Komerční prezentace

Mafia - jiná než si myslíte

Mafia není taková, jak jste si ji představovali. Je ještě krásnější!

Málokdo ví, že Zanzibar je souhrnný název pro tři ostrovy - stejnojmenný ostrov Zanzibar, Pemba a Latham. A ještě méně se ví o existenci krásných sestřenic Zanzibaru, o souostroví Mafia, které se skládá z pěti ostrůvků. Jsou to Mafia, Chole, Jibondo, Juania a Bwejuu. Zatímco hlavní turistickou atrakcí Zanzibaru je safari, Mafia kouzlí pod vodou. Prioritou regionu je totiž ochrana korálových útesů. Tanzanská vláda na to konto zřídila tzv. Mafia Island Marine Park, čímž vytvořila ráj pro celkem 50 různých rodů korálů a 400 druhů ryb.

 Mafia - jiná než si myslíte

Na Mafii se dostanete letecky přes Dar es Salaam. Od hlavního města Tanzanie dělí ostrov Mafia jen dvě hodiny letu nebo čtyři hodiny plavby trajektem. Nejlepším způsobem rychlejšího pohybu po ostrově jsou taxíky, motorky a tříkolky Tuk-Tuk, stačí si říct na recepci hotelu. Hlavní město, Kilindoni, je malé a útulné. Vejde se do něj tak akorát jedna hlavní ulice, jeden trh, jedno přístavní molo a jedna přistávací dráha. Všude si lehce dojdete pěšky.

Zábavou číslo jedna na Mafii je šnorchlování a potápění, k čemuž jsou vytvořené přímo rajské podmínky buď přímo na Mafii nebo na sousedním ostrově Chole, který za celý rok 2018 navštívilo jen něco přes 200 lidí, takže se nemusíte bát žádné tlačenice.

Ostrovy jsou plné života. Můžete trávit hodiny pozorováním ptáků, želv, žraloků obrovských, keporkaků, kaloňů nebo hrochů, vegetujících v jezeře půl hodiny cesty od Kilindoni. Objednejte si k tomu pozorování banánový koktejl nebo kokosové pivo a některé z výborných vegetariánských jídel klidně přímo na ulici.

 Mafia - jiná než si myslíte

Pokud se zde mimo jiné chystáte i pozorovat žraloka obrovského, určitě si to nenechte na poslední den, protože nemusíte mít štěstí. Abyste neodcházeli zklamaní, naplánujte si pozorování na začátek pobytu - pokud se to nepovede, budete mít dost času akci zopakovat. Ideální doba pro pozorování je mezi říjnem a únorem. Jestli už máte diář v ruce, pak si ještě zapište sezonu keporkaků, která je kratší, jen od srpna do září.

A na závěr to, co potřebujete zařídit jako první! Tip na ubytování: zcela soběstačný, čtyřhvězdičkový ekologický resort Kinasi Lodge, vystavěný z lokálních, přírodních materiálů, které respektují okolní krajinu. Jen kokosové listí, kameny a hlína, přesto dokonalý komfort. Jednotlivé apartmány vysazené v palmovém háji a propojené cestičkami mají názvy podle různých států a měst. Najdete zde třeba apartmány Persia, Indonesia, France, Roma, Britain, Germany či Portugal. Resort se nachází na jihovýchodním pobřeží ostrova Mafia v Utende s výhledem na ostrovy Jibondo, Chole a Juani. Ostrov Mafia je vzdálený 160 km jižně od Zanzibaru a stejně daleko východně od Selous. Cesta na místní letiště, které je výborně propojené s okolními destinacemi, trvá deset minut.

Mafia - jiná než si myslíte





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi