Komerční prezentace

Svatováclavské dukáty: Pořiďte si domů kousek první republiky

Svatováclavské dukáty: Pořiďte si domů kousek první republiky

Po celý letošní rok si velmi silně připomínáme dobu První republiky. Na celém území našeho dnešního státu probíhají oslavy a akce na připomenutí toho, že letos slavíme jubilejních 100 let od vzniku samostatného Československa. Každý by si měl najít svůj způsob, jak tuto historickou událost oslavit. A jednou z možných je koupě pamětní mince - třeba rovnou svatováclavského dukátu.

Víte, kterých pět mužů vyhlásilo 28. října 1918 samostatné Československo? Mimo jiné mezi nimi byl i Alois Rašín, první československý ministr financí. Zasloužil se o hodně, odloučil měnu od rakousko-uherské a stabilizoval finance nového státu. Zároveň inicioval ražbu zlatých mincí s národními motivy: svatým Václavem a českým lvem. Věděli jste, že ze začátku byly tyto mince dokonce číslované? Právě ty číslované mají dnes vysokou hodnotu šplhající se až k milionu korun. Úplně nejvzácnější z nich je dukát s číslem jedna, který obdržel sám československý prezident T. G. Masaryk. Ke konci života jej věnoval národu a je k vidění v Národním muzeu. Na svatováclavské dukáty se ale nemusíte jen dívat.

Pražská mincovna prodává dokonalé svatováclavské dukáty

Pro svatováclavské dukáty se není třeba vracet v čase. I dnes se ještě dají sehnat. Prodává je Pražská mincovna a také firma Zlaté Mince - Numismatika na portálu Zlate-mince.cz. Mají průměr 20 mm, hmotnost 3,49 g a ryzost 986/1000 Au. Jedná se o emisi z roku 2013 a všechny mince jsou dodávány s razidlem. Pro každou z nich bylo totiž kvůli speciální technologii číslování zapotřebí vyrobit originální razidlo.

Svatováclavské dukáty: Pořiďte si domů kousek první republiky

Reliéfní číslování je zcela unikátní technikou

Klasické číslování mincí se provádí ručně. Mince se uchytí do svěráku a číslice se razí zlatnickým kladívkem. Pro číslování svatováclavských dukátů se však využívá techniky reliéfního číslování. Spočívá v tom, že je číslo obsažené přímo v razidle. Díky tomu se pak stává součástí plastiky mincovního reliéfu a vystupuje z mincovní plochy. Nevýhody tohoto řešení jsou zřejmé. Je daleko dražší, protože je pak pro každou minci zapotřebí unikátní razidlo. Navíc je i zdlouhavější, po vyražení každého exempláře se musí zastavit mincovní lis. Svatováclavské dukáty si však tuto poctu zaslouží.

Svatováclavské dukáty: Pořiďte si domů kousek první republiky

Za motivem stojí ak. soch. Vladimír Oppl

Sádrový model pro svatováclavské dukáty připravil akademický sochař Vladimír Oppl, který mimo jiné navrhl i podobu Řádu Tomáše Garrigua Masaryka, český oběžný padesátihaléř a dvacetikorunu. Návrh, který je pro svatováclavské dukáty použitý, se měl původně objevit na české oběžné korunové minci. Okolnosti tomu chtěly jinak, nicméně motiv svatého Václava je tak povedený, že by byla velká škoda, kdyby zůstal zapomenutý.

Výroba každého dukátu trvá dlouhé týdny. Nejdříve se musí připravit razidlo. Do kusu oceli se převede reliéf, detaily pak řeší brusiči, rytci, obráběči, soustružníci a leštičky, kteří na něm pracují osm hodin denně pod mikroskopem. Chyby jsou nepřípustné, nedají se vrátit zpátky. Pro výrobu se využívá zlato z vídeňské státní mincovny, jelikož v Čechách není žádná rafinérie dodávající zlaté mincovní polotovary v potřebné jakosti. Veškerá výroba však probíhá na území ČR.

Svatováclavské dukáty: Pořiďte si domů kousek první republiky

Svatováclavský dukát je nejen sběratelským kouskem

Někdejší svatováclavské dukáty mají dnes obrovskou cenu. Mnohdy se předávaly jako rodinné dědictví z generace na generaci a ti, co je vlastní dnes, mohou být šťastní. Mají hodnotu cca od půl milionu do 1 250 000 Kč. Čím nižší je číslo dukátu, tím vyšší je jeho cena - a pravděpodobně ještě poroste. Také dukáty ražené v roce 2013 u příležitosti 20. výročí ČR budou mít jednoho dne velkou hodnotu. Bylo jich totiž vyrobeno jen 100. Oproti původním svatováclavským dukátům jsou daleko propracovanější, téměř stoletý pokrok v českém mincovnictví je velmi dobře vidět - podívejte se sami na webu Zlate-mince.cz.

Svatováclavské dukáty: Pořiďte si domů kousek první republiky





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi