Komerční prezentace

Motivujte seniory k aktivnímu stáří, řekneme vám proč

Motivujte seniory k aktivnímu stáří, řekneme vám proč

Blíží se vaší mamince, kamarádovi nebo jinému blízkému seniorní věk? Zbystřete a odpovězte: Připravuje se na podzim života aktivně? Pokud ne nebo dokonce nevíte, co je aktivní stáří, rozhodně nikam nechoďte, dokud nedočtete následující řádky.

Co je aktivní stáří?

Pojem aktivní stáří poprvé použila Světová zdravotnická organizace koncem 20. století. Označuje koncept pro změnu způsobu smýšlení společnosti o stáří i seniorech. Místo zatracování starších generací by se senioři měli dočkat podpory s větším respektem. Lidé by se tedy měli prostřednictvím aktivního stáří naučit vnímat tuto část života jako něco krásného, nikoliv jako smutný konec.

V prvé řadě se musí pro koncept aktivního stáří nadchnout sami senioři a především cítit podporu svého okolí. Jak je můžete motivovat? Jak můžete oddálit chvíli, kdy budou nuceni např. skončit na invalidním vozíku?

Aktivní stáří a vztahy

Ukažte svému blízkému seniorovi, že vám na něm i jeho názorech záleží, že jej respektujete a nezanevřete na něj jen pro jeho věk. Naslouchejte si navzájem. Dobré rodinné vztahy, kontakt s mladšími lidmi a udržování komunikace s okolím značně napomáhá psychické pohodě seniorů. Díky tomu "stárnou pomaleji", mají více elánu, nepropadají depresím a pocitům osamělosti.

Aktivní stáří a životní styl

Jedním z největších nepřátel seniorů se postupem času stává nechuť cokoliv dělat. Jakmile si jednou zvyknou na nicnedělání, těžko se do svého dřívějšího rytmu vrací. Proto své rodiče, prarodiče a starší přátele podporujte v aktivním životním stylu.

Nadchněte je pro různá cvičení, venkovní aktivity, kvalitní životosprávu. Pokud se o sebe budou dobře starat, mohou předejít řadě předčasných zdravotních komplikací. Pohybu by se neměli vzdávat ani ve chvíli, kdy se jejich pohybové možnosti s věkem omezují a například chodítko pro seniory se pro ně stane naprostou nezbytností.

Aktivní stáří a vzdělávání

Péče o seniory zahrnuje také jejich vzdělávání. Nemusí se nutně zapisovat na univerzity třetího věku, stačí, když si udrží zájem o novinky ze světa kolem, technologie a chuť dozvídat se stále něco nového. Udělejte si tedy na svého příbuzného či přítele čas, naučte jej používat moderní technologie, ukažte mu stránky na internetu, kde najde užitečné informace, doporučujte mu zajímavé knihy. Tímto přičiněním se navíc zasloužíte o větší bezpečí seniora. Díky informovanosti se nenechá snadno zmanipulovat podvodníky a reklamními slogany.

Aktivní stáří a zaměstnání

Se zvyšujícím se počtem osob důchodového věku vzniká potřeba začlenit je do pracovního procesu. Vlivem široké nabídky kompenzačních pomůcek pro seniory nebývá práce problém ani pro jedince s mírným pohybovým omezením. Větší komplikace nastávají při hledání zaměstnavatele, který seniorovi možnost práce nabídne. Ani tehdy se neotáčejte zády, a pokud má senior o práci zájem, přiložte ruku k dílu a pomozte mu při hledání.

 





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi