Komerční prezentace

Koupit dům či byt bez realitky se může prodražit o statisíce

Koupit dům či byt bez realitky se může prodražit o statisíce

Prodat nebo koupit dům či byt bez realitky zní lákavě. Vždyť se za tím ukrývá zdánlivě spousta ušetřených peněz za provizi realitní kanceláři. Jenomže je to skutečně tak? Přečtěte si jeden tragikomický příběh, který sice nakonec dopadl na tu bídu dobře, avšak klientku rozhodně levněji než služby realitní kanceláře nevyšel.

Takto kupovali dům bez realitky Kateřina a její partner

Nápad vyměnit hezký, velký, zrekonstruovaný a dobře situovaný byt za rodinný domek v Brně nebo v okolí Brna dostala i Kateřina a její partner. Pomoc realitní kanceláře zavrhli hned na začátku. Dávat někomu provizi za zprostředkování se jim zdálo být v dnešní době zbytečné. Internet je plný nabídek, stejně jako vzorů kupně-prodejních smluv. Tak či onak je nutné každou nemovitost navštívit a smlouvy pořádně nastudovat, nebo ještě lépe konzultovat s vlastním právníkem. K čemu tedy realitní kancelář! Vždyť realitní makléři i tak nemají nejlepší pověst a jsou považováni jen za zbytečně nákladovou položku při prodeji či koupi nemovitostí.

Nabídek, které odpovídaly přání Kateřiny a jejího partnera, bylo na internetu skutečně dost. Jenomže snaha rychle najít vhodný domek se ukázala být přece jenom naivní. Inzerované stavení uprostřed lesů se proměnilo na stavení uprostřed řepkových polí, navíc podezřele se ze sedmi domků pět prodávalo. Není se čemu divit. Prach z polí, do lesa přístup jen přes pole, a to ještě pěkně daleko, navíc místo ideální pro zloděje.

Další návštěva vedla dle inzerované nabídky do zrekonstruovaného statku s velkou zahradou. Zrekonstruovaný byl nakonec jen jeden z bývalých chlévů, a to navíc pouze tím způsobem, že hliněnou podlahu nahradily klasické cihly položené na pískové lože, a ty byly již šest měsíců po rekonstrukci nasáklé vlhkostí. Naproti stavení, přes rušnou silnici, se nacházela kachní farma. Vůbec ne tichá ani voňavá. Kapitolou samou pro sebe byl zamokřený pozemek asi dva metry pod úrovní cesty. Samozřejmě podél silnice, ze které na něj v zimě stékají veškeré posypové soli.

Takovýchto návštěv potenciálních nových domovů absolvovala Kateřina s partnerem několik. Viděli ještě další samotu uprostřed polí bez elektřiny i vesnické stavení, které mělo tolik střech na obytných i dalších prostorách, že by do konce života šetřili pouze na rekonstrukci těchto střech. Pak se však objevil domek, který Kateřině zlomil srdce. Ale…

Není všechno zlato, co se blyští

Opět žádná realitka. Kateřina si i přes předchozí úsměvné nabídky troufala najít nový domov sama. A tento byl doslova splněným snem. Nádherný 300 let starý patrový dům. Sice ne na samotě či polosamotě, jak si to Kateřina představovala, ale tento nedostatek převážily jiné přednosti domu. Stará černá kuchyně, moderně odhalené cihlové zdivo natřené na bílo, klenby v přízemí a dřevěné stropy v patře, částečně zrekonstruované a zobytněné podkroví, stodola i prostor pro zahradu. Bývalý majitel, starší lékař, který si tuto nemovitost pořídil jako chalupu, avšak nyní už pro ni neměl využití, je přivítal v černé kuchyni s klenbou, s roztopeným otevřeným ohništěm, u sklenky vína. No nekupte to! A taky že to Kateřina s partnerem koupili. Po dvou návštěvách a asi měsíčním vyřizování hypotéky. A bez realitky. Šťastný konec? Ne, ten se ještě nekonal. Protože až po podpisu kupní smlouvy se začaly objevovat problémy.

Dům nejen bez vody

Napadlo by vás, že dům nemá vodu, když měl celkem čtyři koupelny, a to naprosto funkční? A přesně tak to bylo. Ukázalo se totiž, že zdroj vody, studna, je společná se sousedem, který dříve tuto nemovitost vlastnil. Což by ještě problém nebyl, kdyby v katastru nebylo právo užívání studny vedeno jako věcné břemeno na jméno prodávajícího majitele, ale ne na nemovitost. Takže Kateřina a její partner koupili dům bez možnosti vodu používat. Nesrovnalost neodhalil ani odhadce banky. A nebyl to jediný problém.

Ukázalo se, že vysněná stodola na pozemku nejspíš není prodávajícího, ale bývalého majitele. Prodávajícímu patří jenom pozemek pod ní. Což by bylo minimálně o nutnosti soudního sporu a dohadování se, jak to tedy je se stodolou na tomto pozemku. A i s pozemkem pod stodolou.

Stále si myslíte, že nepotřebujete dobrého realitního makléře?

Toužíte po zahradě? Pozor, ne na každém pozemku se dá něco pěstovat

Tato doslova katastrofální zjištění se nakonec podařilo vyřešit, avšak Kateřinu a jejího partnera to stálo navíc 200 000 Kč. Dobrá realitní kancelář by jim to určitě ušetřila. Navíc se objevily i další problémy. Zrekonstruovaný dům se ukázal být zrekonstruovaným jenom naoko. Střecha začala po roce zatékat a musela se vyměnit. Zateplení v podkroví bylo naprosto nevyhovující. Dřevěné stropy byly zatepleny polystyrénem ze spotřebičů, který se začal drolit a propadávat skrz podbití. A nejhorší to bylo s potenciální zahradou. Celý prostor kolem domu se ukázal být pouze návozem štěrku, sutě a jílu, na kterém toho moc nevypěstujete. A tak Kateřinu a jejího partnera čekal ještě nákup vedlejšího pozemku se zahradou za dalších 350 000 Kč. Věřte nebo ne, zkušení realitní makléři vědí, na co si při koupi nemovitosti dávat pozor a už jen pouhou dobrou radou vám ušetří statisíce.

Autorem článku je realitní kancelář Unicareal s.r.o.





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi