Komerční prezentace

Ostraha staveb: Ideální je spojit bezpečnostní systémy a fyzickou ostrahu

Ostraha staveb: Ideální je spojit bezpečnostní systémy a fyzickou ostrahu

Dodržovat striktní předpisy bezpečnosti práce a eliminovat rizika ohrožující lidské životy a zdraví jsou jedna věc. Na každé stavbě se ale také nachází velké množství materiálu, nářadí, techniky, pohonných hmot, vybavení i osobních věcí pracujících, které je třeba chránit. Ať už se jedná o výstavbu malého rodinného domku, bytovky, obchodního centra, rozsáhlého průmyslového komplexu nebo třeba dálnice, tyto areály se často stávají terčem zlodějů a jiných nezvaných hostů, kteří v prostoru nemají co dělat. Každá stavba v sobě ukrývá řadu bezpečnostních hrozeb. Víte, jak jim předcházet?

Bezpečnostní opatření je vhodné kombinovat

Pro maximálně efektivní dohled nad střeženým prostorem stavebního areálu je nejlepší spojit dohromady více prvků bezpečnostních opatření. Ani sebelepší pracovník totiž nemůže mít oči všude a stejně tak platí, že ani super moderní bezpečnostní systém nedokáže životy, zdraví ani majetek spolehlivě ochránit bez pomoci lidského faktoru.

V ideálním případě by komplex bezpečnostních opatření měly dohromady tvořit:

  1. fyzická ostraha,
  2. zabezpečovací systémy,
  3. ochrana perimetru.

Ostraha staveb: Ideální je spojit bezpečnostní systémy a fyzickou ostrahu

Stavby se bez fyzického dohledu neobejdou

Jen těžko si představit stavbu bez služeb fyzické ostrahy, která jednak při pravidelných pochůzkách celý areál kontroluje, a jednak se stará o obsluhu bezpečnostních systémů. Konkrétní náplň činnosti se přitom liší dle denního období, kdy se úkoly každé směny přeci jenom o trochu liší.

Noční směna fyzické ostrahy se stará o obsluhu bezpečnostních systémů a pravidelně i namátkově provádí pochůzky napříč střeženým prostorem. Při těch noční hlídači kontrolují zaparkovanou techniku jako jsou bagry nebo nákladní vozy, stav plotu kolem areálu a současně i to, zda jsou dveře a okna na stavebních buňkách správně uzavřeny a nepoškozeny nevítaným hostem.

Obsluhu bezpečnostních systémů i pochůzky po stavbě samozřejmě provádí fyzická ostraha i během dne, kdy je navíc nutné kontrolovat vozidla, která do areálu vjíždějí nebo z něj odjíždějí, a to včetně kontroly nákladu a všech dokladů. Denní směna současně zastává roli vrátného a dohlíží tak nad vstupujícími a vycházejícími zaměstnanci. Součástí služeb je i dohled nad tím, zda ze stavby není vynášeno nářadí, vybavení či materiál, jako tomu na nestřežených stavbách bohužel často bývá.

Zavedené bezpečnostní agentury - jakou je například česká bezpečnostní agentura TOP security - poskytující fyzickou ostrahu, umožňují v průběhu dne flexibilně měnit počet nasazených pracovníků. Ten lze na míru přizpůsobit hodnotě majetku a techniky, které se aktuálně na stavbě nacházejí, a obecně provozu na staveništi i počtu tam momentálně se pohybujících zaměstnanců. Při výstavbě železnic, dálnic, silnic a obdobných, prostorově rozpínavých staveb je vhodné využít služeb mobilní fyzické ostrahy. Ta disponuje pojízdným zázemím a pracovníci dohledu jsou tak schopni se pohybovat spolu s tím, jak se hýbe progres výstavby "metr po metru".

Ostraha staveb: Ideální je spojit bezpečnostní systémy a fyzickou ostrahu

Zabezpečovací systémy šité na míru staveništi

Strážní jsou jedna věc. Aby však činnost profesionálních pracovníků nepřišla vniveč, je důležité jejich schopnosti podpořit moderními zabezpečovacími systémy. Ideálně těmi, které jsou jako na míru šité staveništím. Nejde jenom o kamery a zařízení kontrolující docházku pracovníků, ale i sofistikované elektronické zabezpečovací systémy, tzv. poplachové zabezpečovací tísňové systémy.

Čím je totiž stavba v pokročilejší etapě, tím je v ní více nainvestováno. Nevyplatí se tak šetřit na čidlech a detektorech, které mohou v denních, ale zejména nočních hodinách uvnitř vylidněného objektu upozornit na opravdový problém. Na výběr máte z široké nabídky infrazávor, čidel hlídajících otevření/nedovření oken a dveří a dalších zařízení, která v případě narušení prostoru umí spustit alarm a na dálku odeslat signál buď na předem zvolené mobilní zařízení, anebo přímo vzburcovat bezpečnostní agenturu nebo složky integrovaného záchranného systému. A jaké konkrétní systémy zabezpečení je možné na stavbě využít? To se dočtete v tomto článku.

Ostraha staveb: Ideální je spojit bezpečnostní systémy a fyzickou ostrahu

Kontrola docházky může mít řadu podob

Staveniště bývají rozsáhlá. Není proto divu, že ještě před několika lety bylo takřka nemožné spolehlivě uhlídat, kdo se v čase uvnitř střeženého prostoru nachází. Dnes jsou v tomto ohledu velkým pomocníkem docházkové systémy, které mohou mít podobu mobilních turniketů nebo technologií RFID a které lze snadno napojit i na mzdové systémy.

Skrze turnikety může na stavbu na jeden čip nebo identifikační kartu vstoupit vždy jen jedna osoba. Nemusíte se tak obávat situace, kdy by na jeden přístup do prostoru proniklo více osob s nekalými úmysly.

Ještě dál jdou zmíněné RFID technologie, které vedle zabezpečení prostoru zvyšují i efektivitu stavebních prací. Kontrolují, kde se pracovníci aktuálně nachází a dokážou hlídat delší nečinnost zaměstnanců i vytíženost technických zařízení a na základě sebraných dat případně harmonogram prací upravit k vyšší produktivitě.

Více o mobilních turniketech se dočtete v článku zde.

Ostraha staveb: Ideální je spojit bezpečnostní systémy a fyzickou ostrahu

Kamery jsou dnes již standard

Prakticky žádné větší staveniště se dnes neobejde bez kamer. Nejde však už pouze o zařízení schopná zaznamenávat a nahrávat audiovizuální záznamy. Stále častěji jsou totiž kamerové systémy vybavené chytrými funkcemi, které umí zejména:

  • detekovat a upozornit na podezřelý pohyb v areálu stavby;
  • rozpoznat ve střeženém prostoru počet osob i konkrétní osoby a na základě vizuální stránky (typicky oblečení) upozornit na nepovolané osoby v prostoru;
  • efektivně střežit stavbu v noci a za snížené viditelnosti díky termálnímu snímání;
  • přenášet obraz z kamer na dálku, což umožňuje výkon dohledu nad prostorem i ze vzdáleného pracoviště.

Co obnáší ostraha perimetru stavby?

Na staveništích se často v jeden moment nachází majetek a vybavení v hodnotě desítek, a v případě větších staveb i stovek milionů korun. Před tím vším však na jakékoliv stavbě stojí ochrana lidského života a zdraví. Doporučujeme proto okolí stavby zabezpečit perimetrickým systémem, který představuje mechanickou, spolehlivou ochranu areálu stavby nejen před zloději, ale i dalšími nezvanými hosty, kterými často bývají například zvídavé party dětí a mladistvých. V praxi se jedná zejména o mobilní ploty spojené speciálními šrouby a maticemi tak, aby je nebylo možné ze strany nepovolané osoby rozebrat. V ideálním případě jsou napojené na noční osvětlení a bezpečnostní kamery.

Je třeba si totiž uvědomit, že pokud by na stavbu nebo do jejího bezprostředního okolí pronikla osoba, která tam takříkajíc nemá co dělat a naneštěstí se zranila (nebo dokonce svým zraněním podlehla), jednalo by se pro vlastníka objektu i stavbu provádějící firmu o velký problém, který by byl předmětem nepříjemného a důkladného vyšetřování.





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi