Komerční prezentace

Proč je tak složité dát výpověď dodavateli energií?

Proč je tak složité dát výpověď dodavateli energií?

Dnešní doba výjimečně nahrává snadné obslužnosti čehokoliv v onlinu. Od bankovních služeb přes objednání dovolených až po běžný nákup. Proč si tedy většina z nás myslí, že změnit dodavatele energií je oříšek, se kterým si jen tak nebudeme vědět rady, a proto se do toho raději ani nepustíme?

Většina z nás dodavatele energií neřeší. Roky jsme tam, kde jsme se kdysi octli, a představa změny a složitého byrokratického martyria nám nahání hrůzu i přes mraky reklam dodavatelů energií, kteří nás lákají na všemožné výhody a bonusy.

Dalším odrazujícím faktorem je jednání se zástupci dodavatelů energií. Opět je to pro většinu z nás příjemné asi jako schůzka s pojišťovákem (mnohdy se navíc nabídky těchto služeb scházejí v jedné osobě).

Nicméně bychom si měli uvědomit, že pár stovek, ale někdy i tisícovek za rok, které můžeme ušetřit, se v součtu mnoha let mohou promítnout do nového vybavení celé kuchyně nebo luxusní dovolené pro celou rodinu. Není tedy čas začít nad tím alespoň přemýšlet?

 Jak na to nejlépe? První cestou by mělo být snadné vyřízení v online prostředí bez nutnosti kamkoliv chodit nebo se s kýmkoliv scházet, a tak mít celý proces pod vlastní kontrolou. To je dnes možné již u více dodavatelů, například na www.gazelaenergy.cz, kde celou operaci vyřídíte hravě na webu nebo přímo v jednoduché aplikaci ve vašem mobilu.

A na co si dát pozor? Nejprve si prohlédněte ceník. Čím bude jednodušší a srozumitelnější, tím lépe. Dalším kritickým místem je výpovědní lhůta nebo možnost odstoupení od smlouvy a s tím spojené sankce. Podezřelé je vždy to, když vás někdo chce za každou cenu držet a odchod vám komplikuje možností výpovědi pouze v několika málo dnech, například půl roku před koncem smlouvy. 

Třeba výše zmíněná gazelaenergy.cz má pouze měsíční výpovědní lhůtu bez udání důvodu a jakýchkoliv sankcí, což bývá dostatečnou zárukou kvalitních služeb za správnou cenu, protože aby vás udržela, musí si vás hýčkat. Běžná výpovědní lhůta totiž jinde trvá tři měsíce. Pokud tedy nesednete na lep "výhodné” nabídky fixace cen a neupíšete se komusi na několik let, po které mohou ceny energií i klesat. Třeba tak, jako nás to podle všeho čeká v příštím roce.





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi