co to znamená v dalších číslech?

Průměrná vzdálenost ke kontejnerům na tříděný odpad je nyní pro občany ČR 91 metrů. To je kousíček a taková procházka se rozhodně vyplatí, protože za 23 let společného třídění odpadů jsme zachránili už 389 kilometrů čtverečních naší nádherné přírody!

Chcete se o třídění dozvědět víc? Navštivte web Samosebou.cz, kde se o odpadu i třídicích místech dozvíte vše, co se jen dozvědět dá.

 





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi