Komerční prezentace

Rekonstrukce oken bez starostí

Rekonstrukce oken bez starostí

Rekonstrukce, montáž, stavba. Možná si říkáte, že takové věci jsou hodně složité. Pravdou je, že výběr a nákup plastových oken nemusí být tak náročný, jak se na první pohled může zdát, stačí jen vědět, na co se zeptat. Sepsali jsme pro vás praktický návod, který vás tímto procesem provede krok za krokem.

Plastová okna se těší celoroční poptávkou a není divu, výbornou tepelnou a zvukovou izolaci, snadnou údržbu i dobrou pořizovací cenu máte celoročně. Pokud jste se i vy dostali do situace, kdy zvažujete o koupi či rekonstrukci plastových oken, dáme vám praktické rady, jak postupovat.

Rekonstrukce oken bez starostí

U koho a jak vybrat?

Když si do vyhledávače zadáte spojení "plastová okna", vyskočí na vás celá řada výsledků, ale základem není zvolit první firmu, která má nejagresivnější reklamu. Doporučujeme hledat stabilní a prověřené výrobce. Pojďme se podívat, podle jakých parametrů vybírat.

U koho vybrat?

Rada číslo jedna zní: vybírejte českého výrobce. I když se mohou zdát zahraniční nabídky lákavé, u českých máte jistotu lepší komunikace a servisu - přece jenom mluví vaším jazykem. U velkých výrobců, jako je například firma PRAMOS, můžete sami navštívit místo výroby, využít možnost osobní konzultace nebo se podívat na showroomy a referenční stavby.

Jak vybrat?

Rada číslo dvě: vybírejte okna na míru. Ať už plastová okna chcete nainstalovat do bytu, rodinného domu, chaty nebo farmy, u oken na míru si můžete být jistí, že budou přesně odpovídat parametrům vašeho bydlení. Další výhodou je vysoká kvalita, díky které vám okna budou sloužit desítky let.

Podle čeho vybrat?

Rada číslo tři: neuspěchejte výběr. Nákup plastových oken by měla předcházet rešerše a ideálně také konzultace s vybraným odborníkem. Ten vám poradí ohledně důležitých parametrů, jako je prostup světla, tepla, hluku, způsob těsnění, kování, odolnost proti zatékání a řada dalších.

V neposlední řadě je dobré zkonzultovat, zda máte zájem o dvojsklo, nebo o trojsklo. Každá z variant se hodí do jiných prostorů a každá z nich poskytuje svým majitelům jiné výhody. Ve stručnosti můžeme uvést pár rozdílů.

Výhodou dvojskla je nižší pořizovací cena a dobré izolační vlastnosti. V zimě přidávají na teplotě, takže můžete ušetřit za vytápění. Dvojskla se nejčastěji používají do panelových bytů či do rekonstruovaných nemovitostí.

Trojskla zase mají lepší schopnost izolace - ve srovnání s dvojskly   v řádech o desítky %. Kromě toho také spolehlivě omezují průchod tepla v létě, takže se interiér nepřehřívá. Trojskla se nejvíce vyplatí u nízkoenergetických a pasivních domů. Více o tom, jak vybrat plastová okna, se dočtete v článku na blogu PRAMOS.

Rekonstrukce oken bez starostí

Co udělat před montáží?

Rozhodli jste se pro výrobce a druh oken? Výborně! První krok máte úspěšně za sebou. Nyní přichází na řadu montáž.

Abyste řemeslníkům usnadnili práci a zrychlili celý proces, doporučujeme vyklidit cestu, kudy budou s okny procházet - od parkování až k okennímu otvoru. Je potřeba udělat místo okolo montáže a také najít prostor, kde budou okna během instalace uskladněna.

A protože se při montáži může ze stěn lehce prášit, není na škodu zakrýt okolní nábytek a podlahu. Skvěle při tom poslouží například karton nebo starý koberec. Narozdíl od igelitu totiž neklouže a dokáže ochránit podlahu i před kousky zdiva.

Rekonstrukce oken bez starostí

Nezapomeňte na trendy design a dekory plastových oken

Funkčnost, bezpečnost a úspornost oken jsou bezesporu stále na prvním místě. To ovšem ještě neznamená, že se může zanedbat jejich vzhled.

Jedním z mýtů je, že plastová okna jsou vždy pouze bílá. To už dávno neplatí. Dnes si můžete vybrat z široké škály dekorů, které imitují nejrůznější materiály - například kov či dřevo. Velkou předností plastových oken je také skutečnost, že každá jejich strana může mít jinou barvu. Takto si můžete vybrat odstín, který bude skvěle ladit s vaším nábytkem či podlahou.

V roce 2021 dominovat dekory šedých odstínů. Je to právě nadčasová šedá barva, která oknům dodá elegantní vzhled hliníkových oken - avšak s izolačními vlastnostmi a cenou plastových oken. Mezi další favority patří také dekory přírodních materiálů, které do interiéru vnesou útulnou domácí atmosféru. "Odstíny šedé jsou dlouhodobě vysoce poptávaným dekórem u našich oken", doplňuje informace vedoucí prodeje oken firmy PRAMOS Vlastimil Viktorin.

Rekonstrukce oken bez starostí

Na čem se nevyplatí šetřit

Rekonstrukce a nákup nových oken samozřejmě není nejlevnější záležitostí. I když můžete ušetřit na designu a barvě dekorů, jsou věci, na kterých se šetřit nevyplatí. Jaké to jsou?

Okenní výstuha

Okenní výstuha (ocelový profil) dodává oknu potřebnou tuhost, aby se časem nedeformovalo. Pokud prodejce místo výstuhy použije levnější náhražku, okno se může časem výrazně poškodit.

Plastový profil

Plastový profil má zásadní vliv na bezpečnost používání. Podle normy ČSN se rozděluje na třídy A, B a C - přičemž A má tu nejvyšší kvalitu. Pokud vám prodejce nedokáže říct třídu profilu, berte nohy na ramena.

Kování

Kování má klíčový vliv na bezpečné ovládání, izolaci a tuhost oken. Pokud je vyrobeno z nekvalitního materiálu, odnesou to všechny tyto parametry. Vždy se ptejte na výrobce kování a neváhejte si dohledat jeho reference.

Dávejte si také pozor na podezřelé jarní výprodeje a velké slevy. Pokud máte něco za půlku prodat, musíte to také za půlku vyrobit. To stejné platí i v případě plastových oken.

Ať už plánujete rekonstrukci nebo nákup plastových oken, tyto tipy by vám měly osvětlit jednotlivé kroky celého procesu. Když víte, jaké věci sledovat a na jaké si dát pozor, vše je rázem jednodušší. Pokud přece jen ještě trošku tápete, na blogu PRAMOS najdete praktického průvodce, jak vybrat plastová okna.





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi