Komerční prezentace

Martin Hrnko: svět budoucnosti

Martin Hrnko: svět budoucnosti

Autonomní agenti, výroba produktů pomocí 3D tisku a "ambientní" uživatelský zážitek. To je pouze zlomek technologií, které hýbou světem. Vyzpovídali jsme šéfa softwarového domu QBSW, Martina Hrnka, který nám prozradil, jaké jsou technologie zítřka.

Cloudová řešení již mají své místo

Cloud je pro desktopové a mobilní aplikace už samozřejmostí. Uživatelé mezi sebou sdílejí dokumenty, fotografie a poznámky. Používají desítky aplikací a hůře si zvykají na něco nového.

Přijít s dalším řešením v této oblasti nestačí. S podobnými případy se setkává i Martin Hrnko: "Říká se, že můžeme mít milionovou myšlenku nebo nápad. Bohužel dnes to už neplatí. Nápad nám nemluví o hodnotě a zisku, který dokážeme projektem vygenerovat. Nejdůležitější je samotná realizace, na jejímž základě zjistíme potenciál projektu."

Pěkným příkladem v této oblasti je slovenská služba DOCKitIN. Patří mezi cloudová řešení, která slouží ke sdílení dokumentů. Tvůrcům se však podařilo najít funkci, která je odlišuje od konkurence. "Z mého pohledu není elektronické ukládání a následné sdílení dokumentů konkurenční výhodou DOCKitIN. Od ostatních projektů se odlišuje tím, že poskytuje fyzické uschování dokumentů, které následně zpřístupňuje v elektronické podobě," objasňuje Martin Hrnko z QBSW. Prvním krokem služby je shromáždění papírových dokumentů. Všechny dokumenty od vás fyzicky vezmou, naskenují je a roztřídí do kategorií. Následně jejich elektronickou podobu pohodlně najdete v "oblacích", ale zároveň budou stále k dispozici i v offline podobě.

Sdílené využívání zdrojů

Vývoj trhu ovlivňují ekonomika, politická situace ale i technologie. Trendem posledních let, který můžeme sledovat převážně v Americe a západní Evropě, je sdílené využívání zdrojů. "Mladí lidé tráví hodně času s chytrými telefony. Sledují snapchat, Facebook a další sociální sítě. Vytrácí se potřeba něco vlastnit," popisuje vývoj Martin Hrnko.

Pěkným příkladem sdíleného vlastnictví je aplikace Uber. Když vznikala, téměř nikdo netušil, jakou popularitu si získá. "Lidé se potřebují dostat z bodu A do bodu B. K tomu nepotřebují vlastnit auto. Využijí některou z apek, která je pohodlně a rychle dostane do cíle," shrnuje situaci Martin Hrnko.

Ve skutečnosti Uber nepotřebuje řidiče k tomu, aby služba fungovala dokonale. V centru pozornosti stojí již zmíněná auta. Jak vidí vývoj situace Martin Hrnko? "Lidem stačí na přepravu samotné auto, nemusí mít nutně šoféra. I proto si Uber pohrává s vizí autonomních aut. Po přivolání odvozu k nám dorazí elektronická krabička bez řidiče, která nás dostane přesně tam, kam potřebujeme."

Jednotný digitální trh

Mezi témata, která rezonují na evropském trhu, patří i jednotný digitální trh. Každý uživatel a podnikatel se setkává s tímto problémem, aniž by si ho uvědomoval. "Jednotný digitální trh může pomoci nám jako malé zemi růst," vysvětluje jeho přínos Martin Hrnko.

A o co vlastně jde? Z výhod takového řešení mohou těžit i malé firmy. Získají prostor na celosvětové podnikání. Vstup na globální trh může být dostupnější a jednodušší. Kromě podnikatelů zasáhne i již zmíněné uživatele. Martin Hrnko vidí příležitost v dostupnosti služeb, které obsahují regionální omezení. Oblíbené služby na distribuci obsahu (např. Netflix, Spotify) budou moci rozšířit svou nabídku na zahraniční trhy.





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi