Komerční prezentace

Přerušovaná hladovka: Jak zhubnout snadno a rychle díky půstu?

Přerušovaná hladovka: Jak zhubnout snadno a rychle díky půstu?

Těšíte se na další letní dovolenou? Ta letošní se možná kvůli koronavirové pandemii odehrála jen na území České republiky. Ta příští ale může být třeba už za hranicemi. Jestliže ke svému odpočinku a načerpání nových sil potřebujete moře, možná už plánujete, kam se vydáte. Společně s plánem na trávení volného času půjde ruku v ruce také hubnutí do plavek, které vás každoročně zřejmě popadne zejména po Vánocích. Na své ideální hmotnosti ale můžete začít pracovat okamžitě. Jak na to?

Pryč s nadváhou a obezitou

Nadváha nebo obezita trápí poměrně velké procento české populace. Statistika je v tomto ohledu jasná, průměrné BMI Čechů je okolo 25 bodů. Proto není divu, že tolik lidí se zajímá o diety a řeší otázku, jak zhubnout. Na internetu studují nejrůznější rady, utrácejí tisíce za zázračné pilulky na hubnutí, které ale mají jeden jediný efekt - nechají zhubnou akorát jejich peněženku, zatímco tukové zásoby usazené v jejich tělech zůstávají beze změny.

Pravda je totiž taková, že zázračné pilulky nepomohou a hubnutí není jednoduchá záležitost. Musí začít v hlavě, člověk by měl mít velmi dobrou motivaci i podporu ve svých blízkých, aby na to nebyl tak sám. Jeho cíle by měly být reálné. Je lepší začít pomalu a méně hubnout, než chtít se najednou zbavit dvaceti nebo třiceti kilogramů.

Lidstvo už vynalezlo spoustu diet - rýžovou, paleo, vajíčkovou, zelnou. V poslední době je hodně oblíbená nízkosacharidová dieta, jejímž základem je konzumace malého množství sacharidů, což by tělo mělo přivést do stavu ketózy. Každému však vyhovuje něco jiného. Jednou z možností, jak držet dietu a hubnout, je přerušované hladovění.

Tradiční půst byl součástí života i našich předků

Půst drželi i naši předkové, obvykle je k tomu vedly náboženské důvody, ale také způsob jejich života, kdy přes zimu neměli dostatek potravy. Z medicínského hlediska je půst zdravý. Chrání organismus proti rakovině, civilizačních chorobám i rozvoji demence. Je zajímavé, že dvou až čtyřdenní půst regeneruje v těle bílé krvinky. Lékaři obvykle doporučují nedržet plný půst déle než tři dny. V období plného půstu má jedinec horší schopnost bránit se infekcím, hůře se hojí rány a vlivem hladu se nemusí cítit zrovna v kondici. Proto je tu přerušované hladovění.

Jak funguje přerušovaná hladovka?

Základní myšlenka spočívá v úbytku přijatého množství kalorií. To pochopitelně přispívá ke snížení zásob tuku a redukci hmotnosti. Díky tomu je možné se zbavit tukových polštářů. Navíc je přerušovaná hladovka poměrně jednoduchá, stačí si vybrat jednu z možností. Těch existuje více.

  • 16hodinová hladovka - funguje metodou 16/8. Denně po dobu 16 hodin držíte půst a ve zbylých 8 hodinách lze jíst tak, jak jste zvyklí. Ideální je mít poslední jídlo 8 hodin večer, vynechat snídani a dalším jídlem pak bude až oběd následující den. Tato metoda je účinná a velmi dobře se drží i díky spánku, jenž je její součástí. Přerušovanou hladovku však lze upravit i tak, že vaším posledním jídlem bude oběd, vynecháte večeři a najíte se až na druhý den ráno. Pamatujte si, že je vždy nutné dodržet poměr 14/10 nebo 16/8 a během půstu doplňovat tekutiny. Na doplnění zásob energie vám zůstává 10 nebo 8 hodin, podle vybrané metody. Zde je důležité zvýšit konzumaci ovoce a zeleniny a jíst jen tolik jídla, kolik opravdu potřebujete a které během dne spálíte. Jestliže se budete přejídat, sotva zhubnete, i když budete držet půst.
  • Další metodou přerušované hladovky je 5:2. Znamená to, že pět dní se normálně stravujete a zbývající dva dny přijmete denně jen maximálně 600 kalorií (muži) nebo 500 kalorií (ženy).
  • Příležitostná hladovka je držení půstu po dobu 24 hodin, když zrovna na to máte náladu. Lidské tělo velmi dobře zvládá hladovění i pár dní.
  • Hladovka každý druhý den - buď můžete držet úplný půst, kdy opravdu nic kromě tekutin nejíte, nebo jídlo omezíte na maximálních 500 kalorií během hladovky. Protože se jedná o poměrně extrémní způsob hladovění, je vhodné ho držet jen občas, nikoliv po dlouhou dobu.

Jaké má hladovění pozitivní vliv na lidský organismus?

Díky přerušovanému hladovění je možné stabilizovat hladinu cukru i cholesterolu v krvi. To má pochopitelně i vliv v prevenci vzniku civilizačních chorob. Jedná se přitom o přirozený způsob stravování. Lidské tělo bylo přizpůsobené k tomu, aby občasné hladovění dobře zvládalo. Je to dané i tím, že ani v minulosti neměli lidé vždy zaručené, že se pravidelně najedí.

Přerušované hladovění pomůže ke správné činnosti srdce, možná i díky němu konečně dopnete kalhoty, které vám byly v pase už malé. Půst pomáhá nastartovat metabolismus, což vede k lepšímu trávení i ke spalování tuků, přičemž ale svalová hmota zůstává zachována. I proto si tento způsob hubnutí vybírají často sportovci a ti, co rádi cvičí ve fitness centrech. Je to dáno zejména tím, že přerušovaná hladovka není náročná na stravování a dobře se dodržuje. Ti určitě také ocení slevové kódy na Grizly, jejichž prostřednictvím si mohou výhodně nakoupit zdravé potraviny. 

Pro koho je přerušované hladovění vhodné?

Diety si lidé vybírají i podle toho, jak jim vyhovují. Přerušovaná hladovka bude vyhovovat tomu, kdo nemá čas na pravidelné stravování a chtěl by rychle zhubnout, aniž by se mu ztratila svalová hmota. Není třeba nijak upravit svůj jídelníček, jen do způsobu stravování přidá okénko s půstem.

Na druhou stranu existují osoby, pro něž hladovění není vhodné. Jsou to hlavně děti a starší osoby a pak ti, kteří mají nízkou hmotnost. Na pozoru by měly být osoby s diabetem nebo s vyšším krevním tlakem. Zde je na místě se vždy poradit s lékařem.

Zdroj obrázku: Konstantin Chagin / Shutterstock.com





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi