Komerční prezentace

Spořicí účet: Co byste o něm měli vědět?

Spořicí účet: Co byste o něm měli vědět?

Rozhodli jste se, že chcete spořit? Nebo si pro každou situaci vytvořit finanční rezervu? Právě k tomu jsou ideální spořicí účty. Na rozdíl od jiných podobných účtů se k nim vztahuje vyšší úrok a peníze z nich si můžete vybrat kdykoliv. A navíc, není lepší nechat své peníze zúročit, než aby se jen tak povalovaly na běžném účtu?

Běžný účet má dnes už téměř každý, přičemž mnozí na něm mají uložené nemalé částky, třeba pro případ, kdy se jim pokazí pračka. Mít nějakou finanční rezervu pro podobné situace se určitě vyplatí. Na běžném účtu se vám však peníze nezhodnotí, proto si je raději uložte na výhodnější spořicí účet.

Co je spořicí účet?

Spořicí účet můžeme označit za jakéhosi hybrida mezi termínovaným vkladem a běžným účtem. Spájí v sobě výhody obou možností - výhodné úroky a možnost okamžitého výběru peněz. Všechny také potěší, že banky si za jeho vedení nic neúčtují.

Spořicí účet láká především úroky. Ty si každá banka stanovuje jinak, přičemž někdy se úrok liší i podle výše uložené částky. Nejvýhodnější spořicí účty mají úroky i na dvou procentech.

Jak funguje spořicí účet?

Fungování spořicího účtu je jednoduché. Založit si ho můžete jako doplněk k běžnému účtu na neurčito i jako samostatný produkt. Pak stačí vložit peníze a nechat úroky pracovat. Samozřejmě, abyste ho využili naplno, posílejte si na něj každý měsíc vždy část peněz, například z výplaty. Nejenže se díky spořicímu účtu naučíte lépe spořit, ale budete umět i lépe zacházet s penězi, které máte ihned dostupné. Spořicí účet není běžný účet, proto ho tak ani nesmíte používat, to znamená, že byste na něj neměli mít navázána žádná inkasa nebo trvalé platby.

Je to bezpečné?

Určitě ano. Spořicí účet je ze zákona, stejně jako účet běžný, pojištěn do výše 100 % až do výše 100 tisíc eur, respektive odpovídající částky v jiné měně. Nemusíte se proto bát, že o své peníze přijdete - i kdyby se banka dostala do problémů, peníze vám vyplatí Fond pojištění vkladů.

Výhody spořicího účtu

Už jsme zmiňovali, že spořicí účet se vyplatí v každém případě. Navíc za něj neplatíte bance žádné poplatky. Jaké jsou největší výhody spořicího účtu?

  • Vyšší úroková sazba a tím vyšší zhodnocení peněz.
  • Nízké riziko, protože vklad je ze zákona pojištěný.
  • Okamžitá možnost výběru peněz z účtu.
  • Nulový nebo minimální vklad není sankcionován.
  • Možnost přístupu z elektronického bankovnictví.

Mít založený spořicí účet se vyplatí každému, jak studentům a mladým lidem, tak i rodičům nebo důchodcům. Skvělé na něm je, že máte možnost vyššího zhodnocení svých finančních prostředků a peníze můžete vybrat téměř okamžitě bez časového omezení. Získání účtu je jednoduché a mnoho bank nabízí založení jak na pobočce, tak také online.





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi