Komerční prezentace

Studentský život aneb má cenu vybrat si snadnou vysokou?

Studentský život aneb má cenu vybrat si snadnou vysokou?

Vysokou školu si mladí lidé vybírají podle různých kritérií. Někteří hledí na to, aby byla hlavně lehká a umožnila jim užívat si studentského života, další hledají něco, co je bude bavit. A najdou se i tací, kteří volí podle uplatnění. Jaká volba je vlastně nejlepší?

Některé obory jsou s námi již odnepaměti, jiné přibývají nebo se mění. Jsou školy, které se snaží pružně reagovat na požadavky moderní doby. Mezi takové patří například Vysoká škola podnikání a práva - ano, právo, podnikání a IT, jež na ní lze studovat, mají budoucnost. Zrovna IT a podnikání však nepatří mezi nejsnadnější. Takže co tedy studovat? Obor s uplatněním, nebo něco, čím bez problémů proplujete?

Je to o prioritách

Studentský život je bezpochyby krásný a lákavý zejména pro ty, kteří pochází z menších měst i vesnic a poprvé se dostanou do Brna či Prahy. Najednou si chcete užívat párty s kamarády, občas posedět v hospodě, navštívit nějakou tu výstavu, zajít na něco dobrého do restaurace, nakupovat - týden uteče jako voda a už zase jedete na víkend domů. V Brně i Praze je pořád co dělat a většina mladých lidí dnes zastává názor, že je potřeba si především užívat života.

Samozřejmě se najdou výjimky. Někteří studenti jsou cílevědomí, jejich obor je baví, a tak místo středeční párty raději programují zadaný projekt. Kdo myslíte, že je v životě šťastnější? Jestli vsázíte na ty, co se chodí bavit ven, jste na omylu. Obě dvě skupiny mohou být šťastné úplně stejně. Záleží na tom, jaké má konkrétní člověk priority a představy o dobře stráveném večeru.

A pak tu máme ještě práci

Náklady na bydlení nejsou zrovna malé, jídlo v menze už také nepořídíte za třicet korun. Málokomu mohou rodiče dávat tolik peněz, aby mu ještě zbylo štědré kapesné. Proto je dnes poměrně normální, že studenti při škole pracují na částečný úvazek. Jde-li vám učení bez problémů, zvládat se to dá. Horší je opačný případ. Opět stojíme u těch priorit - je lepší mít teď peníze a školou jen tak prolézt, nebo se raději něco naučit a v budoucnu být za své schopnosti a znalosti lépe ohodnocen? Nejlepší je najít mezi těmito dvěma možnostmi rovnováhu.

Škola hraje roli největší

Tohle všechno by si měl budoucí student rozmyslet dřív, než na vysokou nastoupí. Zatímco vámi vybraná vysoká škola Praha může být náročná, vaši kamarádi studující jinde mohou stíhat ještě práci i pravidelná posezení v hospodě. Možná jim budete závidět, možná jste rádi, že jste si vybrali těžkou školu. To musíte vědět vy sami. Studentský život je totiž krásný právě tak, jak hezký si ho uděláte.





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi