Komerční prezentace

TRPÍ VÁŠ IMUNINTNÍ SYSTÉM NA PODZIM?

TRPÍ VÁŠ IMUNINTNÍ SYSTÉM NA PODZIM?

Zelená nudle věčně tekoucí z nosu, kašel, bolesti v krku, horečka - taky jste opět marně doufali, že letošní podzim a zima budou v tomto ohledu jiné než ty předchozí? A teď trpíte s obkladem kolem krku a nosními kapkami v pohotovosti. Anebo se staráte o malé pacienty? Přitom jste se snažili imunitní systém posílit, jenže jste něco udělali špatně.

Náš imunitní systém je ovlivněn počasím a sezónností. Ovšem ani experti se zatím nedokázali shodnout, proč tomu tak vlastně je. Někteří přisuzují tento efekt utlumenější genové aktivitě, která imunitní systém oslabuje. Jiní nedostatku slunce, nezdravému zimnímu jídlu, poklesu tělesné i okolní teploty. Naše dětská lékařka zcela lakonicky tomu, že se po létě všichni setkali v jedné školní třídě. A někteří dokonce tomu, že v souvislosti s koncem roku zažíváme extrémně mnoho stresu nejen v podobě různých pracovních a finančních uzávěrek, ale i v souvislosti s chystáním vánočních a silvestrovských oslav. Těžko říct, který z faktorů má největší vliv, pravdou ale je, že jednu z následujících deseti chyb jste zřejmě udělali i vy a tím jste váš imunitní systém oslabili.

  • TRÁVÍTE MÁLO ČASU NA SLUNCI A SVĚTLE

Slyšeli jste někdy trochu posměšnou průpovídku o tom, že na severu Evropy se zobe buď vitamín D nebo antidepresiva? Něco na tom je. Slunce a světlo mají na náš organismus pozitivní vliv a to nejen proto, že podporují procesy tvořící právě vitamín D. Proto neváhejte a máte-li příležitost, vydejte se i na podzim a v zimě za hezkých dní "chytat slunce". Případně doplňte vitamín D a dejte si k obědu lososa nebo sardinky. Se syntetickým vitamínem D v tabletách ale raději opatrně, nadměrné množství vám může uškodit.

  • NEDOPŘÁVÁTE SI DOSTATEK KLIDU A NERELAXUJETE

Strach, stres a deprese vytváří v našem těle negativní prostředí. Zhoršují naši imunitu, zhoršují záněty. A není nejvhodnějších ročních období na to, se zachumlat do deky, uvařit si teplý nápoj, zapálit svíčku nebo vonnou tyčinku a jen tak zírat ven do tmy. A vypnout. Nebo meditovat.

  • MÁTE NEDOSTATEK POHYBU

Tenhle bod bych mohla podepsat. I když nejsem žádný extra velký a zapálený sportovec, jakmile mám nedostatek pohybu, cítím jak moje tělo chřadne. Dejte si ale pozor, jaký pohyb se rozhodnete provozovat. Nejlepší jsou sporty "na výdrž" - plavání nebo běh. Když druhý zmíněný navíc provozujete venku na vzduchu a slunci, hned máte splněny další z mých bodů. Nevhodný je naopak příliš dlouhý a intenzivní pohyb, který imunitní systému spíše škodí a taky sport, pokud už v sobě nějaké viry máte, ale nemoc ještě pořádně nepropukla. Proto se moc nevyplatí taktika: "buď to rozběhám nebo mě to položí". Při rozumné sportovní aktivitě navíc ještě odbouráte stres a viry se vám buď úplně vyhnou nebo nebude průběh nemoci tak hrozný.

  • MÁTE MÁLO SOCIÁLNÍHO KONTAKTU

S kamarády a rodinou můžete prožít mnoho krásných chvil. Uvolnit se, zapomenout na starosti všedního dne a odbourat stres, společně se můžete donutit dodržovat zásady správné životosprávy nebo se více hýbat. A tím vším bojovat proti oslabené imunitě. A taky se díky nim setkávat s novými viry. I to imunitní systém posiluje. Jen si přečtěte o tom, proč je líbání zdraví prospěšné.

  • MÁLO SPÍTE

Vím, někdy to prostě nejde. Kdy myslíte, že píšu tenhle článek? Ale. Při spánku se mimo jiné odbourává stresový hormon kortizol a aktivují se hormony odpovědné za léčení ran. Proto si zkuste dopřát alespoň 7 hodin nerušeného spánku.

  • NETRÉNUJETE REGULACI TEPLA

Další poučení, které se vyplatí vzít si od Evropanů ze severu. Sauna má blahodárné účinky na tělo i mysl. Nejen, že se v ní odreagujete a odpočinete si, ale posílíte váš imunitní systém. Jak? Tím, že zlepšíte krevní oběh. Střídání tepla a zimy totiž pomůže tělo prokrvit a zaktivovat. 

  • ŠPATNĚ JÍTE

Ze všech stran neustále slyšíme, jak máme jíst čerstvé, sezónní a lokální produkty. Což ale u nás ve střední Evropě na podzim a v zimě poněkud omezuje sortiment nabízeného čerstvého ovoce a zeleniny a může způsobit, že svému tělu nedodáváte dostatek vitamínů a minerálů. Proto se vyplatí obětovat skladbě vašeho jídelníčku trochu času a pečlivě se nad ní zamyslet. Případně občas zakoupit i ovoce, které zanechalo na planetě větší uhlíkovou stopu

  • PŘEPRAVUJETE SE VEŘEJNÝMI DOPRAVNÍMI PROSTŘEDKY

V souvislosti s předchozím bodem to vypadá, jako bych vás chtěla nabádat k neekologickému chování. Právě naopak. Pokud máte možnost, snažte se i na podzim a v zimě používat kolo nebo dojít pěšky. Váš imunitní systém se posílí a poděkuje vám. Nejen, že zvýšíte procento svého pohybu v rámci denních aktivit, ale vyhnete se přecpaným autobusům a vlakům, které jsou živnou půdou pro viry. Když už je použít musíte, nebojte se, zvláště v období epidemií, zakrýt si ústa a nos. A to nejen, když prskáte vy. Pokud musíte použít letadlo, v němž chlad, malý prostor a suchý vzduch jsou rájem pro nejrůznější nákazy, vhodně se oblékněte a dostatečně pijte.

  • NEDBÁTE NA HYGIENU OBLIČEJE

Ruce si určitě myjete, to vás maminka naučila. Ale řekla vám také, že svůj imunitní systém oslabujete tím, že si saháte na obličej častěji než je třeba? A tím roznášíte viry a bakterie. Nebo si dostatečně nečistíte váš mobilní telefon a přitom ho neustále přikládáte k tváři. 

  • NEPEČUJETE O SVÁ STŘEVA

V našich střevech slídí údajně až sedmdesát procent ze všech imunitních buněk. I proto se nezdravá střevní mikroflóra podezírá ze způsobení mnoha moderních civilizačních chorob. Pokud nemáte dostatek přátelských střevních bakterií, podlehnete snadno virům z okolí. Proto se vyplatí o střeva pečovat, nejlepší službu jim prokážete konzumací zakysaných výrobků. Zkuste třeba zelí, které střeva navíc i pročistí. Nebojte se ani zakysaných mléčných výrobků jako první pomoci. Já když cítím, že na mě "něco leze" si nikdy nezapomenu dát k snídani kyšku. I když těžko říct, jestli tato babská rada na mně skutečně funguje nebo jde spíše o placebo efekt.   





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi