Komerční prezentace

Nejlepší posilovač imunity? Spánek!

Nejlepší posilovač imunity? Spánek!

Podzimní měsíce s sebou přinášejí řadu úskalí. Jedním z nich je zcela nepochybně chatrnost vašeho zdraví. Sychravé počasí, náhlé výkyvy teplot, jak během několika dnů, tak v průběhu jediného. První oslabení vašeho organismu můžete pozorovat díky větší únavě, pak přichází nemoc. Přečtěte si, jak imunitu posílit a jaký vliv na ni má spánek!

Vliv spánku na imunitu

Během spánku se tělo regeneruje, čistí, a to jak od odpadních látek, tak od nadbytečných informací v paměti. Újmu na zdraví, kterou může nedostatek spánku způsobit, potvrzují britští vědci, kteří zkoumáním 26 osob zaznamenali při spánkové deprivaci změnu u více než 700 genů. Následkem narušení těchto genů se výrazně oslabila imunita zkoumaných jedinců. K podobnému závěru došli také vědci z Masarykovy univerzity. Ti podrobili zkoumané dobrovolníky krevním testům, u nichž sledovali chování indikátorů imunity obsažených v krevní plasmě.

Jak docílit kvalitního spánku

Je tedy zjevné, že byste se měli zaměřit na spánkovou hygienu a dopřát si dostatečný čas, aby si tělo odpočinulo a obnovilo buňky. Zcela zjednodušeně vám v základu stačí držet se dvou věcí - kvalitní matrace a pravidelného spánkového režimu. Matrace by měla poskytnout vždy dostatečné pohodlí, nezpůsobovat bolesti, otlačeniny nebo nespavost.

Co se týče spánkové rutiny, dejte si záležet, abyste chodili spát ve stejnou dobu a ve stejný čas také vstávali. Vaše tělo režimu poměrně rychle přivykne a organismus se nebude samovolně probouzet uprostřed noci. Rovněž se vyvarujte konzumaci jídla, alkoholu nebo kofeinových nápojů před spaním. Trávení patří mezi náročné procesy, alkohol a kofein zase tělo nedokáže odbourat dostatečně rychle. Na spánek se raději připravte bylinkovým čajem nebo příjemným protažením.

Jak řešit nespavost

Spánková rutina nezabírá? Ještě se na léky na spaní neobracejte. Máme pro vás jiný tip, jak vyzrát na nespavost. Bylinky! Tou nejrozšířenější je nepochybně meduňka. Tato zelená bylinka pro mnohé na první pohled zaměnitelná s mátou peprnou se vyznačuje schopností rychle zklidnit celé tělo i mysl. Pomáhá zpomalit tep, dýchání, uklidní nervy i psychiku. Zvláště se doporučuje lidem čelícím stresu, depresím nebo nočním můrám.

Hned po meduňce nesmíme zapomenout na kozlík lékařský. Ač mnohým zcela nevoní, na spánek má blahodárný vliv. Takřka zázračně může zahnat stres i psychické vyčerpání. Dále napomáhá uklidnit žaludek či uvolnit svaly. Pokud nedáváte přednost čajům z této byliny, pořiďte si jej v kapslích nebo ve formě esenciálního oleje.

Kdo by nemiloval vůni levandule? Tradičně francouzskou rostlinu s přívlastkem lékařská nemusíte zahánět jen moly ve skříni, ale také nespavost. Urychluje hojení, zklidňuje psychiku i kožní ranky. Navíc nesmírně příjemně voní, proto je populární v aromaterapii.





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi