Komerční prezentace

Ruština – nutnost, nebo ne?

Ruština – nutnost, nebo ne?

Když se někde řekne Rusko nebo ruština, patrně to zejména v našich končinách nevyvolává úplně pozitivní emoce. Rusko nemíváme v lásce a ruštinu považujeme za zbytečnou, často kvůli azbuce i příliš složitou. Činíme tak ale správně?

Nejsme tu samozřejmě od toho, abychom vám řekli, co je správné, a co není. Nakonec je na vás, co chcete a nechcete umět a ovládat. Můžeme vám teď ale poskytnout některé informace o ruštině, které vám možná mohou napovědět.

Ruština je významnější, než si možná myslíte

Nadpis není zavádějící, ruština skutečně je jazykem významným, minimálně tedy co se do počtu mluvčích týče.

Rusky mluví více než 200 milionů lidí, je to největší mateřský jazyk v Evropě, jeden ze dvou úředních jazyků ve Vesmíru (minimálně tedy na palubě Mezinárodní vesmírné stanice - ruštině dokonce bývá občas nazývána jako vesmírný jazyk) a druhý nejrozšířenější jazyk na internetu.

Co z toho všeho vyplývá? Angličtina je samozřejmě důležitá a její znalost nutná, v mnoha oblastech života se vám ale může stát, že s ruštinou do styku přijdete, a jejího cíleného odmítání v tom okamžiku možná zalitujete. Rusko je koneckonců země velká a stále má určitý vliv nejen na Evropu, ale i na celý svět.

A nemusíte být vyloženě astronautem nebo turistou směřujícím na detailní prohlédnu Moskvy. Stačí, aby vaše firma jednala s nějakým ruským zákazníkem. Nebo můžete vy chtít expandovat na ruský trh. A co potom?

Měli bychom se teď všichni začít učit rusky?

Panika k tomu svádí, není ale třeba hned jít a začít se učit rusky. Ne každý na to má čas a kapacitu. Naštěstí žijeme v době, kdy překlady ruštiny nejsou tak nedostupnou službou, stejně jako překlad webových stránek.

Nenechte se tedy při kariérním postupu či expanzi na cizí trh odradit neznalostí jazyka. Vždy je tady nějaké řešení!





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi