Komerční prezentace

Rekonstrukcí koupelny ke spokojenosti v malém bytě

Rekonstrukcí koupelny ke spokojenosti v malém bytě

Pokud toužíte po vlastním bydlení, nejspíš bedlivě sledujete nepříznivou situaci na trhu s nemovitostmi. Nejenže ceny neustále stoupají, ale také se rapidně snižuje množství bytů k prodeji, jelikož výstavba nových bytů jednoduše nedokáže pokrýt poptávku. Mnoho lidí se v této situaci uchyluje ke koupi bytu staršího či menších rozměrů, než původně zamýšleli. Nejčastějším kamenem úrazu je v těchto případech koupelna. Jak si tedy poradit s rekonstrukcí malé koupelny, aby vyhovovala požadavkům na moderní domov?

Zvažte úpravy příček

V případě, že vám nedostačuje stávající velikost koupelny, může být řešením úprava příček. Nejčastěji se při rekonstrukci koupelny uchylujeme ke spojení koupelny s toaletou. Přestože je však tato úprava praktickým způsobem, jak zvětšit stísněnou koupelnu,  nehodí se pro každého.

Prvním kritériem je samozřejmě umístění obou místností vedle sebe. Druhé kritérium se týká především našeho vlastního komfortu - pokud v bytě žije více než dvě osoby, může být spojení toalety s koupelnou naprosto nevhodné. Zvažte ho tedy v případě, že v bytě bydlíte sami či pouze s partnerem.

Vyměňte vanu za sprchový kout

Přestože si mnoho z nás rádo dopřeje večerní bublinkovou koupel, v malé koupelně jednoduše není na vanu místo. Ve starších panelových bytech se sice navzdory stísněným rozměrům vana v koupelně nachází, jedná se však o opravdu malé modely, které příliš pohodlí nenabídnou. Zkuste tedy vsadit spíše na moderní sprchový kout, díky kterému získáte kýžený prostor navíc.

Dbejte na výběr správného modelu

I u sprchového koutu však můžeme narazit na problémy s nedostatečným prostorem, a to zejména v případě, že je v malé koupelně umístěna i pračka či sušička. Řešením je zvolení sprchového koutu s posuvnými dveřmi.

Stejně tak je třeba dbát na rozměry a tvar samotné sprchové vaničky. Naštěstí jsou dnes k již dostání modely všech možných tvarů i velikostí, a vy tak snadno vyberete takovou, která bude do prostoru vaší koupelny skvěle zapadat.

Nezanedbejte výběr obkladů

Prvek, na který při rekonstrukci malé koupelny často zapomínáme, je vhodný výběr obkladů. Zatímco po světlých barvách, které opticky zvětšují prostor, saháme automaticky, samotný materiál a velikost obkladů už trochu zanedbáváme. Přitom se jedná o způsob, jak dodat koupelně dojem mnohem většího prostoru, než jakým ve skutečnosti je.

Ideální volbou jsou hladké textury a především velký formát obkladů, které prostor opticky zvětší. Pokud se vám přece jen líbí tmavší barvy a malé kachličky, zkuste je použít spíše ve formě ozdobných lišt či na podlaze.

Podlahové topení

Posledním tipem, jak si poradit s malou koupelnou, je výměna klasického topení za to podlahové - klasické topení totiž často zbytečně blokuje prostor pro pračku či koupelnovou skříňku.

Přestože se může jednat o něco nákladnější investici, podlahové topení oceníte nejen z hlediska úspory prostoru, ale také pohodlí. Díky vytápění už vás nebude muset po ránu trápit ledová podlaha a věčné nachlazení.

Foto: Pexels, free





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi