Komerční prezentace

Prodej nemovitosti s exkluzivitou - výhody, nevýhody

Prodej nemovitosti s exkluzivitou - výhody, nevýhody

Při prodeji nemovitosti vyvstává otázka, zda je lepší uzavřít exkluzivní smlouvu s realitní kanceláří, nebo si nechat otevřená zadní vrátka. Vše má své pro a proti, pročtěte si tedy i vy výhody i nevýhody exkluzivní smlouvy

Co je to exkluzivní smlouva?

Exkluzivní smlouva dává právo jedné vámi vybrané realitní kanceláři zajistit prodej nemovitosti. Jelikož jde o výhradní právo k prodeji, nemovitost nesmíte nabízet k prodeji jiným kancelářím či prodávat ji sami.

Problém s exkluzivní smlouvou může nastat, když prodej domu nebo bytu svěříte do rukou neověřené a nespolehlivé realitní kanceláře. Při rozhodování byste se měli zaměřit nejen na služby, které společnost poskytuje, ale i na samotné reference dosavadních klientů.

Příliš mnoho makléřů škodí samotné ceně i pověsti nemovitosti

Situace, kdy kupující tlačí na jednoho z makléřů, aby cenu vaší nemovitosti snížil, může skončit neúspěchem. Nicméně, pokud nemáte uzavřenou exkluzivní smlouvu, kupující může stejný trik použít na jiného makléře, který také nabízí vaši nemovitost. Zde již může být úspěšný, a nakonec vaše nemovitost může být prodána pod cenou.

Profesionálně nepůsobí ani situace, kdy je vaše nemovitost nabízena různými realitními kancelářemi za různé ceny, případně i s jinými fotografiemi. Podobný způsob totiž vzbuzuje nedůvěru.

Příliš mnoho kupců z různých realitních kanceláři

Pokud hned několik makléřů nabídne vaši nemovitost k prodeji a získá kupce, začne se spor o to, komu a za pomoci jakého realitního makléře, nemovitost prodáte. Podobná situace a příliš vysoká konkurence v konečném důsledku kupce odradí.

Klesá i samotná motivace makléřů

Čím více realitních kanceláři vaši nemovitost prodává, tím je nižší motivace realitních makléřů. Makléř neosloví tolik potenciálních kupců a pravděpodobně nevloží do celého procesu 100 % své energie.

Tip na závěr

Exkluzivní smlouvu lze uzavřít jen na několik měsíců. Doporučuje se jeden až dva měsíce, pro případ, že vám vybraný partner nebude z jakéhokoliv důvodu vyhovovat.





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi