Komerční prezentace

Nejvýraznější zdražování letošního roku

Nejvýraznější zdražování letošního roku

Ceny letí nahoru prakticky každý rokem, což si žádá i vyšší výdaje z domácího rozpočtu. Obchodníci i poskytovatelé služeb zdražují alespoň o pár procent, aby pokryli inflaci, ovšem jindy bývá zásah do cen razantnější. Za ty samé věci tak platíme stále více a neroste-li úměrně i výplata, může napjatý rozpočet zasáhnout i koupě spotřebiče, bez něhož se domácnost neobejde.

Zdražování dopadá na životy všech lidí

Někdo to možná nevnímá tak citlivě, protože mu z výplaty každý měsíc dost zbývá, jinému zase pravidelně přidávají a může si díky tomu udržet stejný životní standard. Ať tak či onak, téměř za vše platíme více než v předešlých letech. Například ceny potravin rostou průměrně až o 5 % ročně, což přinese během pěti let zdražení asi o čtvrtinu. Ovšem zdaleka nejhůře na tom jsou nemovitosti, jejichž ceny stoupají meziročně i o desítky procent.

Může za to nejenom vysoký zájem o bydlení, ale také neustále dražší stavební materiál a rostoucí nároky na mzdy. Jenže platbou hypotéky nebo nájmu to zdaleka nekončí, důležitá je rovněž úhrada každoročně dražších energií, kdy například velkoobchodní cena elektřiny vzrostla od loňského roku o zhruba 40 %. To bude muset přirozeně zaplatit koncový zákazník a ačkoliv se zatím přesně neví, o kolik se ceny zvednou, hovoří některé odhady až o 10 %.

Nejrazantněji letos zdražují:

  • Potraviny
  • Energie
  • Stavební materiál
  • Nemovitosti
  • Pohonné hmoty
  • Tabákové výrobky

Jenže pokud neroste úměrně s cenami také výplata, může být zvládnutí některých situací stále obtížnější. Už jenom taková koupě nové pračky nebo chladničky "ze dne na den" je záležitost, jakou si nemůže pětina českých domácností dovolit vůbec a další pětina by tím obětovala své jediné úspory. Nemluvě pak o případu, kdy by jeden ze členů domácnosti přišel o zaměstnání nebo dlouhodobě onemocněl.

Stoupajícím cenám bohužel nikdo nezabrání

Vždy je dobré mít své finance pod kontrolou a přesně vědět, za co platíte. Například paušální výdaje za splátku půjčky nebo fond oprav sice ovlivnit nejdou, ovšem kolik vydáte za energie, jídlo, zábavu nebo vybavení domácnosti je ve vaší režii. Pokud ovšem ani po jejich "osekání na minimum" nevyjdete, nebo byste museli třeba na nový spotřebič šetřit déle, může pomoci rychlá nebankovní půjčka, za níž koupíte třeba chladničku, bez které se v domácnosti zkrátka neobejdete.

S přihlédnutím k událostem minulého roku je navíc pravděpodobné, že ceny porostou ještě o něco více. Zásadní vlivy přitom mají i takové události, jako je vývoj politické situace na blízkém východě, kvůli čemuž například od počátku roku nepřetržitě zdražují pohonné hmoty. Taková nafta zdražila z cca 27,50 na bezmála 32 korun, zatímco benzín z 28 až na 34 Kč. Dopady se tak promítají de facto denně do životů všech běžných občanů i firem.





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi