Komerční prezentace

Nebankovní půjčka na bydlení: Vyplatí se, ale jen za těchto podmínek

Nebankovní půjčka na bydlení: Vyplatí se, ale jen za těchto podmínek

Potřebujete financovat stavbu nového objektu? Chystáte se na rozsáhlejší a nákladnější rekonstrukci stávajícího bydlení? Ať už je vaše odpověď kladná na kteroukoli předchozí položenou otázku, budete muset svůj záměr nějakým způsobem financovat. Naspořeno má jen málokdo a do klasické konvenční bankovní hypotéky se mnohým nechce, případně na ni kvůli svým nízkým příjmům či neplaceným dluhům nedosáhnou. Nabízí se i alternativa v podobě nebankovních půjček na bydlení. Ty mohou být výhodné, ovšem dopředu byste si měli ověřit minimálně následující aspekty.

Půjčí vám opravdu dost peněz?

Tuto možná triviální otázku je nutné zodpovědět hned na počátku. Mnohé nebankovní společnosti nabízejí pouze krátkodobé půjčky v řádu několika desítek tisíc korun, což při rozsáhlejší rekonstrukci nebo stavbě nového objektu nic neřeší.

Jedná se o účelový úvěr?

I tuto skutečnost je vhodné znát. U nebankovních společností se ale většinou setkáte s tím, že lze peníze využít na cokoli.

Absence poplatků předem

Na tuzemském finančním poli se stále ještě najdou společnosti, které vyžadují poplatky předem ještě v momentu, kdy půjčka není realizována. Takovýmto poskytovatelům se vyhněte!

Zástava nemovitosti jako jediná záruka

Velkou předností nebankovní půjčky na bydlení je bezesporu fakt, že si ji mohou vzít i lidé, kteří aktuálně dluží nějakou částku jinému poskytovateli. Finanční instituce, jež ji nabízejí, totiž mnohdy berou jako záruku v potaz pouze zástavu nemovitosti.

Je úroková sazba neměnná?

Tady je zapotřebí být velmi ostražitý. Úrokovou sazbu si zjistěte hned na počátku a přesvědčte se také o tom, že je neměnná. U klasických hypotečních úvěrů i nebankovního charakteru se totiž lze setkat s fixací na jisté konkrétní období.

Delší doba splatnosti

U neúčelového i účelového úvěru na bydlení je třeba také ověřit dobu splatnosti. Ta by měla být delší, optimálně by se měla dostat v minimu na 25 let.

 





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi