Komerční prezentace

Koruna česká (CZK) - měna České republiky

Koruna česká (CZK) - měna České republiky

Korunou českou platíme každý den - ráno kávu, odpoledne oběd, večer večeři, dále za nákupy, benzín  a ostatní běžné i extravagantní výdaje. Když jedeme do zahraničí, například na dovolenou, potřebujeme českou měnu směnit na zahraniční. Víte, kdy česká měna vznikla a jaké jsou směnné kurzy vůči ostatním měnám? Pojďme se na českou korunu podívat blíže.

Historie české měny

Koruna pochází z německého výrazu Krone, latinsky korona a představuje korunu jako znak panovnické moci. Haléř je odvozen od města Hall, kde se mince poprvé razily již ve 13. Století. Po rozpadu České a Slovenské Federativní Republiky proběhla měnová odluka, měnová unie byla ukončena a z koruny československé vznikly od 8. února 1993 dvě nové měny - česká a slovenská koruna. Ty vycházely z měny původní. 1 Kčs = 1 Kč = 1 Sk. Česká zkratka je Kč a mezinárodní poté CZK. Dělí se na haléře - jedna koruna se rovná 100 haléřům (zkratka h).

České bankovky a mince

Víte jaký je součet všech platných českých mincí a bankovek? Tipněte si… Je to magických 8888 Kč. Od roku 2008 také již neplatí v hotovostním styku haléře (pouze v bezhotovostním), v tom samém roce byla ukončena platnost papírové dvacetikoruny s Přemyslem Otakarem a později v roce 2011 i padesátikoruna s Anežkou Českou. Pojďme se nyní podívat na zbytek platných mincí a bankovek.

Koruna česká (CZK) - měna České republiky

Nepřítelem bankovek a mincí je inflace. Ta požírá jejich kupní sílu a lidé se proti ní musí chránit - investováním. ČNB cílí na 2 % inflaci, avšak na spořících účtech v bankách takovýto výnos vidíme jen zřídka. Dříve byly bankovky nebo mince podložené zlatem, to je už minulostí, nyní jsou podložené pouze v důvěru v systém. Kdykoliv tak může přijít okamžik, kdy se centrální banka rozhodne měnu znehodnotit a lidem zbydou pouze bezcenné papírky. Mimo jiné, výrobní cena bankovky s hodnotou 5000 Kč je zhruba 2,3 Kč.

Matka české koruny - ČNB

Česká národní banka je centrální banka České republiky, která sleduje množství peněz v oběhu, emituje nové, staré z oběhu stahuje a také zajišťuje měnovou stabilitu pro udržitelný ekonomický růst. Taktéž nastavuje cenu peněz - úrokové sazby. Změna úrokových sazeb je jeden z nástrojů monetární politiky, který ČNB používá.

Směnné kurzy

Pokud chcete českou korunu směnit na jinou měnu, můžete zvolit hotovostní směnu ve směnárnách (valuty), nebo bezhotovostní směnu přes bankovní účet (devizy). Pro směnu vás bude zajímat směnný kurz, pomocí kterého si spočítáte, kolik dostanete cizí měny za koruny. Ve směnárnách uvidíte vždy dvě ceny - nákup a prodej. Ale nenechte se zmást! Nákup (We buy) znamená cenu, za kterou směnárna či banka měnu nakupuje a prodej (We sell) cenu, za kterou vám zahraniční měnu prodá. Kurzovní lístek je tak psán z pohledu banky.

Příklad kurzovního lístku:

Koruna česká (CZK) - měna České republiky

Například za 5000 Kč byste dostali 221 USD nebo 192 EUR.

Měnový pár EUR/CZK

Koruna česká (CZK) - měna České republiky

Koruna vůči euru dlouhodobě posiluje. V listopadu roku 2013 zahájila ČNB měnovou intervenci na devizovém trhu. Cílem bylo oslabit korunu na 27 korun za euro. To také můžete vidět v grafu, kdy byl kurz až do ukončení měnové intervence v roce 2017 velice stabilní. Nyní si již měnový pár EURCZK opět žije svým životem volně plovoucího kurzu.

Měnový pár USD/CZK

Koruna česká (CZK) - měna České republiky

Koruna vůči americkému dolaru také dlouhodobě posiluje, avšak od roku 2008 se situace otočila. Vývoj záleží na politikách centrálních bank, stabilitě ekonomiky v dané zemi a ostatních faktorech.

Obchodování měn

Pokud chcete obchodovat měny, je dobré si vyhledat brokera pro devizové obchody. Valuty ve směnárně mají příliš velký rozdíl mezi nákupem a prodejem (spread) a zbytečně byste platili vysoké poplatky. Pro obchodování měn jsou vhodní online Forex brokeři.

Měny se obchodují vždy v páru. Například EUR/CZK. První měna v páru se nazývá hlavní, druhá měna v páru vedlejší. Pokud byste chtěli spekulovat na posílení koruny a oslabení eura, měnový pár EUR/CZK byste prodali (SELL). 1 standardní lot EUR/USD má hodnotu 100 000 EUR, avšak díky finanční páce takovou sumu peněz můžete ovládat s 20x menší částkou, pouze s 5000 EUR. Navíc je možné obchodovat frakce lotů, minimálně 0,01. Na takovou pozici vám stačí záloha (marže) o velikosti 50 EUR. Avšak pro obchodování je lepší mít na obchodním účtu minimálně 4x větší sumu.

Příklad:

Aktuální kurz EUR/CZK je 25. Spekulujeme na pokles a prodáme 1 lot EUR/CZK. Potřebujeme marži (zálohu) o velikosti 5000 EUR. Kurz EUR/CZK se pohne směrem dolů na 24. Pohyb o 1 korunu pro nás znamená zisk 100 000 CZK. Pokud by kurz vzrostl na 26, utrpíme ztrátu o velikosti 100 000 CZK.

Takto můžeme obchodovat nejen s měnovým párem EUR/CZK, ale i se všemi ostatními, například s nejpopulárnějšími jako jsou EUR/USD, GBP/USD, USD/CAD, USD/JPY a dalšími.





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi