Komerční prezentace

Tipy, jak poznat kvalitní okna, když plánujete výměnu

Tipy, jak poznat kvalitní okna, když plánujete výměnu

Zima sice bude ještě pár týdnů vládnout, ale pokud vás čeká rekonstrukce nebo se chystáte stavět a budete potřebovat i nová okna, je ideální doba začít vybírat. Díky příjemným zimním cenám navíc ušetříte peníze. Neměli byste ale zapomínat, že kvalita není zadarmo.

Jak se orientovat v nabídce oken

Výběr nových oken je nejen otázkou jejich typu a vlastností, ale důležitá je i volba dodavatele. Správná montáž a zajištění spolehlivého servisu, který může být za pár let potřeba, mají z hlediska funkčnosti oken přinejmenším stejný význam jako profil nebo zasklení. Často si to lidé uvědomí právě ve chvíli, kdy udeří mrazy, problémy s okny se projeví naplno a dodavatel již třeba není na trhu. Zajistit pak opravu může být docela velký problém.

ČTĚTE TAKÉ: jak si dobře vybrat dodavatele oken?

Okna by měla spolehlivě sloužit desítky let, proto je rizikem řešit při výběru jen jejich cenu. Aby okna byla spolehlivou investicí je potřeba myslet i na budoucnost. " Vyplatí se znát skutečného výrobce oken, v případě problémů se může zákazník obrátit přímo na něj, a to představuje rozhodně větší jistotu, " říká Roman Kubálek obchodní ředitel VEKRA okna a dodává, "pokud bude výrobce také rozumět česky, může to být v období mrazů i značná výhoda."

Tepelná izolace bývá rozhodujícím faktorem při volbě typu oken, ale důležité jsou i další parametry, které zajistí nejvyšší užitné vlastnosti i úsporu za teplo. Podle situace v místě, kde se dům nebo byt nachází, je potřeba zabývat se ochranou před hlukem, zloději nebo bezpečím dětí . Vedle typu profilu je třeba dobře promyslet i volbu zasklení, které má na vlastnosti oken zásadní vliv. S tím vším by měl zkušený dodavatel oken umět poradit.

Tipy, jak poznat kvalitní okna, když plánujete výměnu

Jsou lepší plastová nebo dřevěná okna

Volba materiálu je otázkou osobního vkusu a také finančních možností, s vlastnostmi oken to prakticky nesouvisí. " Pokud lidé váhají, zda plast nebo dřevo, je dobré zeptat se tam, kde mají ucelenou nabídku a zjistit zkušenosti sousedů a známých. Prodejce plastových oken bude samozřejmě chválit plast, ale pravdou je, že každý materiál má své výhody i nevýhody, " vysvětluje Roman Kubálek z VEKRY.

Plastová okna jsou oblíbená hlavně díky příznivé ceně a faktu, že je stačí umýt a není potřeba další údržba jejich povrchu. Rozšířený je ale omyl, že "plastová okna nedýchají". Faktem je, že všechna moderní okna, bez ohledu z jakého materiálu jsou , byt utěsní a tak vlhkost, která dříve utíkala starými okny, zůstane v bytě. Pokud nemáte byt vybavený rekuperaci vzduchu, je potřeba naučit se správně větrat a používat odsavače par.

V zimě je například nejúčinnější na pár minut dokořán otevřít okno. Vzduch se vymění, klesne vlhkost v interiéru a současně se neprochladí stěny a zařízení bytu. Vytopení pokoje je pak jen otázkou chvíle. Používat v zimě větrání na ventilaci nelze doporučit.

Tipy, jak poznat kvalitní okna, když plánujete výměnu

Je riziko pořídit si levná plastová okna?

Můžete mít štěstí, ale obecně platí, že dlouhodobou spokojenost zajistí jen kvalitní výrobek. "Jsme přesvědčeni, že volba PVC profilu nejvyšší kategorie, kvalitní kovová výztuha a důsledná výrobní kontrola a odborná montáž je jistotou, že naše plastová okna budou lidem dlouho sloužit," říká R. Kubálek a dodává, "je příjemné, když se na nás obracejí zákazníci, kteří mají doma 20 let okna VEKRA a tak je chtějí i na chalupu nebo do chaty. Kvalita prostě vydrží víc."

Tipy, jak poznat kvalitní okna, když plánujete výměnu

Prověřeno generacemi: dřevěná okna

Milovníci přírodního materiálu samozřejmě sáhnou po dřevu. Je dobré vybrat si výrobek s kvalitní hloubkovou povrchovou úpravou, při velmi jednoduché údržbě vydrží taková dřevěná okna celé generace.

Důležitá je ale i volba kvalitní dřeviny, dobré výrobní zpracování, ale i vhodné konstrukční řešení. "Mnoho výrobců oken nakupuje dřevo nekvalitní, řídké a z polomů. To je často o desítky procent levnější, což se na konečném výrobku projeví často až po uplynutí záruky. VEKRA jde cestou opačnou, víme, že kvalitní surovinou to začíná.

TIP: tipy na údržbu a návody, jak se nejen o dřevěná okna starat, najdete v Praktickém Rádci

Proto nakupujeme pouze nejvyšší jakost dřeva, která představuje asi 5% dřeviny na trhu se dřevem", vysvětluje Roman Kubálek z VEKRY a dodává: "Aby dřevěná okna byla dobrou investicí, vyplatí se nepodcenit důležité detaily. Například: dřevěná okna osazená hliníkovými okapnicemi lépe odolají účinkům povětrnosti na svých nejcitlivějších místech. Přídavné těsnění na rámové okapnici chrání dřevo před zatékající vodou a zlepšuje izolaci," vysvětluje R. Kubálek.

Tipy, jak poznat kvalitní okna, když plánujete výměnu

Pokud si s novými okny pořídíte i parapety a vhodné vnější nebo vnitřní stínění preferujte jednoho dodavatele. Konstrukční řešení oken a jejich montáž musí být stavebně a technicky sladěny s doplňky tak, aby nedošlo ke vzniku tepelných mostů a zatékání. Obecně se vyplácí objednat všechny tyto práce u jedné firmy, která pak přebírá záruku za celé dílo. "Řešit okna a dveře komplexně včetně doplňků a služeb se rozhodně vyplatí," dodává Roman Kubálek obchodní ředitel VEKRA okna.





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi