Komerční prezentace

Kolik investovat do elektrokola?

Kolik investovat do elektrokola?

Elektrokolo je v dnešní době již běžná věc, nicméně stále jej většina lidí ještě nevlastní. Díky tomu mnoho lidí nemá jasnou představu, za jaké peníze se elektrokola prodávají a kolik je třeba investovat peněz, aby dostali opravdu kvalitní produkt.

Díky velkému zájmu o elektrokola v poslední době navíc výrazně přibylo i značek nebo firem, které na trhu svá elektrokola nabízejí. Ne vždy jde však ale o kvalitní a spolehlivé výrobky, resp. firmy s dlouhodobými ambicemi vytvořit stabilní značku nebo dokonce měnit trendy v tomto oboru. Mezi kvalitní české značky patří například Crussis, Apache nebo Rock Machine, mezi ty přední světové pak například německá značka Haibike.


Pokud jste právě ve fázi výběru elektrokola, doporučujeme určitě začít návštěvou některé z větších prodejen, kde si prohlédnete desítky vystavených modelů a načerpáte cenné informace od některého z odborných konzultantů, kteří vám s výběrem poradí.

Horská elektrokola s pevným rámem

Nejprodávanějším typem elektrokol jsou horská s pevným rámem, tedy pouze s odpruženou přední vidlicí. Slušně vybavené elektrokolo se středovým motorem, který je již v dnešní době standardem, lze pořídit již od 40 000 korun. Pokud to s elektrokolem myslíte vážně a chcete jezdit častěji, je dobré váš rozpočet zvýšit. V cenové kategorii od 50 do 70 tisíc korun již získáte silnější baterii a lepší výbavu z hlediska vidlice, řazení a brzd. V této střední třídě jsou pak modely vybaveny převážně motorem Bafang, který je v tomto segmentu nejrozšířenější. Pokud do horského elektrokola s pevným rámem (elektrokolo s odpruženou přední vidlicí) investujete 70 až 100 tisíc korun dostanete to nejlepší, což znamená motor Bosch nebo Yamaha a top komponenty. Ač to není málo peněz, rozhodně se tato investice vyplatí, protože takto vybavená elektrokola mají delší životnost a jsou stavěna na náročnější provoz.

Horská elektrokola celoodpružená

Celoodpružené elektrokolo má oproti pevnému horskému elektrokolu velkou přidanou hodnotu z hlediska komfortu jízdy, a to nejenom v těžkém terénu. V případě koupě elektrokola se tak mnoho zákazníků rozhodne rovnou investovat do celoodpruženého. Navíc na rozdíl od klasických jízdních kol není u elektrokol tak velký rozdíl v ceně mezi pevným a celoodpruženým kolem.

U celoodpružených elektrokol je díky očekávání vyššího komfortu třeba pečlivě sledovat výbavu elektrokola, a to hlavně co se týče odpružení. To se pak samozřejmě promítne na celkové ceně elektrokola. V aktuální době se tak slušně vybavená celoodpružená elektrokola dají pořídit v ceně již kolem 100 tisíc korun. Pokud budete hledat delší dojezdy a již velmi dobře vybavené elektrokolo, bude třeba si připravit 130 tisíc korun a více.

Kolik investovat do elektrokola?

Krosová a trekkingová elektrokola

Neméně oblíbeným typem elektrokol jsou elektrokola krosová, popř. trekingová. U těchto typů elektrokol se předpokládá, že se jezdci budou pohybovat převážně po zpevněných cestách, takže zde není potřeba drahých komponent, tak jako u horského elektrokola. Velmi dobré krosové nebo trekingové elektrokolo tak pořídíte již za 40 až 50 tisíc korun. Pokud byste investovali více než 60 tisíc korun, bude takové elektrokolo již osazeno motory renomovaných značek Bosch nebo Yamaha.

Aktuální vývoj cen elektrokol

Momentálně se svět nachází ve velmi složité situaci, která nenahrává prakticky žádnému výrobci. To se týká samozřejmě i výrobců elektrokol, kteří sice v mnoha případech vyrábějí svá elektrokola v Evropě, nicméně z komponent, které nakupují od výrobců z Asie. Vzhledem k tomu, že koronavirus stále omezuje mnoho zemí a s nimi i výrobní podniky a zároveň narušuje dopravní řetězce, vzniká tlak na růst cen. Jednoduše řečeno na trhu je nyní velká poptávka, ale malá nabídka. Z výhledu na příští, a prakticky i přespříští rok je již téměř jisté, že většina výrobců elektrokol své nové modely zdraží. Navíc se trh bude potýkat s tím, že na dodání některých modelů se může čekat klidně měsíce, než budou vyrobeny. Pokud tedy vybíráte elektrokolo, je dobré vybírat z toho, co je skutečně skladem a s koupí elektrokola zbytečně neváhat.





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi