Komerční prezentace

Tachovský zámek prošel rekonstrukcí a dnes láká nejen svatebčany

Tachovský zámek prošel rekonstrukcí a dnes láká nejen svatebčany

V plánu byla dovolená u moře, na kterou jste tak dlouho šetřili, jenže člověk míní, … Tu letošní strávíme zřejmě v Čechách. Proč ale smutnit? Znáte to přísloví "Všude dobře, doma nejlíp."? Možná budete překvapení, co všechno vaší pozornosti uniklo.

Ačkoli dnešní doba cestování nepřeje, můžeme se vydat na toulky alespoň v myšlenkách a naplánovat si, kam v létě zavítáte. Naší zastávkou při cestování prstem po mapě bude zámek Tachov, který leží nedaleko města obdařeného léčivými prameny a jedinečnou atmosférou, Mariánských Lázní.

Tachov patří mezi nejstarší sídla západních Čech

Zatímco Mariánské Lázně za sebou nemají dlouhou historii, Tachov je na tom jinak. První konkrétní zmínka pochází z roku 1126, kdy kníže Soběslav I. nechal některé důležité hraniční pevnosti přestavět. Byla mezi nimi i osada Tachov, kterou bouřlivý rozvoj čekal až za vlády Přemysla Otakara I.

Ten tu nechal vystavět nový hrad a v jeho podhradí založil královské město Tachov. To se ve 13.století stalo lokálním centrem, kolem něj vznikaly statky. V 15.století hrad dobily husité, později začal postupně chátral. Stavba byla bez dveří, oken i střech.

Ze starého gotického hradu barokní zámek

Na lepší časy se začalo blýskat ve chvíli, kdy jej získali do vlastnictví Losyové. Ze středověkého hradu, sešlé a zchátralé budovy, se o stovky let později stal barokní zámek, kletba ale zlomena nebyla.

Smůla se mu dál lepila na paty, v roce 1770 vyhořel, v roce 1968 byl dokonce určen k demolici. Několik odhodlaných Tachovanů to ale nechtělo připustit, zámek prošel rekonstrukcí a my se z něj můžeme těšit dodnes.

Náš tip: Zajděte si kousek z náměstí, v mocných hradbách objevíte zámek obklopený zelení

Slouží jako radnice a základní umělecká škola, v jedné přízemní místnosti můžete nahlédnout do prostoru původní věže. V suterénu uvidíte její hlízové zdivo složené z kvádrů, v prvním patře můžete obdivovat honosné prostory, které v dobách minulých sloužily rodině Windischgrätzů. Dnes se využívají hlavně jako reprezentační prostory. Druhé patro je určeno krátkodobým výstavám, najdete tu i expozici přírodních poměrů města.

Nejen na zámek by měly vést vaše kroky

  • Dominantou města je kostel Nanebevzetí panny Marie.
  • Když tu budete, neměli byste zapomenout navštívit městské hradby, které patří k nejzachovalejším v republice. Víte, že z původních 26 věží se zachovalo 21 zachovalých věží nebo jejich fragmentů?
  • Na náměstí najdete domy z 18. až 19.století a kašnu z 19.století.
  • Za návštěvu stojí i Husmannův mlýn
  • Mezi turisticky nejoblíbenější cíle patří Alej k minerálnímu prameni.

Tachovský zámek prošel rekonstrukcí a dnes láká nejen svatebčany

Náš tip: Tachov je vám málo? Ubytujte se na pár dní v Mariánských Lázních, které leží zhruba 20 kilometrů odtud. Pokochejte se pohledem na Zpívající fontánu, ochutnejte minerální prameny a tradiční lázeňské oplatky, dýchejte čerstvý vzduch a užívejte si zdejší poklidné atmosféry.

Západní Čechy jsou místem mnoha skvostů, které našim zrakům unikají. Kdy jindy je začít objevovat než teď, v době, kdy se za hranice asi jen tak nepodíváme?

 





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi