Komerční prezentace

Rýžovar uvaří nejen rýži – tento multifunkční hrnec se stane šéfkuchařem i u vás v kuchyni

Rýžovar uvaří nejen rýži – tento multifunkční hrnec se stane šéfkuchařem i u vás v kuchyni

Spotřeba rýže mezi Čechy roste. Zatímco jsme jí v roce 1989 snědli 3,9 kg na hlavu za rok, nyní je to přes 6,5 kg. Jako příloha svojí oblibou doběhla těstoviny. I když zdaleka nedosahujeme světových čísel. Celkově se ve světě ročně sní 530 milionů tun rýže. Takový průměrný Číňan pak konzumuje až 75 kg rýže ročně. Pro čtvrtinu lidské populace je rýže základní potravinou. Proč nejíme rýže více i u nás? Důvody jsou dva. Trpíme předsudky, k čemu se rýže hodí a k čemu ne. A pak rýži neumíme vařit.

Znáte to. Miliony rad, jak vám rýže nepřihoří, a nakonec máte doma další hrnec na odpis. Když se na konci milénia objevila rýže v pytlících, s nadšením si našla celou řadu příznivců. Jenomže postupně se kvalita této rýže zhoršovala natolik, až na ni většina z nás zanevřela. Navíc, stále více se koukáme po zdravých metodách vaření, a jídlo, které se vařilo v plastovém pytlíku, zdravím příliš "nezavání". Jak tedy správně vařit rýži? Nejlépe moderně v rýžovaru.

TIP: Podívejte se na test rýžovarů. Ten vám nejlépe napoví, jak si v široké nabídce těchto kuchyňských pomocníků vybrat.

Jak funguje hrnec na vaření rýže?

Rýžovar je vlastně elektrický hrnec, který však dokáže pomoci i s vařením dalších jídel. Takže se nemusíte bát, že si pořídíte pouze jednoúčelové zařízení. Rýži v něm však uvaří i skutečný laik, pro kterého je pobyt u plotny jinak velkým nebezpečím.

Jak se v rýžovaru vaří rýže? Nasypete potřebné množství, zalijete dle návodu vodou, osolíte a nastavíte čas vaření podle instrukcí na balíčku s rýží. Pro někoho snadné jako v klasickém hrnci, pro druhého učiněný zázrak - rýže se totiž nepřipálí. Což mnozí nezvládli ještě za celý svůj život.

Vaření v rýžovaru není výhodné jen pro kuchaře - nešiky

Pokud si doma vaše dítě začíná připravovat první pokrmy samo, právě kvůli vaření rýže mnohdy přijdete i o svůj nejdražší hrnec. V rýžovaru dokáže vařit bez škod a též bez rizika opaření se vodou. Hrnec na vaření rýže využijete i v případě, že vaříte hodně, a obvykle na plotně bojujete s místem. Nebo máte prostě malou kuchyňskou linku, či dokonce jen sporák - dvouplotnu. Rýžovar lze umístit i na stůl. Stačí, když bude v dosahu elektrické zásuvky. Ideální je i na chalupu a na zahradní chatku, kde jej využijte i pro vaření dalších potravin.

Rýžovar uvaří nejen rýži - tento multifunkční hrnec se stane šéfkuchařem i u vás v kuchyni

Rýžovar nejen na rýži

Hrnec na rýži dokáže více než jen uvařit jiný druh obiloviny. V první řadě v něm můžete vařit třeba další obiloviny - od čočky, přes quinou, pohanku, až po luštěniny (čočku, hrách nebo fazole). To však pořád není vše. Jednoduše v něm uděláte kompletní jídla, jako je rizoto, pilaf, ratatouille, ale i dušené maso, či jakoukoliv polévku. Dokonce se dá v hrnci smažit, takže pokud je libo třeba hranolky, žádný problém. Mnozí v něm dokonce upečou chleba. Takže i když mluvíme o rýžovaru, jde o víc - o multifunkční hrnec, který bude například skvělým pomocníkem na vaření pro študáky na kolejích. Jak si jej správně vybrat? Nejlépe napoví recenze rýžovarů.

Levné rýžovary, i ty s inteligencí

Rýžovary se nabízí v různých cenových kategoriích. Koupíte je již od 350 Kč až do ceny přes 2000 Kč. V čem se liší? Obvykle v kvalitě provedení a v množství funkcí. I když to, že na hrnci nenajdete tlačítko vaření čočky, ještě neznamená, že ji v něm bez problémů neuvaříte. Nejlepší volbou jsou hrnce v ceně kolem 1000 Kč, což je zlatý střed. Pokud tedy nepotřebujete inteligentní Xiaomi hrnec, jenž umí dokonce snímat z obalu rýže čárový kód, sáhnout si do databáze, a podle toho pak nastavit správnou dobu vaření rýže.

Rýžovar jako multifunkční pomocník

Proč si zamilujete rýžovar? Třeba proto, že doslova sám vymýšlí recepty. Ten můj doma "vynalezl" rizoto s mixem dalších luštěnin, včetně po oříšcích chutnající pohanky. Uvařil nejlepší rýžový nákyp v dějinách mého kuchařského řádění. A rovněž se stal skvělým pomocníkem pro domácí výrobu tvarohu, který dělám z mléka z mlékomatu. Ladem teď leží i můj parní hrnec, protože i k vaření v páře již využívám spíše rýžovar. Rovněž na to se totiž hodí. Musím konstatovat, že tak univerzálně, jak kdysi moji rodiče využívali starou dobrou Remosku, tak já nyní využívám hrnec na vaření rýže.





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi