Komerční prezentace

Nová etapa pro půjčky

Nová etapa pro půjčky

Změny, které s sebou přinesla novela zákona o spotřebitelských úvěrech, jste již pravděpodobně zaznamenali. Nová pravidla začala platit v prosinci minulého roku a nutno podotknout, že určitým skupinám spotřebitelů zkomplikovala situaci.

Přísné podmínky a nová pravidla

Podmínky schválení žádosti jsou totiž v současné chvíli poměrně přísné. Z trhu také prakticky vymizely určité skupiny úvěrů, což nepotěšilo zvláště skupinu problémových žadatelů o půjčku, pro které byly tyto úvěry oním pomyslným záchranným kruhem.

Řeč je například o půjčkách bez kontroly registru, které dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější produkty nebankovních společností. Jak již jejich samotný název napovídá, jedná se o úvěr, u kterého společnost nenahlížela do registru dlužníků anebo zde záznam nepovažovala jako překážku pro poskytnutí úvěru. Častokrát jsou to lidé v insolvenci a exekuci a právě proto chce ČNB zabránit, aby tito lidé znovu žádali o půjčku.

Nová pravidla ČNB však veškerým poskytovatelům půjček přikazujedůkladně ověřit bonitu žadatele a jeho schopnost půjčku splátek. Pokud by tak neučinili, může být uzavřená smlouva prohlášena v krajním případě za neplatnou.

V konečném důsledku o půjčku bez registru požádat můžete, avšak půjčku bez registru dostanou pouze klienti, kteří mají už dobře vybudovanou bonitu z minulosti.

Nová etapa pro půjčky

Půjčky bez doložení příjmu nejsou pro osoby bez příjmu

Zajímavým a neméně oblíbeným produktem jsou i půjčky bez doložení příjmu . Ty však patří mezi produkty, které z úvěrového trhu téměř vymizely. Dnes je nabízí jen několik společností. I zde musí společnosti příjem (a bonitu) žadatele ověřovat. Výhodou tohoto produktu však je, že k ověření nepotřebují potvrzení příjmu od zaměstnavatele, ale provedou jej skrze své vlastní databáze. Doba vyřízení žádosti a poskytnutí finančních prostředků se tedy zkracuje o několik dnů.

Žádáte o půjčku? Tohle byste měli vědět

Ať už žádáte o úvěr v bance nebo u nebankovní společnosti, jistě vás zajímá, co všechno vlastně věřitel u klienta ověřuje. V první řadě jde samozřejmě o jeho bonitu, která závisí na několika důležitých faktorech (věk, stav, zaměstnání, závazky z minula, příjmy, výdaje apod.).

Důležitý je také příjem žadatele a jeho zaměstnání. Vyšší šance na kladné posouzení žádosti mají klienti, kteří nejsou ve výpovědní nebo zkušební lhůtě a mají uzavřenou pracovní smlouvu na dobu neurčitou. Pomyslnou STOPku při vyřizování půjčky vám však může udělit i záznam v registru dlužníků nebo nesplacení závazky z minula.





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi