Komerční prezentace

Ruce jsou naší vizitkou. O nehty přesto nepečujeme, protože nevíme, jak

Ruce jsou naší vizitkou. O nehty přesto nepečujeme, protože nevíme, jak

V rámci komplexní péče o tělo utrácíme horentní sumy, většinou bez mrknutí oka, protože chceme vypadat co nejlépe. Často však zapomínáme na ruce. Právě ony přitom mohou našemu okolí prozradit mnohem více, než bychom si sami přáli. A když už se zaměříme na strádající pokožku, absolutně neřešíme nehty. Zakopaný pes je v nevědomosti. Jednoduše netušíme, jak docílit perfektního vzhledu. 

Zdravé nehty se netřepí ani nelámou. Nejsou na nich skvrny či rýhy. Jsou pevné a hladké. Položte si otázku, zda uvedené vlastnosti mají i vaše nehty - v případě záporné odpovědi máte nejvyšší čas na nápravu.

Rozhodně si neberte příklad z žen, pro které není zdraví nehtů důležité a snaží se nedostatky v podobě odlupující se kůžičky, okousaných okousaných okrajů, či dokonce plísně překrýt zdobením. Špatný dojem z neopečovávaných nehtů totiž nezlepší ani ty nejlepší laky na nehty.

Některé ženy zakrývají nezdravé nehty nalepenými nehtovými tipy, případně je kombinují s prsteny zakrývajícími nehtové lůžko. Takové řešení není vůbec ideální. Alfou a omegou je příkladná péče a správně provedená manikúra, jinak je výsledek tristní.

Nehty jako indikátor zdraví

Rohovinové zakončení prstů leccos vypovídá o našem životním stylu, ale také reflektuje zdravotní stav organismu. Podle vzhledu, struktury a zabarvení lze odhalit nemoci, jejichž přítomnosti nic jiného nenasvědčuje - choroby jater, kardiovaskulární onemocnění i rakovinu.

Pokud jste zaznamenali výraznou změnu vzhledu nehtů, které byly dříve naprosto v pořádku, nenechávejte ji bez povšimnutí. Důvodem může být zhoršení životosprávy, ale stejně tak i vážná choroba.

Naučte se o své nehty příkladně pečovat

Udržet nehty v perfektní kondici není časově náročné. Stačí se držet několika základních pravidel.

Pečujte o nehtovou kůžičku

K nejčastějším chybám patří stříhání nehtové kůžičky. Odchlipující se kůžičku zatlačte pomocí speciální manikúrní tyčinky či pomerančového dřívka (před zatlačením ji namočte na cca 5-10 min do vody s esenciálním olejem, aby změkla a poté osušte). Zároveň kůžičku pravidelně promazávejte  krémem na ruce a speciálním olejíčkem. Bude-li ji hýčkat pravidelně, zakrátko se její stav výrazně zlepší a po problémech s třepením a nadměrným vysoušením nebude ani památky.

Nůžky vyměňte za pilník

Vynikající prevencí třepení a odlamování nehtů je zkracování skleněným či papírovým pilníkem. Dejte vale nůžkám a upravujte si nehty na rukou pouze zpilováním.

Na lacích zbytečně nešetřete

Nabídka laků na nehty je neuvěřitelně široká a chvíli potrvá, než se v ní zorientujete. Pokud podvědomě saháte po nejlevnějších produktech, protože vám všechny laky připadají podobné, děláte velkou chybu. Dražší laky jsou mnohem kvalitnější (tzn. vydrží déle bez neustálého opravování) a šetrnější k nehtům. Daní za podezřele nízkou cenu bývá vysoušení a v horším případě alergická reakce.

Bezpečnou volbou jsou laky na přírodní bázi, tedy bez škodlivé chemie. Průvan v peněžence vám neudělají, stačí nakupovat v akci za nižší cenu - sledujte výprodeje a používejte slevové kódy. Před aplikací laku nezapomeňte použít podkladový lak, který nehty vyživuje a chrání před nežádoucím žloutnutím.

Nehty si nikdy nekousejte

Kousání nehtů je poměrně častý zlozvyk, který přináší krátkodobou úlevu lidem trpícím úzkostmi a stresem. Kromě toho, že okousané nehty vypadají velmi neesteticky, původní problémy nijak neřeší - naopak k nim přibývá další v podobě bolesti citlivých míst.

Onychofagii lze odbourat pravidelnou manikúrou (aby "nebylo co kousat"), ale také speciálním průhledným lakem nahořklé chuti. Pomoct samozřejmě může i psychoterapie a eliminace zbytečného stresu, který je nejčastější příčinou okusování nehtů.

Zdroj obrázku: Mariia Boiko / Shutterstock.com





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi